Je hebt besloten om te gaan lesgeven in China, de TEFL-cursus is afgerond en je bent in principe klaar voor het avontuur dat ‘TEFL Leerkracht in China’ heet. Enige probleem is dat je nog geen baan hebt. Ik dit artikel vertel ik je hoe je die baan kunt vinden.
Hoe vind je een Baan als TEFL Leerkracht in China?
Er zijn verschillende manieren om een baan te vinden wanneer je als TEFL leerkracht wilt gaan lesgeven in China; je cv plaatsen op een website die in het teken van lesgeven staat, bijvoorbeeld Dave’s ESL, je netwerk gebruiken of zo’n 100 e-mails versturen naar allerlei scholen.
Forum of ‘job wanted’ website
Er is een overvloed aan websites waar je gratis je cv kunt plaatsen en waar bedrijven hun vacature plaatsen. Twee erg bekende sites zijn Dave’s ESL en ESL Teachers Board.
Het werkt erg simpel; je plaatst je cv en binnen de kortste keren stroomt je inbox vol met e-mails van recruiters (lees meer over recruiters in dit artikel) die op zoek zijn naar leerkrachten. Het kan geen kwaad om een apart e-mailadres aan te maken voor de vele reacties die je gaat krijgen. Wordt niet meteen razend enthousiast; er zullen veel slechte aanbiedingen tussen zitten. Het is dan ook aan jou om een selectie te maken van alle slechte en de potentiële recruiters waar je mee in zee zou willen gaan. Lees het contract goed door en controleer vooral goed wat voor visum je zult krijgen en welke kosten voor jou zijn en welke voor de recruiter of de school. Wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn zal dit ook bijna altijd het geval zijn.
Wees kritisch wanneer je een aanbod van een recruiter krijgt.
Gebruik je netwerk
Lesgeven in het buitenland wordt steeds populairder, waardoor de kans toeneemt dat één van je vrienden of een vage bekende al in het buitenland lesgeeft. Gebruik deze mensen als springplank. Zij kennen al mensen in China, werken al op een school en weten wellicht welke scholen nog op zoek zijn naar nieuwe leerkrachten. Neem contact met ze op via Facebook, LinkedIn of stuur een mailtje. Als non-native zal het makkelijker zijn een baan te vinden via je netwerk dan op eigen gelegenheid.
Toen mijn eerste contract bijna afliep gebruikte ik mijn kleine netwerk in Shaoxing dat ik in een half jaar tijd had opgebouwd. Ik had een redelijke vriendengroep opgebouwd en het was één die vrienden die me voorstelde aan de mensen van de universiteit waar ik later zou gaan werken. Via hem kreeg ik contact met de universiteit en vond ik een nieuwe baan.
Verstuur e-mails. Heel veel e-mails
Miguel & ik vonden onze huidige baan ‘online’. We wilden perse niet via een recruiter werken, maar rechtstreeks voor een school aan de slag. Wanneer je een klein netwerk hebt is zal het niet gemakkelijk zijn om zelf een school te vinden.
Wij begonnen met het schrijven van een gezamenlijke, algemene sollicitatiebrief. We pasten onze cv’s aan en zorgden er voor dat deze up to date waren. Op mijn laptop maakten we een map aan met daarin deze documenten, scans van onze paspoorten, een scan van mijn TEFL-certificaten en referenties die we hadden gekregen van vorige werkgevers. Wat ook zeker handig is om te maken is een mp3-bestandje met daarop jouw stem. Op deze manier kunt je als non-native laten horen hoe goed je Engels is en kan een toekomstige werkgever ook je accent horen.
Vervolgens zochten we op internet een site met een lijst van Chinese universiteiten. Wij gebruikten deze. We bezochten heel veel sites en probeerden vervolgens het e-mailadres van iemand van HR te vinden. In een BCC mail verstuurden we vervolgens zo’n 50-60 e-mails met daarin onze documenten, waarna we op een mailtje terug hoopten.
Een aantal universiteiten stuurde een mail terug dat ze wel interesse hadden en de sollicitatieprocedure wel met ons wilden doorlopen. Hoewel deze manier vrij veel tijd kost, werkt hij wel en zou ik het nog wel eens op deze manier proberen.
Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop je een baan kunt vinden wanneer je wilt gaan lesgeven in China. Ik zou bijna zeggen ‘succes gegarandeerd’!
Interessant om te lezen. Werk je nu nog steeds als leerkracht? Vast contract, of doen ze daar niet aan. Ik ben zelf basisschool leerkracht (nu alleen als inval) en heb ooit gedacht aan deze stap in de carrière. Mijn vriend van toen was geen reiziger, dus dat werd niks. Inmiddels heb ik er geen echte behoefte meer aan, maar als ik dit zo lees komen de kriebels van toen toch wel een beetje boven!
Hoi Ivonne, bedankt je reactie.
Momenteel werk ik niet, maar ga ik naar school en leer ik Chinees.
Een vast contract, voor onbepaalde tijd, krijg je hier al buitenlander niet. Meestal is het voor slechts een jaar.
Oh, als je invalleerkracht bent en de kriebels komen boven…. Een paar maanden (3 ofzo of een half jaartje) proberen! Is een unieke ervaring!