kerstmarkt in bremen

Kerstmarkt in Bremen – It’s beginning to look a lot like christmas

Kerstmarkten; ik had er nooit zo veel mee. Sterker nog, ik geloof dat ik er tot voor kort nog nooit eentje had bezocht. Althans, niet in Europa. Daar is onlangs verandering in gekomen toen ik de kerstmarkt in Bremen bezocht. Een leuke en sfeervolle kerstmarkt op zo’n 2 uur rijden vanaf Groningen. Tijdens mijn bezoek heb ik vooral gevlogd, maar ook wat foto’s gemaakt en die laat ik je graag zien.

Ik bezocht dit kerstmarkt in 2016, maar update dit artikel elk jaar met actuele data. Scroll naar beneden voor de dagen waarop de kerstmarkt in Bremen open is.

Kerstmarkt in Bremen

De kerstmarkt in Bremen wordt beschouwd als één van de leukste in Duitsland. Niet gek, want het mooie stadhuis en het beeld van de Roland zorgen voor instant sfeer op het stadsplein. Er staan een kleine 200 kraampjes waar je heerlijk kunt rondkijken en je laatste kerstinkopen kunt doen.

Beginnen met koffie

Na twee uur in de auto gezeten te hebben rijden we Bremen binnen. Rondom de stad vind je diverse P+R’s waar je je auto gratis kunt parkeren. Wij (ik ben hier met familie) parkeren onze auto aan de Norderlander Strasse, een P+R die direct aan de snelweg en aan de tramlijn ligt. Ideaal voor mensen die met de auto komen!
We nemen de tram (€2,75) en stappen bij de halte ‘Am Brill’ uit waardoor we direct in het hartje van de oude stad staan. Beter kan het niet!De autorit heeft dorstig en hongerig gemaakt, dus voor we de markt op gaan is het eerst tijd voor koffie!

kerstmarkt in bremen
Cappuccino & crêpes met nuttella en slagroom.

Middeleeuwse Hanzestad

Bremen was ooit een Hanzestad en dat is te zien op één van de markten. Aan de Schlachte vind je een soort middeleeuwse markt met eetkraampjes, wijnen, kruiden en andere snuisterijen. De verkopers in elk kraampje hebben voor de gelegenheid middeleeuwse kleding aangetrokken wat er sfeervol uitziet. Het geeft de markt net dat beetje extra sfeer.

kerstmarkt in bremen
Er is van alles te koop.

Het stadsplein met honderden kraampjes

kerstmarkt in bremen

In mijn enthousiasme dacht ik in eerste instantie dat de middeleeuwse markt dé kerstmarkt was. Het zag er goed uit, maar ik vond het wél een beetje klein… Na een klein half uurtje bleek echter dat we de echte kersmarkt nog niet hadden bereikt.
Op het moment dat ik het plein opliep viel mijn mond bijna open van verbazing; de kerstmarkt was veel groter dan ik had verwacht en het plein wat echt prachtig!

kerstmarkt in bremen

De Bremer marktplaats staat vol met schitterende, oude gebouwen die stuk voor stuk prachtig zijn. Zo is er het stadhuis; een monument dat op de Werelderfgoedlijst staat, is er het beeld van de Bremer Straatmuzikanten en de Bremen Roland, een gebouw uit de 15e eeuw.

Talloze kraampjes en heel veel eten

Eén van de dingen waar ik naar uitkeek was het eten op de kerstmarkt in Bremen. Wanneer ik aan kerst en Duitsland denk, dan denk ik voornamelijk aan worst en glühwein. Ik had me al een tijdje op de glas glühwein verheugd, het geeft me een echt wintergevoel.

kerstmarkt in bremen

Op de kerstmarkt vind je genoeg te eten; van gerookte zalm tot Duitse worsten en van gefrituurde aardappel met appelmoes tot de zoete koeken met zo mogelijk nog zoetere teksten er op (Ich liebe dich mein Engel).

Schnoor

kerstmarkt in bremen

Na het grootste deel van de kerstmarkt te hebben gezien loop ik richting een ander deel van de stad. Vooraf had op Instagram foto’s gezien van pitoreske straatjes en die wilde ik graag zelf gaan zien. In Schnoor zie je huizen die uit de middeleeuwen stammen. Ze zijn klein; vaak niet groter dan 55m² en huisden vroeger de armeren in de samenleving.

Je kunt Schnoor ook met een gids verkennen!

kerstmarkt in bremen

De straatjes zijn smal en, in mijn ogen, heel fotogeniek!

kerstmarkt in bremen
Mooi versierde kraampjes.

kerstmarkt in bremen

Zeg je Bremen, dan zeg je de Bremer Stadsmuzikanten. De Bremer Stadsmuzikanten komen voor in het sprookje van de gebroeders Grimm en het verhaal gaat over vier ‘afgedankte’ dieren die vluchten van hun baas. Ik herinner me het boek nog uit het sprookjesboek dat ik vroeger had. De straatmuzikanten zijn het boegbeeld van Bremen; je ziet ze overal terugkomen. Vooral in boekvorm; het boekje met het sprookje kun je in bijna elke winkel wel kopen. En dat niet alleen; je kunt het boekje in allerlei verschillende talen kopen. Ik kocht een exemplaar; bekijk de vlog om te zien in welke taal ik het kocht.
Nieuwsgierig naar het boek? Hier is het: ‘De Bremer Stadsmuzikanten

Wil je nou meer te weten komen over de Bremer Stadsmuzikanten en de stad zelf, verken het oude deel van de stad dan met deze Bremer Stadsmuzikanten Tour.

Vlog

Zoals ik eerder schreef heb ik tijdens mijn bezoek aan de kerstmarkt in Bremen gevlogd. In de vlog zie je veel meer sfeerbeelden van deze gezellige markt.

Praktische informatie kerstmarkt Bremen

In 2019 vindt de kerstmarkt plaats van 25 november tot en met 23 december.
De markt is op de volgende tijden open.

Maandag t/m donderdag: 10:00 – 20:30 uur
Vrijdag & zaterdag: 10:00 – 21:00 uur
Zondag: 11:00 – 20:30 uur

Openingstijden Schlachte-Zauber: dagelijks 11:00 – 20:30 uur

Parkeer je auto, zoals wij deden buiten de stad en neem de tram naar het centrum.

Maak er een weekend Bremen van!

In Bremen is meer te doen en zien dan de kerstmarkt. Wil je een weekend naar Bremen? Hier vind je leuke hotels in Bremen.
Er zijn ook leuke tours die je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke wandeltour door het Schnoor district, of, voor de bierliefhebber een bezoek aan de Beck’s Brouwerij.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Kerstmarkt in Bremen – It’s beginning to look a lot like christmas”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares