hangende klooster in china

Bibberbenen in het hangende klooster

De traptreden zijn ontzettend smal, het plafond laag en het aantal mensen dat zich op deze plek bevindt stelt me ook niet bepaald gerust. Normaal gesproken ben ik niet zo bang aangelegd, maar nu heb ik een spontane aanval van claustrofobie en hoogtevrees. Waar ik ben? Ik ben in het enige hangende klooster in China, in Shanxi.

Het hangende klooster in China

Het hangende klooster bevindt zich in het noorden van China, in Shanxi. Tijdens mijn reis door China in 2011 was ik in de buurt (het ligt niet ver van Datong), maar vanwege tijdsgebrek ben ik er toen niet geweest. Afgelopen zomer, toen ik op uitnodiging van China Daily Shanxi mocht ontdekken zag ik dit klooster, waar ik zo benieuwd naar was, eindelijk.
Het origineel is gebouwd in de 5e eeuw na Christus, maar zoals het met veel Chinese gebouwen en tempels gaat is het meerdere keren herbouwd en gerestaureerd. Het hangende klooster heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het gebouwd is; hangend aan een rotspartij, op 75 meter hoogte. Men heeft allerlei palen in de rotsen weten de plaatsen waardoor er genoeg steun ontstond voor het klooster.

hangende klooster in China

Waarom zo hoog?

Net zoals ik in eerste instantie deed zal jij vast ook afvragen waarom men honderden jaren geleden besloot om het klooster op zo’n grote hoogte te bouwen en niet gewoon op de grond. Dat was toch veel makkelijker geweest?
Dat zou het inderdaad geweest zijn, ware het niet dat er vroeger een enorme rivier liep over de plek waar het klooster gebouwd ging worden. Het kwam nogal eens voor dat de rivier buiten haar oevers trad. Niet bepaald prettig voor toekomstige monniken en pelgrims die in het klooster zouden wonen en er langs zouden trekken. Die pelgrims waren een tweede reden om het klooster zo hoog te bouwen; het moest op deze plaats gebouwd worden want het lag op een pelgrimsroute en kon dus niet op een andere plaats gebouwd worden.

hangende klooster in China

Met bibberbenen omhoog

Over het algemeen ben ik niet zo bang aangelegd. Mijn enthousiasme om dingen te proberen overstemt meestal de eventuele angst. Wanneer ik naar het hangende klooster loop vind ik het in eerste instantie ook alleen maar bijzonder en leuk dat ik hier ben. De tempel is vrij bekend en hem eindelijk te zien vind ik al geweldig.
Samen met mijn medereizigers begin ik aan de trappen die me naar de tempel brengen. Ze zijn stijl en smal en brengen me langzaam hoger en hoger. Het hangende klooster is een trekpleister en ik ben dan ook niet de enige die het klooster bekijken wil. Ik laat me vertellen dat er per keer maar 80 mensen naar binnen mogen, maar wanneer ik om me heen kijk geloof ik daar niets van.

Eenmaal binnen kan ik maar één kant op. Alle bezoekers van het klooster worden langs een verplichte route geleid. Een route die me benauwd, want de looppaden zijn zó ontzettend smal! Ik kan me dan ook maar met moeite voorstellen hoe monniken hier honderden jaren geleefd moeten hebben. Continue op je hoede zijn, elkaar amper kunnen passeren en op grote hoogte leven.

hangende klooster in China

Klein maar indrukwekkend

Bij mijn eerste blik op het klooster vond ik het nogal klein en dacht ik ‘is dit het?’ In mijn verbeelding was het klooster veel groter. Geen idee hoe dat kwam, want ik had best wel wat foto’s gezien.
Later, wanneer ik weer de vaste grond onder me heb realiseer ik me beter wat voor een bijzonder bouwwerk ik zojuist van binnen heb mogen bekijken. Dat mensen al zó goed konden bouwen, zoveel honderden jaren geleden, dat is best bijzonder.

Vlog

Tijdens mijn reis naar Shanxi heb ik gevlogd. Mocht je benieuwd zijn naar hoe het in het klooster uitzag, dan moet je zeker even kijken!

Praktisch

De entree voor het hangende klooster is 150RMB, omgerekend zo’n €21,00. Neem je studentkaart mee (mag ook je studentenkaart aan de universiteit van Koh San Road zijn), daarmee krijg je zo’n 50% korting.
Het klooster bevindt zich op zo’n 65 kilometer van Datong en is zowel met het openbaar vervoer (bus, 50RMB) als een taxi te bereiken. De bus gaat niet helemaal tot het klooster, je zult het laatste stuk een taxi (4oRMB)moeten nemen.
Het handigste is het dan ook om het hele stuk met de taxi te gaan. Daarvoor betaal je (heen & terug) tussen de 350-450RMB, afhankelijk van je onderhandelingstactieken. Zeker wanneer je met z’n tweeën reist is dit de betere optie.

hangende klooster in China

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Bibberbenen in het hangende klooster”

  1. Leuk filmpje! De filmpjes worden ook steeds beter vind ik! Maar ooo wat eng dat hangende klooster eb wat smal. Afschuwelijk. Mooi ook de grotten én je hotelkamer. Ik dacht dat jij nooit zo luxe sliep op reis? 😉

    1. Dank je Harriët! Leuk om te horen dat ze beter worden 🙂
      Haha, het klopt wat je zegt over de hotelkamer. Zoals ik in het begin van de blog schreef was ik op uitnodiging van China Daily & Shanxi en zij regelden alle accommodatie. Hier was ik zelf zéker niet gaan slapen.

  2. Heel indrukwekkend! Ik zou ook wel even staan te bibberen denk ik haha. Toen ik in Meteora in Griekenland was vroeg ik me inderdaad ook af waarom iemand al die kloosters op torenhoge rotsen zou bouwen 😛

  3. Oeiii wat eng daarboven, zo smal brrrr. Meteora ben ik ook geweest, prachtig maar niet zo eng als hier. Leuk om je video te zien!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares