Eén van de mooiste plekken in China: het Harbin ijsfestival!

Het Harbin ijsfestival in China is het grootste ijsfestival ter wereld. Met zo’n 50 ijssculpturen op de Harbin Ice and Snow World locatie en tientallen sneeuwsculpturen op Sun Island is het Harbin ijsfestival een geweldig evenement. Er zijn zelfs mensen die dit ijsfestival in China ‘Disney voor volwassenen’ noemen. Hoe geweldig het is, mijn ervraingen, wat je er zoal kunt zien en doen, en praktische tips om warm te blijven lees je hier.

Fantaseren over een bezoek aan het ijsfestival in Harbin

Vanaf het moment dat ik voor het eerst over het ijsfestival in Harbin hoorde wil ik er al naar toe. Hoe lang dat precies is weet ik niet, maar het is zeker een jaar of vijf geleden. Wat me er zo lang van weerhouden heeft om te gaan? Verschillende dingen. Ten eerste de kou. Het is echt heel koud in Harbin in de wintermaanden. De temperatuur daalt met gemak tot 20 graden onder het vriespunt en vaak nog lager. Wanneer het dan ook nog eens waait… Ten tweede de tijd. Je kunt het ijsfestival, vanzelfsprekend, maar een paar maanden per jaar bezoeken. Meestal had ik in deze maanden andere reisplannen en een weekend leek altijd net te kort. Tenslotte speelde de afstand ook een rol. Harbin ligt op slechts 2 uur vliegen van Beijing, absoluut niet ver, maar elk jaar wanneer ik naar tickets zocht waren deze echt heel prijzig. Zéker voor een weekend. Met de trein reis je een stuk goedkoper naar Harbin vanaf Beijing, maar je doet er, zelfs met de hogesnelheidstrein, best lang over, namelijk zo’n 6 tot 7 uur. De nachttrein doet er minstens 10 uur over, maximaal zo’n 20. Niet te doen dus, zeker niet wanneer je alleen het weekend hebt.

Dit jaar gingen de plannen die ik in eerste instantie voor de kerstvakantie had helaas niet door, waardoor een bezoek aan Harbin weer ter sprake kwam. Het moest er nu maar eens van komen! Zo gezegd, zo gedaan en zo plande ik een wintervakantie van een week waarin ik het ijsfestival in Harbin zou gaan bezoeken, zou gaan skiën én door een enorm schattig sneeuwdorp zou gaan lopen.

Mijn favorieten van het Harbin ijsfestival

Een bezoek aan het ijsfestival had al zo lang op mijn verlanglijstje gestaan dat ik me als een kind zo blij voelde toen ik eindelijk voor de ingang stond. Het zou eindelijk gaan gebeuren! Ik was al enorm enthousiast bij het zien van de entree en de enorme muur die men daar van ijs had gebouwd. Hoe moest ik me wel niet gaan voelen op het moment dat ik binnen zou zijn? Het binnengaan van het terrein was nog wel een dingetje, daar vertel ik verderop meer over.

Eerst een paar van mijn favoriete foto’s.

harbin ijsfestival china
Zo blij om hier eindelijk te zijn!
harbin ijsfestival china
Er zijn zo veel mooie plekken om foto’s te maken.

harbin ijsfestival china

Heel veel van de bouwwerken zijn zo groot dat ik de panorama-optie op mijn telefoon moest gebruiken om het hele gebouw er op te kunnen krijgen. Kijk vooral ook even naar de mensen op de foto en hoe klein zij zijn naast dit enorme bouwwerk in mijn lievelingskleur.

harbin ijsfestival china

Het bijzondere aan het Harbin ijsfestival is dat je veel van de sculpturen van dichtbij kunt bekijken en dat je er doorheen kunt lopen. In sommige bouwwerken vind je zelfs kleine doolhoven en glijbanen die je kunt gebruiken. De glijbanen maken je bezoek aan het festival nog leuker (tenminste, dat vond ik) en maken je wat warmer doordat je bloed sneller gaat stromen vanwege het beetje adrenaline dat vrijkomt.

harbin ijsfestival china

Er wordt ook voor vermaak gezorgd op het festival, voor als je niet genoeg hebt aan de sculpturen. Aan de rand van het terrein vind je dit enorme bouwwerk dat een podium heeft (je ziet er een paar dansers staan). Op dit podium wordt gedanst en het publiek wordt aangemoedigd om mee te doen. Niet verkeerd, want door te bewegen blijf je warm. Op een bepaald moment zag ik iedereen zelfs in de polonaise lopen!

Dansen, fietsen en van de glijbaan

Er zijn een kleine 50 sculpturen te bezoeken op het grootste ijsfestival ter wereld en je doet er dus ook wel even over om die allemaal te bekijken. Zeker wanneer je ook wat andere dingen wilt doen zoals dansen voor het grote podium, fietsen of sleeën over het ijs of van de glijbaan gaan. Er zijn door het park verschillende sculpturen te vinden met kleinere glijbanen die, naar mijn mening, prima zijn voor wat extra plezier en waar je zonder te hoeven wachten vanaf kunt gaan. Er zijn ook plekken waar je met een grote, rubberen band (tube) of me een slee van een glijbaan af kunt gaan. Deze glijbanen gaan een stuk sneller, maar je moet ook een stuk langer wachten. Mij werd verteld dat je 3 uur moest wachten om met een slee van de glijbaan af te gaan! Hoe tof het ook leek, dat heb ik, uiteraard, niet gedaan. Zonde van de tijd en ijskoud! Wil je van de kleine glijbanen af, zorg dan wel voor een slee (hoe je daar aan komt lees je onder ‘tips’).

harbin ijsfestival china

Beste tijd om het Harbin ijsfestival te bezoeken

Het Harbijn ijsfestival vindt plaats vanaf eind december tot en met mid-februari en is deze hele periode te bezoeken. De officiële opening van het festival vindt normaal gesproken in de eerste week van januari plaats.

Ik bezocht het ijsfestival het eerste weekend dat het open was en toen was het al behoorlijk druk! In welke maand je ook gaat, het gaat er druk zijn! In de gehele periode de het festival plaatsvindt bezoeken meer dan een miljoen mensen Harbin om dit spektakel mee te maken. De weekenden zullen het drukst zijn, net als de periode rondom het Chinees Nieuwjaar, dat in 2020 op 25 januari valt. Iets om rekening mee te houden.
Gelukkig is het terrein enorm groot en waardoor de bezoekers zich goed kunnen verspreiden over het terrein. Althans, dat was het geval tijdens mijn bezoek, ik weet niet hoe het zal zijn op drukkere dagen.

harbin ijsfestival china

De beste tijd om het ijsfestival bezoeken is voor zonsondergang. Je hebt dan de mogelijkheid om de ijssculpturen dan zowel in dag- als avondlicht te bewonderen en het is écht een verschil. Overdag loop je écht door Frozen; alles is wit (je loopt zelfs overal over sneeuw). Wanneer het donker wordt gaan alle lichten aan en dan ziet het er sprookjesachtig mooi uit.

Kaartjes voor het ijsfestival

Als het om het plannen van reizen aankomt ben ik echt best slecht, heel veel doen Miguel en ik spontaan. Soms pakt dat goed uit, soms minder. Voor ons bezoek aan het Harbin ijsfestival pakte het gelukkig goed uit (ik bedoel, we waren er op de 2e dag dat het open was, we hádden het kunnen missen).
Bij aankomst liepen we meteen een grote hal in waar behoorlijke rijen stonden. Als snel bleek dat je je kaartje daar niét koopt. Die koop je in een andere hal, links van de entreehal. De rij in deze hal viel mee, ik denk omdat veel Chinese bezoekers hun kaartjes al vooraf en elders hadden gekocht. Zorg er voor de je genoeg contant geld bij je hebt om je tickets te betalen. Ik wilde met WeChat betalen, maar dat ging niet en moest dus contant betalen. Betalen met een Chinese pinpas kon sowieso, maar ik weet niet of buitenlandse bankkaarten geaccepteerd werden. Iets om rekening mee te houden dus.

Ik betaalde 290RMB voor een avondkaartje, dat is omgerekend ongeveer €37,-.

Ga je in de ochtend, dan betaal je een minder dan de helft voor je kaartje. Entreebewijzen voor studenten en kinderen zijn goedkoper.

harbin ijsfestival china

Nadat je je kaartje hebt ga je terug de grote hal in en sluit je je aan in een rij. Laat je ticket aan één van de mensen van de organisatie zien, en laat hen je vertellen in welke rij je moet gaan staan. Ik sloot in eerste instantie aan bij de kortste rij, maar dat bleek (toen ik bij het poortje kwam) de verkeerde rij te zien. Voor niets 10 minuten gewacht! Er zijn verschillende soorten en kleuren tickets (ik weet het fijne er niet van), en je moet in een bepaalde rij gaan staan. Het is de moeite waard om het even te vragen!

Warm blijven in de kou en andere tips

Het is winter en je bent in het noorden van China; het gaat koud zijn! Heel koud! Hoe blijf je warm? Ik geef je wat tips om warm te blijven én andere tips!

Vervoer naar en van het ijsfestival

Ik nam, vanaf het hotel aan de Zhongyang straat, een taxi naar naar de Harbin Ice and Snow World. Hier betaalde ik 30RMB voor. Je kunt ook met de bus gaan, maar je zult dan zeker moeten overstappen. Naar mijn idee is dat het niet waard. Stap dus in een warme taxi en stap voor de ingang uit.

Aan het eind van de avond (tegen sluitingstijd) nam ik weer een taxi. Er zijn genoeg taxi’s beschikbaar, dat is het probleem niet. De chauffeurs weten dat je terug moet naar je hotel en weigeren om de meter aan te doen en geven je een vaste prijs. Ik betaalde 50RMB voor de rit terug naar het hotel. In eerste instantie kon ik voor 40RMB terug gaan, maar de chauffeur wilde er voor dat bedrag nog een persoon bij zoeken. Dit betekende dat ik zo’n 10-15 minuten in de auto zou moeten zitten wachten. Dat was de €1,50 niet waard.

Draag laagjes. Veel laagjes.

Wanneer de temperaturen zo ver onder het vriespunt dalen is het belangrijk om laagjes te dragen en je zo warm te kleden. Ik noem even op wat ik zoal aanhad;

  • 2 paar sokken + voetenwarmers
  • sneeuwschoenen
  • legging, heattech broek van UniQlo, joggingbroek, spijkerbroek van Miguel
  • tanktop, heattech shirt van UniQlo, shirt met lange mouwen, hoodie
  • Columbia winterjas
  • sjaal, muts, oorwarmers, 2 paar handschoenen

De dag voor het bezoek aan het ijsfestival bezochten Miguel en ik het sneeuwsculpturenpark en toen had ik 3 paar broeken / leggings aan. Dat was op zich prima te doen, maar tegen de avond werden mijn benen toch wat koud. Miguel raadde me toen om de joggingbroek die ik mee had aan te doen en daarover één van zijn broeken (zelf had ik alleen maar skinny jeans bij me). Dat maakte écht een verschil qua warmte! Zorg dus voor een wat wijdere, lossere broek die je aan kunt doen. Een skibroek lijkt me ook een goede optie, maar die had ik helaas niet.

Hoewel ik hele warme handschoenen had (zoiets als deze skihandschoenen), was dat paar alleen toch niet warm genoeg. Gelukkig had ik een tweede, kleiner paar bij me dat precies onder de skihandschoenen paste. Dit scheelde echt veel én zorgde er voor dat ik bij het maken van foto’s dit niet met ‘blote handen’ hoefde te doen.

harbin ijsfestival china

Koop je slee en voetwarmers buiten het festivalterrein

Ik kocht onze sleeën en 2 paar voetenwarmers buiten het festivalterrein. Vooral de voetenwarmers kosten bijna niets, maar zijn echt de moeite waard. Ik betaalde slechts 10RMB voor een slee en 10RMB voor een paar voetenwarmers. Nadat ik de laatste halverwege de avond in mijn sneeuwschoenen heb gedaan heb ik geen koude voeten meer gehad. Die 10RMB waren echt héél goed besteed. Ze houden je voeten met gemak 4 tot 5 uur warm.

Word een beetje warmer in één van de tentjes

Ondanks de laagjes ga je het op een gegeven moment echt wel koud krijgen en wil je simpelweg even ergens zitten om op te warmen. Dat kan bij één van de vele tentjes die je op het terrein vindt. Je zal niet de enige zijn die dit wil doen, dus reken op veel mensen. De prijzen zijn wat hoger dan normaal gesproken en de kwaliteit is niet héél goed. Ik nam mijn waterige latte voor lief; hij was warm en dat was alles wat ik na bijna 3 uur in de kou nodig had.

In de top 5!

Het Harbin ijsfestival in China staat na mijn bezoek in de top 5 van de mooiste plekken die ik in China heb gezien. Het is enorm groot en indrukwekkend en absoluut, ondanks de kou en de enigszins prijzige entree, de moeite van het bezoeken waard. Vanuit Beijing reis je er gemakkelijk naar toe, zeker wanneer je China wat beter kent.

Wil je nog meer zien van het ijsfestival? Bekijk dan dit korte filmpje met eerste indrukken!

Lees ook de andere artikelen over mijn winterreis in de noordelijke provincie Heilongjiang.

Zou jij de kou willen trotseren om het ijsfestival in Harbin te bezoeken?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares