voedelsschandalen in china

Gootolie, ratten als lam & vergiftigde melkpoeder

Voedselschandalen in China. Een veelvuldig voorkomend probleem. Eens in de zoveel tijd raakt men hier in paniek om weer een gevaarlijke situatie met eten. Het meest recente schandaal? Het bedorven vlees bij de KFC en McDonald’s. Maar dat is niet het enige, schandalen met olie komen ook voor en iedereen herinnert zich ongetwijfeld de fraude die gepleegd werd met melkpoeder.

Gootolie, ratten als lam & vergiftigde melkpoeder

Zo nu en dan plaats ik hier een blog dat al eens eerder op mijn vorige site verscheen. Dit is zo’n blog.

Gootolie

Je vraagt je ongetwijfeld af wat gootolie is, of niet? Gootolie is olie dat al eens hergebruikt is. Hier in China is olie (ongeacht welke soort) niet bepaald goedkoop. Voor een flinke fles betaal je al gauw zo’n 60rmb, wat voor een gezin met een modaal inkomen best wel veel is.
Wat veel gebeurt, is dat olie uit de restaurantkeuken opgehaald wordt door derden die deze olie filteren en vervolgens doorverkopen. Het wordt veel gekocht en gebruikt door de mensen met kleine eetstalletjes langs de weg (de verrijdbare), maar ook door de eigenaren van de zogenaamde 小吃 (xiao chi), de kleine restaurantjes waar je goedkoop een maaltijd kunt eten. Uit een onderzoek dat in 2010 gedaan werd bleek dat 1 op de 10 restaurants gebruik maakte van gootolie.
De naam gootolie is ontstaan omdat veel van dit soort olie uit de afvoer van de restaurants gestolen werd en het dus letterlijk uit de goot komt. Voor de dare devils heb ik een filmpje toegevoegd. En niet zeggen dat ik niet gewaarschuwd heb hè?

Rat als lam

In Nederland waren er bedrijven die paardenvlees verwerkten en verkochten als rundvlees. In China had men bendes die ratten- en nertsenvlees als lam verkochten. Het vlees werd zodanig bewerkt dat het meer op lamsvlees leek en dit vlees werd vervolgens in en in de omgeving van Shanghai verkocht.

Vergiftigde melkpoeder

Het grootste schandaal dat men in China kent en waarbij het om eten gaat is toch wel het schandaal met vergiftigd melkpoeder. In 2008 werd er op grote schaal gefraudeerd met melkpoeder. Er werd melamine aan de melkpoeder toegevoegd om zo te verdoezelen dat er meer water aan het product was toegevoegd. Melamine verhoogt het eiwitgehalte, waardoor het minder goed te merken is dat er water aan toegevoegd is.
Dit schandaal heeft heel grote gevolgen gehad; er zijn rond de 300.000 slachtoffers en 6 dodelijke slachtoffers. Allemaal door nierfalen en nierstenen.

Overige schandalen

 • In Guangdong verkocht een man ‘zwarte & witte peper‘. Dit was geen echte peper, maar het was ‘peper’ gemaakt van bloem en modder.
 • Inventief zijn ze hier in China wel, want er worden zelfs eieren gemaakt die niet van echt te onderscheiden zijn! Niet van smaak, niet van vorm en niet van kleur. Dit schandaal heeft wel een voordeel; de eieren zijn prima te eten door vegans.
 • In Jiangsu gebruikte men een bepaald soort kunstmest op het land om de gewassen beter en sneller te laten groeien. Ze vergaten alleen dat watermeloenen extra gevoelig waren voor dit soort kunstmest. De meloenen bleven groeien en ontploften op een bepaald moment als ware het granaten.
 • En dan is er ook nog een wat meer recentelijk schandaal. Het schandaal van de neppe honing.

Je bent vast niet verbaasd wanneer ik zeg dat ik goed probeer op te letten waar en wat ik eet hier.

Foto.

17 thoughts on “Gootolie, ratten als lam & vergiftigde melkpoeder”

 1. Nep-eieren??? Serieus…Ik heb Heston Blumenthal weleens eieren zien ‘maken’, maar dat was meer een culinair hoogstandje. Dit klinkt euh..iets anders haha! Leuk blogje!

 2. Oh man… Niet normaal hoe ‘inventief’ ze daar zijn met voedsel. Dan te bedenken dat het een enorm gedoe is om iets uit een ander land China in te voeren wat voedsel betreft. Dan zijn de controles ineens mega-streng. Hoe let je precies op je eten eigenlijk, kook je zoveel mogelijk zelf dan?

 3. Lekker beeldend… 😉 ik probeer het beeld van de ontploffende meloen maar even vast te houden, dat klinkt nog het minst aanstootgevend. Overigens eens met Anne: bizar te bedenken dat de controles op wat van elders China in komt zo streng zijn als je dit weet.

 4. Oh dat verhaal van die watermeloenen. Het zou je maar gebeuren zeg, poeh! Is dat melkpoederschandaal ook waarom in Nederland al die melkpoeder wordt verkocht en verscheept naar China?

 5. Gatsie wat smerig dat filmpje met die olie! Brrr
  Vraag me af hoe ze eieren namaken…heb jij ze wel eens geproefd?
  Kan me voorstellen dat je goed oplet wat je eet. Maar na zo’n poos weet je wel wat je wel of niet kan eten lijkt me.
  Dat met die kunstmest en watermeloenen….hihi grappig om te zien denk ik 😉

 6. Dat filmpje van gutter oil ga ik voorlopig niet meer vergeten! Wat een vies idee! Ik vind het in Nederland soms al lastig wat nu wel en niet goed voor je is, maar dit is een heel ander niveau van sjoemelen met eten.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares