het louvre museum

Het Louvre museum in Parijs; do’s & don’ts

Eén van de bezienswaardigheden die ongetwijfeld op menig reiziger zijn lijstje staat bij een bezoek aan Parijs is het Louvre. Het Louvre Museum in Parijs is een van ‘s werelds drukst bezochte musea waardoor het wellicht niet op jouw lijstje van ‘must see’s’ staat. Zelf denk ik, na mijn bezoek aan het Louvre Museum, dat je het niet mag missen!

Niet overtuigd? Lees dan mijn lijstje met do’s & don’ts die ik heb opgesteld na mijn bezoek aan het Louvre. Het museum is zeker de moeite waard en met deze lijst wordt de onderneming een stuk gemakkelijker. Wat moet je wel en niet doen?

DIt artikel bevat affiliate links.

DO’S.

1. Koop je entreekaartjes vooraf aan je bezoek

Voordat je ook maar een stap in de richting van het Louvre zet, heb je er voor gezorgd dat je je kaartje al gekocht hebt. Een kaartje koop je gemakkelijk online op de site van het Louvre. Je kiest de datum waarop je het museum wilt bezoeken, het tijdstip waarop je het museum naar binnen wilt gaan en je kaartjes liggen in je virtuele boodschappenmandje.

Koop hier direct je kaartje voor het Louvre.

Wanneer je je kaartje van te voren koopt zal dit je een hoop tijd besparen. Je hoeft bij het museum dan niet aan te sluiten bij de enorme rij toeristen die naar binnen willen. Met het kaartje dat je vooraf hebt gekocht kun je vanaf een half uur voor het tijdstip op je kaart de piramide binnen. Arriveer je echter later dan het aangegeven tijdstip, dan zul je in de rij moeten gaan staan.
Koop je geen kaartjes voordat je naar het Louvre gaat, dan zul je waarschijnlijk veel tijd verliezen met het wachten in de rij om door de beveiliging heen te kunnen en daarna om je daadwerkelijke kaartje te kopen. Tijd die je veel beter in het museum zelf kunt besteden!
Wil je alle hoogtepunten zien en zie je het niet zitten om zelf door het museum te navigeren? Bekijk het Louvre dan met een gids.

het louvre museum

2. Maak een plan en neem niet te veel mee!

Een bezoek aan het Louvre kan best veel energie kosten. Het is een groot museum en het is er vaak druk. Neem daarom niet te veel spullen mee het Louvre in, maar alleen dat wat je echt nodig hebt.
Wanneer je het Louvre bezoekt is het raadzaam om vooraf een plan te maken en te bepalen wat je wilt zien. Ga je met kinderen naar Parijs en bezoek je het Louvre, dan zou ik zéker vooraf bepalen hoe lang je in het museum wilt doorbrengen. Zeker voor kinderen kan zo’n plek erg indrukwekkend zijn.

3. Bezoek het Louvre ‘s avonds

Wanneer je de tijd hebt, probeer dan om het museum in de avond te bezoeken. Je krijgt ‘s avonds korting op je kaartje en het is er minder druk dan overdag wat het makkelijker maakt om de ruimtes te bezoeken die je graag wilt zien. Zelf ging ik overdag, hoeveel rustiger het daadwerkelijk is weet ik niet.
Op woensdagen en vrijdagen is het museum tot 21:45 open, lekker laat en ideaal voor wie er van houdt om ‘s avonds kunst te bekijken.
DONT’S

1. Teleurgesteld zijn wanneer je de Mona Lisa (La Joconde) ziet

Een veel gehoorde uitspraak van mensen die het Louvre hebben bezocht en de Mona Lisa hebben gezien is “Ze was veel kleiner dan ik gedacht had!” of andersom, “Ze was lang niet zo groot als ik me voorgesteld had.”
Er zijn veel mensen (waaronder ikzelf) die een bepaald idee van de grootte van de Mona Lisa in hun hoofd hebben, vooral naar aanleiding van foto’s en documentaires die ze gezien hebben. Wanneer ze haar uiteindelijk zien (in hal 6, eerste verdieping, Salle de la Joconde, Denon Wing) zijn ze lichtelijk teleurgesteld wanneer ze zich beseffen dat de Mona Lisa niet zo groot is als ze zich hadden voorgesteld. De Mona Lisa bevindt zicht achter kogelwerend glas, in een lijst van 77 bij 53cm en is het populairste item in het museum. Ze hangt aan de buur in een grote zaal met een hoop andere schilderijen en nog veel meer mensen.

Het beste is om van een afstandje een snelle blik op haar te werpen en verder te gaan, of je al elbogend een weg te banen richting het schilderij en haar van dichtbij te bekijken.

het louvre museum

2. Het Louvre op de eerste zaterdagavond van de maand bezoeken

Elke eerste zaterdagavond van de maand kun je het museum gratis bezoeken. Niet alleen jij weet dit, ook duizenden anderen zijn hiervan op de hoogte. Het Louvre is al enorm druk op een gewone dag, stel je eens voor hoe druk het er is wanneer je gratis naar binnen kunt! Mocht je geen moeite hebben met enorme drukte en een paar euro’s willen besparen, dan moet je gaan. Zo niet, ga dan op een andere dag.

3. Het Louvre Museum bezoeken zonder plan

Het Louvre is met haar 60.000m² het grootste museum in de wereld en het is daarmee gelijk onmogelijk om alles te kunnen zien in een dag. Het is daarom handig om je bezoek vooraf te plannen en te bepalen welke tentoonstellingen je zeker wilt zien. Dit doe je het makkelijkst door de website van het Louvre te bezoeken en daar de plattegronden te bekijken. Op deze manier breng je meer structuur aan. Ik ging zonder plan heen en liep toch echt een beetje doelloos rond; er was zoveel te zien!

Bekijk de video van mijn bezoek aan het Louvre Museum / de Mona Lisa

Wat je nog meer moet weten over het Louvre museum in Parijs

Het Louvre Museum is elke dag geopend van 9 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds.
Op woensdag en vrijdag is het museum ook ‘s avonds open, tot kwart voor 10.
Het museum is elk jaar gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
Op 14 juli is de entree gratis.

Hoe kom je bij het museum?

Metro: Palais-Royal–Musée du Louvre station.
Bus: de volgende buslijnen stoppen voor de piramide; 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95. Ook de Paris Open Tour bus stopt hier.

Entree: €17,00

Met de trein naar Parijs?

Hoe gemakkelijk is dat; met de trein naar Parijs! Vanaf Amsterdam Centraal reis je al vanaf €35- naar Paris Nord! Lees meer over de trein naar Parijs.

Hotels

Wanneer je voor een paar dagen naar Parijs gaat, moet je natuurlijk ook ergens slapen. Dit zijn een aantal leuke hotels in Parijs.

Hotel de Castiglione

Hotel Montaigne

Warwick Paris

Heb jij nog goede tips / do’s & dont’s voor een bezoek aan het Louvre?
Deel ze dan met andere reizigers door een reactie achter te laten.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Het Louvre museum in Parijs; do’s & don’ts”

  1. Thanks for the comment! It was a lot of fun being there. A little crazy with the amount of people, but with what I know now I would go back, no problem.

 1. Beste Yvon,

  Leuk stukje, dacht in eerste instantie dat ik er wat aan had.
  Maar goed het is inmiddels 6 jaar oud dus misschien is het achterhaald.

  1. Koop je kaartje vooraf. Goeie tip dacht ik, dus ik eerst half Parijs door op zoek naar zo’n “VVV kraampje die je door de hele stad ziet”
  Niet aangetroffen helaas. Uiteindelijk op 200 meter van het Louvre een kantoor van Parijs Tourist Infomation. Helaas ook hier geen kaartjes voor het Louvre. Er werd mij verteld dat je die alleen IN het Louvre kunt krijgen.
  (en waarschijnlijk online)
  Ok dacht ik, dan maar 2 (of 3) uur in de rij, dan kan ik nog steeds 3 uur rondkijken.
  Wat denk je ? De rij leek wel lang maar….
  Binnen 7 minuten door de security en na nog eens 12 minuten een kaartje ! Bedankt voor de tip !

  2. Met deze tip ben ik het eens, het is prettig als je buiten pauze kunt nemen. Geen gebruik van
  gemaakt overigens, het was al laat….
  3. Bezoek het Louvre savonds. Zet er dan wel (direct) bij dat dit alleen op woensdag en vrijdag kan en niet ergens onderin bij de kleine lettertjes.

  4. Teleurgesteld zijn over het formaat van de Mona Lisa. Dat was ik dit keer niet. Wel verbaasd, dat het veel groter was dan ik van de vorige keer (20 jaar geleden) had onthouden. Blij verrast dus !
  5. eerste zondag. Is inderdaad geen goed idee.
  6. maak een plan. Is inderdaad goeie tip.

  7. Met de trein voor 35 euro ? Is dat nog actueel ? In mijn pogingen de Thalys te vermijden kwam ik uit op het volgende. Naar Breda met de voordeelurenkaart. Van Breda naar Antwerpen voor 10,40
  Van Antwerpen naar Moeskroen voor 19,50 en van Lille Flanders naar Parijs (TGV) voor 32 euro.
  Ok dat laatste had iets goedkoper gekund maar dan ben je uren langer onderweg.
  Terug waren sommige tarieven voor het zelfde traject overigens duurder.
  antwerpen Breda werd ineens 18 euro en Lille flanders – Antwerpen 28 euro

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares