De Great Ocean Road rijden in Australië

Prachtig blauw water, koala’s hoog in de bomen, prachtige stranden en de beroemde Twaalf Apostelen. Dat en meer zag ik tijdens het rijden over de Great Ocean Road. Iets waarvan ik niet had gedacht het ooit te gaan doen, maar enigszins onverwacht belandde ik in Melbourne en eenmaal daar kon ik het niet laten een tour te boeken om zo de Great Ocean Road te rijden.

Een week naar Melbourne

Voor een training voor mijn werk ben ik afgereisd naar Melbourne. Ik ben een aantal dagen eerder vertrokken zodat ik wat extra dagen heb om Melbourne te verkennen. In totaal heb ik 5 dagen en op die dagen heb ik genoeg te doen. Ik bezoek Yarra Valley, Brighton Beach, wandel met een gids door de stad en loop een zelf-georganiseerde street art tour. Op de laatste dag voor mijn training boek ik een tour langs de Great Ocean Road. Iets wat ik niet gepland had, maar waarvan ik achteraf heel blij ben dat ik het heb gedaan.

doen in melbourne

Go West Tours

Er zijn tientallen bedrijfjes die tours langs de Great Ocean Road aanbieden, maar ik koos er voor om met Go West Tours te gaan. Wat me aansprak was dat hun groepen niet te groot zijn. Iets was ik prettig vind, want van enorme tourgroepen houd ik nou niet echt.
De tour kostte me AUS $135, wat ten tijde omgerekend ongeveer €85,- was. Vanwege de prijs twijfelde ik in eerste instantie, maar uiteindelijk besloot ik het toch te doen en was het echt de moeite waard.
Op de dag van vertrek werd ik vroeg opgehaald door het busje met zitplaatsen voor zo’n 25 passagiers. Wat me gelijk opviel, was dat de ramen erg groot waren, perfect voor een korte roadtrip zoals deze. Wat ook een pluspunt is, is dat de bussen van Go West Tours uitgerust zijn met WiFi. Handig voor wie zijn foto’s meteen op social media wil delen.

Torquay – Bells Beach

De eerste stop aan de Great Ocean Road die we aandoen is Bells Beach in Torquay. Hoewel we al even onderweg zijn is het nog vroeg en staat de zon nog niet al te hoog. Het strand ziet er extra mooi uit in dit licht! Ik vind het heerlijk om weer op het strand te zijn, dat is al best lang geleden!
Torquay staat vooral bekend als populaire surfspot en als je in het juiste seizoen bent zul je heel veel surfers in het water zien. Ik was er aan het eind van de winter en zag slechts een handvol surfers in het water.
Tijdens deze eerste stop krijgen we koffie en cake van onze gids. Vooral de koffie is welkom, want erg warm is het niet!

Great Ocean Road rijden

Bij het instappen van de bus had ik nog keus waar ik wilde gaan zitten. Ik koos de goede kant en dus zat ik precies aan de kant van de kustlijn. De hele dag genoot ik van prachtige uitzichten en helder, blauw water.

Great Ocean Road rijden

Kennett River & koala’s

Hoewel de koala hét symbool van Australië is, zul je ze maar op bepaalde plekken in het land tegenkomen. De kustgebieden in het zuiden en oosten zijn de plekken waar ze in groepen leven en je ze kunt zien. In bomen, aan het strand of aan de kant van de weg. Gelukkig loopt de Great Ocean Road langs de zuidkust van Australië én maakte ik met Go West een stop bij de Kennet River om koala’s te spotten. Helaas waren er op het moment dat ik er was maar weinig koala’s, in totaal heb ik er 3 gezien. Er waren wel veel vogels, hun kleuren waren echt prachtig!

Great Ocean Road rijden

Apollo Bay

Apollo Bay is waar ik bijna mijn telefoon verlies wanneer ik na de lunch over het strand loop. Ik probeer beelden te maken van de golfjes, maar plots komt het water héél dichtbij en moet ik heel snel zijn wil ik mijn telefoon geen doop geven. Gelukkig zit hij op de moment aan een selfiestick vast waardoor ik nét op tijd ben. Mijn voeten blijven echter niet droog en de rest van de dag loop ik met natte sokken in mijn schoenen.
Apollo Bay is een leuk stadjes met veel winkels voor toeristen. Er zijn allerlei souvenirs te koop, van hoodies tot magneten, koala knuffels en meer.

Great Otway National Park – Maits Rest

great ocean road rijden

Na de lunch rijden we door naar Great Otway National Park waar we Maits Rest bezoeken. Dit is een klein deel van het National Park, maar héél mooi. De bomen zijn honderden jaren oud en gaan heel ver de hoogte in. Het is een zogenaamd koud regenwoud en dat is te merken. Het is in het woud een stukje kouder dan net er buiten, maar dat weerhoudt me er niet van goed de tijd te nemen om door het regenwoud te lopen.

12 Apostelen

Na Maits Rest rijden we verder over de Great Ocean Road. Het landschap verandert, maar blijft indrukwekkend gedurende de hele rit. Helaas verandert het weer ook, dat is wordt wat minder indrukwekkend. De zon verdwijnt achter de wolken en wanneer we bij de 12 apostelen aankomen regent het inmiddels al even.

Great Ocean Road rijden

Regen of niet, dit deel van de roadtrip maakt veel indruk op me. Het blauwe water, het kleine stukje strand en dan de 46 meter hoge rotsen voor de kust. Het is echt prachtig om te zien en ik kan er geen genoeg van krijgen.
Anders dan de foto’s doen vermoeden was ik niet de enige die de Twelve Apostles aan de Shipwreck Coast bezocht. Ondanks dat het al wat later in de middag was, was het behoorlijk druk. Iets om rekening mee te houden tijdens je bezoek.

Great Ocean Road rijden

We bezoeken ook nog Gibson’s Steps, via een trap loop je langs de rotsen naar beneden, naar het strand. Vanaf hier zien de apostelen er heel anders uit, misschien nog wel indrukwekkender. Helaas heb ik geen goede foto’s van dat deel; het regende op dat moment al zo hard, dat mijn telefoon echt heel veel moeite had om een degelijke foto te maken.

Loch Ard Gorge

Niet ver van de prachtige rotsformaties ligt Loch Ard Gorge. Een mooie kloof met een verhaal. In de 19e eeuw leed een Engels schip schipbreuk vlak voor de kust. Op 2 mensen na, Tom & Eva, overleefde niemand het ongeluk. Tom en Eva bereikten wonderlijk genoeg de kust en wisten zo te overleven. Eva besloot niet in Australië te bleven en keerde terug. Tom bleef en had een goed leven in Australië.

Great Ocean Road rijden

Geweldige dag

Nadat we alle hoogtepunten van de Great Ocean Road gezien hebben rijden we, via een andere route, terug naar Melbourne. Onderweg stoppen we voor een avondmaal en rond 9 uur zijn we terug in de stad.
Ik heb een geweldige dag gehad en ben erg blij dat ik mee ben gegaan, voor mij was het een unieke ervaring. Natuurlijk was ik liever zelf gaan rijden en had ik er rustig de tijd voor genomen, maar dat was helaas geen optie. Go West Tours was dus een prima alternatief voor mij!

Great Ocean Road rijden

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “De Great Ocean Road rijden in Australië”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares