reizen naar lapland

Actief in de Sneeuw: Langlaufen in Lapland

Vandaag heb ik een verslag van mijn reis naar Lapland voor je. Jullie hebben al een beeld door de foto´s, maar nu dan ook een verslag van de avonturen die ik heb beleefd. Ik ben onder andere wezen scooteren, ijsvissen en langlaufen in Lapland. Lees en kijk mee!

langlaufen in lapland

Woensdag 6 februari

5.45 uur. De wekker heeft tijdens mijn verblijf hier nog niet eerder zo vroeg gerinkeld. Ik maakte me dan ook enige zorgen dat ik de wekker zou negeren en door zou slapen. Maar gelukkig was ik zo enthousiast over de reis dat ik gelijk naast m´n bed stond. De meest spullen had ik al ingepakt en na een ontbijtje vertrok ik. De vorige avond hadden we een taxi besteld om ons naar de uni te brengen. Luxe, én ideaal. Want, ik ben een vrouw en neem natuurlijk altijd te veel mee. Had ík wel op tijd naast m´n bed gestaan, Molly was dit niet gelukt en was te laat voor de taxi. Gelukkig was ze nog wel op tijd voor de bus en kon ze ook mee.

De bus vertrok rond 7 uur nadat alles en iedereen ingeladen was. De reis ging beginnen. En wat voor reis…
´s Avonds kwamen we rond half elf aan op onze plaats van bestemming. In de uren die hier tussen lagen zaten we veel in de bus, hebben we wat stops gemaakt en 1 grote stop in Rovaniemi. Hier hadden we de mogelijkheid om naar een museum te gaan. Maar omdat we niet al te veel tijd hadden, besloten Inge, Rosalijne en ik het centrum in te gaan. Dit was oké en vervolgens was het tijd voor ons avondeten: ultiem genieten in de meest noordelijke McDonalds van de wereld! Tja, je moet er geweest zijn. Na het eten richting de supermarkt gegaan. Hier sloegen we voor een weeshuis eten in (tien meiden). Wij waren het meest georganiseerd van allemaal, van tevoren wisten we al met wie we in een huisje wilden en in de bus maakten we een heuse boodschappenlijst!
Bij aankomst in Varsotukka was ik behoorlijk verbaasd over de accomodatie. Super-de-luxe! Na m’n bedje geïnstalleerd te hebben was er van slapen uiteraard geen spraken. We hebben nog gezellig met z´n allen rond de open haard gezeten en gekletst. Tegen 1 uur werd het wel tijd, want de volgende ochtend om 9 uur moesten we paraat staan.

Donderdag 7 februari

Braaf m´n wekker gezet, maar al voordat die afliep waren een aantal mensen van overtuigd dat ik te laat zou opstaan… (huh, waarom zou dat toch zijn?) Met als gevolg dat ik lekker door elkaar geschud werd… Met ons allen ontbeten en om 9 uur stonden we op het meer met onze gids. We begonnen met ice-fishing. Gewapend met een bijl (ja mam, ik had m´n vingers geteld) trokken we een bosje in om takken te hakken. Hiermee zouden we dan onze eigen hengel gaan maken. De takken bij elkaar gezocht en terug het meer op. Uitdaging twee: een gat maken in het 60 cm diepe ijs. We hadden het perfecte gereedschap, dus een gat was snel geboord. De hengel uitgezet en aan een wandeling begonnen naar het bos. Hier gingen we namelijk quinzees maken. Dit zijn een soort iglo´s, van sneeuw. En dus niet van ijsblokken zoals iglo´s zijn. Dit betekende wel dat we die bult ijs (3 m doorsnee, 2 m hoog) zelf moesten maken. Vlak voordat we begonnen vertelde de gids dat we er voor moesten zorgen dat we niet teveel zouden gaan zweten, want dan zou je erg snel afkoelen. Tja… daar kwam hij lekker op tijd mee… niet voor mij dus. Want door de wandeling er naar toe, had ik het al stikheet gekregen, en had ik het idee of ik een sauna om mezelf heen gebouwd had.

Het sneeuwscheppen duurde vrij lang, en ik was ook best wel blij en hongerig (vooral) toen we naar de lunch gingen. Veel gegeten, ik bleef het brood maar aanslepen. Maar goed, van de frisse buitenlucht en al die activiteit krijgt een mens nou eenmaal trek.

sprookjesachtig lapland

Na de lunch mochten we de bus in. Op bezoek bij de boer. De boer met boerin én rendieren. De rendieren waren erg schattig en fotogeniek. Erg tam waardoor ze zo uit m´n hand aten! Leuk om eens te zien. Ondanks dat ze zo tam waren, was het wel een beetje met gevaar voor eigen leven; de beesten denken niet echt na wat ze met hun hoofd doen en de geweien zijn nogal lomp.. Ik denk dat alles goed is gegaan, want ik heb niemand gezien die opeens een oog kwijt was. We gingen ook nog even naar binnen bij de boerin en daar liet ze ons zien hoe de schoenen worden gemaakt van rendierleer. Een beetje luguber was het wel om die lieve beestjes eerst te aaien en 5 minuten later een stuk bewerkte huid van een rendierpoot door je handen te laten gaan. Mijn mond was weer eens een beetje te groot en niet veel later had ik zo´n schattig beestje om m´n voet; een rendierschoen. Een echt prettig idee was het niet, maar warm dan weer wel!

Langlaufen in Lapland

Bij terugkomst kregen we een mini-cursus langlaufen. Het leek me echt suf, maar ik vind het toch wel heel leuk!! Ik had de smaak ook goed te pakken, en gleed soepeltjes door de sneeuw. En af en toe gleed ik soepeltjes ín de sneeuw met m´n snuitje. Hahaha.

langlaufen in Lapland
Enige tijd later toch maar naar onze cabin gegaan en me opgewarmd bij de open haard en niet veel later bij de sauna. ´t Was lekker druk, maar ook nog warm, en daarom heb ik nog lekker in de sneeuw gerold. Na de sauna was het tijd voor het avondeten. Er was voor 10 meiden rijst gekookt. Heerlijk gesmikkeld en na het eten nog gezellig met elkaar gezeten, gekletst en ons eigen beautycentre gecreëerd. De massages waren overal en voor iedereen; rug, hoofd, gezicht en voeten. Heerlijk dus! Ook deze avond zijn we rond 1 uur in bed gaan liggen, maar het bleef nog lang onrustig in ´Kiela´ (ik ga naar Lapland en neem mee….)

Vrijdag en zaterdag…. die komen nog! Ik zit dit verhaal op school zit typen en mijn volgende les gaat straks beginnen. Moet dus afsluiten!

Heel veel groetjes en hyvää viikonloppua! (iemand een idee wat dat betekent?)

lapland

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Actief in de Sneeuw: Langlaufen in Lapland”

 1. He Yvonne!!
  Wat een super trip was dat zeg, naar het noordelijke Finland!
  Je hebt wel even álles geproefd wat je kon proeven geloof ik, zelfs het noorderlicht, lucky bastard!!
  ghehe, mooi is het het? het is echt niet met woorden te beschrijven, en ook niet vast te leggen. Je moet het gewoon zelf zien, met eigen ogen.
  Een geluk dus dat jij het hebt gezien!

  Het klinkt erg gezellig, al die meiden, kletspartijen en etentjes.
  Jullie zijn wel echt in HET saunaland der saunalanden terechtgekomen denk ik!
  Door de sneeuw rollen na een sauna is één van mijn lievelingsbezigheden geworden denk ik.
  Ik ben ook blij dat je langlaufen niet zo saai vond als het wel lijkt.
  Jammer is dat, dat het in Nederland zo’n saai ouwelullen stempel heeft.
  Nouja, in Nederland is het met misschien ook niet alles, door de weilanden.
  Echter, als je in een besneeuwd bos bent, of van hellingen afsuist, is er van saaiheid niets meer over!! joehooeeee>
  Ik ben wel een beetje jaloers dat je die rendieren hebt gezien, en een sledetocht hebt gemaatk!!( aan de foto;s te zien)
  Hopelijk ga ik dat ook nog doen.

  He meid,
  Veel plezier maar weer de rest van de tijd.
  Wanneer ga je naar Rusland?
  En super leuk ook dat je zoveel stage loopt trouwens, lijkt me erg interessant.
  Wat een belachelijk idee dat ze leren lesgeven aan een modelklas!!!
  Maar goed. Ieder land heeft zn eigen methodes natuurlijk.

  Ok,

  Doei!!!

  xxx een noordelijke-medekoude-fronter o.i.d

 2. Had al heel wat van je gehoord over Lapland en nu ook gelezen. In 1 woord prachtig zoals jullie het gehad hebben. Ben een klein beetje jaloers.En wat het fins betreft betekent het misschien liefs en tot schrijfs kan er anders niets van maken.

  Groetjes en dikke kus

  Mam

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares