winactie

Winactie :: Fotoboek Before They Pass Away

Vandaag heb ik een (al zeg ik het zelf) geweldige winacte voor iedereen die van reizen en van mooie boeken houdt. Van Uitgeverij Brandt mag ik namelijk het fotoboek Before They Pass Away, de verhalen achter de foto’s, geschreven door Hannelore VandenBussche weggegeven. Een fantastisch boek met de meest mooie portretfoto’s en verhalen over de laatste inheemse stammen die er op de wereld leven. Nieuwgierig? Lees snel verder om er achter te komen hoe je het boek kunt winnen.

Fotoboek Before They Pass Away

fotoboek before they pass away

Het fotoboek Before They Pass Away van Jimmy Nelsons is een fotoboek dat tot de verbeelding spreekt en wereldwijd één van de meest verkochte boeken is. In het boek van Jimmy probeert hij de laatste inheemse stammen te fotograferen. Stammen die hun tradities in ere proberen te houden, maar die tegelijkertijd in aanraking komen met de moderne tijd. Een tijd die hun binnenkort wellicht ingehaald heeft?
Hannelore Vandenbussche was drie jaar lang de assistent van Nelsons en reisde met hem mee naar alle uithoeken van de wereld. In het boek dat zij schreef en dat ‘Before They Pass Away, de verhalen achter de foto’s’ heet, vertelt Hannelore haar persoonlijke verhaal achter de foto’s en ze geeft antwoord op tal van vragen. Want; hoe vond men de stammen, hoe wist de fotograaf ze te overtuigen om voor zijn camera te poseren en wat moest de crew doorstaan om deze geweldige foto’s te kunnen schieten?

Foto’s en verhalen uit het fotoboek

Kun je een boek dat je niet fysiek vast kunt houden ook ‘niet kunnen wegleggen’? Als dat kan, dan is dat wat me overkwam toen ik de digitale versie in mijn inbox ontving. Het aanbod om het echte boek te ontvangen sloeg ik af nadat ik tijdens mijn verhuizing besloot dat ik écht veel te veel spullen heb, stiekem heb ik daar een klein beetje spijt van, want ik dat het me heel gelukkig zou maken als dit boek op mijn salontafel zou liggen. Na het voorwoord van Floortje Dessing begint Hannelore haar verhaal en daar word ik meteen in meegesleurd.

fotoboek before they pass away
Fotograferen bij de Mursi-stam in Ethiopië.

Na met z’n tweeën een eerste reis gemaakt te hebben, voegt een derde persoon zich bij Jimmy en Hannelore om voor 3 jaar lang samen met hen te reizen en de stammen te bezoeken en fotograferen. Deze derde persoon is Bram Vis en hij gaat mee om alles op videocamera vast te leggen.

fotoboek before they pass away

Het boek staat barstensvol met geweldige foto’s en minstens zulke indrukwekkende verhalen. Bijvoorbeeld over de Papoea’s in Indonesië, die tot Hannelore’s verbazing zich na de fotoshoot omkleding om 5 minuten later weer in een rafelig T-shirt terug te komen. Een kort fragment:

Tot mijn verbazing ruilden onze mannequins na de fotoshoot hun traditionele klederdracht in voor een rafelige T-shirt en een al even versleten short. Onze gids zag hoe ik met moeite mijn teleurstelling kon onderdrukken. Nauwelijks tien procent van hen loopt nog dagelijks in traditionele kostuums rond, legde hij mij uit. Dat lage cijfer was het gevolg van de Operatie Koteka die in de jaren ’70 werd ingevoerd. Met deze ingreep wilde de Indonesische regering de Papoeamannen ‘beschaafder’ maken. Peniskokers en grasrokjes moesten noodgedwongen ingewisseld worden voor meer bedekkende kledij. Een drastische maatregel die bijzonder veel commotie teweegbracht. Met alle gevolgen van dien. De roep om onafhankelijkheid weerklonk steeds luider. Het protest liep zelfs zo hoog op dat dit gebied pas sinds 2006 opnieuw toegankelijk werd verklaard voor toeristen. Hoewel de storm met de regering (even) lijkt te zijn gaan liggen, wordt deze bevolkingsgroep tot op de dag van vandaag onderdrukt door Indonesiërs. Voor hen zijn de Papoea’s niet meer dan wilde zwijnen. Op inkomsten van grondstofwinning hoeft het volk al evenmin te rekenen. Die lucratieve opbrengsten worden rechtstreeks doorgesluisd naar de regering. Wie durft te protesteren tegen de regering wordt mishandeld, gemarteld of vermoord.

fotoboek before they pass away

Hoe maak je kans op het fotoboek Before They Pass Away?

Wil je het dit prachtige boek winnen? Dit is wat je moet doen om kans te maken op het fotoboek Before They Pass Away. Geef antwoord op de volgende vraag.

Hoe lang woon ik dit jaar in China?

Ja, je moet er dus een klein beetje moeite voor doen, maar deze vraag zorgt er ook voor dat de kans groter wordt dat mensen die mij al langer volgen het boek winnen.

Omdat je een antwoord moet geven, gebruik ik de Rafflecopter. Dit zorgt er voor dat de antwoorden niet bij de reacties komen te staan en mensen niet zomaar antwoorden kunnen overnemen. Verder kunnen alleen mensen die een Nederlands adres hebben meedoen.

a Rafflecopter giveaway

De winactie loopt tot 20 juni, de winnaar zal ik op mijn Facebookpagina bekend maken.

Mocht je het boek morgen al in huis willen hebben, bij Bol is het te koop voor €28,50, zodat je morgen gelijk kunt beginnen met lezen!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

11 thoughts on “Winactie :: Fotoboek Before They Pass Away”

 1. Nou, daar wil ik wel even wat meer moeite voor doen! Super gaaf boek zeg!!
  Ik heb meegedaan, en geloof ook dat ik het antwoord goed heb. *fingers crossed*

  Fijne dag meis!

  grts, Lonneke

 2. Wat een gave winactie Yvon! Ben erg benieuwd hoe dit team de foto’s gerealiseerd heeft. Weet je toevallig of die documentaire ook ergens te vinden is? En ik wist helemaal niet dat je ook nog een eigen blog bijhield, wat leuk 🙂 Ik blijf deze, naast Tripbitten, ook lekker volgen!

 3. Prachtige winactie. Ik hoef alleen niet mee te doen, ik gun het liever aan iemand die het echt mooi vindt, ik zal het in de kast zetten en verder niks

  Elise

 4. Hi Yvon,
  Ik heb meegedaan, leuk!
  Ik hen overigens ook een Nederlands adres ipv alleen mijn Beijing adres 🙂
  Groetjes, Anne

 5. Aaahh, ben ik nog op tijd!? Ik dacht dat ik allang had meegedaan.. Niet dus, dom! Natuurlijk doe ik graag mee! Een verlaat verjaardagscadeautje is altijd goed 😉 Maar nu moet ik nog een antwoord geven haha. Je bent natuurlijk tussendoor ook een paar keer terug geweest in Nederland enzo, maar volgens mij is het bijna * jaar geleden dat je die kant op ging!? Of *? Aaahh.. Nee, final answer is bijna * jaar. Fingers crossed nu!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares