Werken als TEFL leerkracht

Lesgeven in China & het volgen van een TEFL Cursus

TEFL cursus

Wat voor een cursus?
Een TEFL cursus. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language en met een TEFL cursus word je klaar gestoomd om in het buitenland Engelse les te gaan geven en vergroot je je kansen op het vinden van een baan. In dit artikel geef ik je praktische informatie over de TEFL Cursus, zodat je beter kunt beslissen of een TEFL Cursus iets voor jou is.

Wanneer is het nuttig om een TEFL cursus te volgen?

Op het moment dat je besluit om in het buitenland Engelse les te gaan geven kan het nuttig zijn om een TEFL cursus te volgen. Ten eerste omdat het je veel handvatten en ideeën voor het lesgeven zal geven. Zeker wanneer je geen ervaring met lesgeven hebt is het erg nuttig.
Daarnaast zal je je kans op het vinden van een baan vergroten wanneer je een TEFL certificaat op zak hebt. Zeker wanneer je, net zoals ik, geen native speaker bent. Werkgevers geven vaker de voorkeur aan iemand met een certificaat dan aan iemand die geen ervaring heeft en ook geen certificaat. Daarnaast is het voor sommige scholen zelfs verboden om leerkrachten zonder TEFL certificaat aan te nemen.
China wordt steeds populairder als bestemming om Engelse les te gaan geven; de concurrentie is groot. Het hebben van dat papiertje zal je dus echt wel helpen.

een tefl cursus

Wat leer ik tijdens een TEFL cursus?

Er zijn talloze bedrijven die een TEFL programma aanbieden (dat overigens ook TESOL / ESL kan heten). Ik volgde mijn cursus via I-to-I en mijn cursus bevatte 5 verschillende onderdelen.

 1. 20 hours grammar awareness course.
 2. 60 hours online TEFL training.
 3. teaching one-to-one.
 4. teaching with limited resources.
 5. teaching young learners.

Andere modules die beschikbaar waren, waren ‘teaching large classes’ en ‘teaching business English’.

Ik volgde 3 modules; de 3 die in het lijstje van 5 staan.Voor mij waren de eerste twee het meest leerzaam. Ik ben afgestudeerd leerkracht basisonderwijs, dus de principes van het lesgeven ken ik al. Het was voor wij wel heel nuttig om mijn Engels en met name de grammatica weer even op te frissen.

Wat kost een TEFL cursus?

De prijzen van een cursus kunnen nogal verschillen per bedrijf dat ze aanbiedt. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoeveel uur je online wilt studeren en hoeveel verschillende modules je wilt volgen. Houd in elk geval rekening met een basisbedrag van zo’n $150,–

Kortom, het volgen van een TEFL-cursus kan de moeite waard zijn wanneer je in China wilt gaan lesgeven en weinig tot geen ervaring in het onderwijs hebt.

You Might Also Like

7 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Lyanne
  2 October, 2013 at 2:21 PM

  Wat leuk dat je dit gaat doen! Misschien kan ik dan beter eerst bij jou op cursus gaan, want mijn Engels is niet echt goed… 😉

 • Yvonne
  Reply
  Michelle @ The World is a Book
  6 October, 2013 at 1:11 AM

  Die wil ik stiekem ook heel graag doen. Handige post, thanks!

 • Yvonne
  Reply
  Jef De Lombaerde
  21 December, 2014 at 7:45 PM

  Beste

  Graag wil ik een TEFL certificaat behalen, maar woon in Antwerpen en werk elka dag van 9 tot 17u. Wat zijn de mogelijkheden?

  Jef

 • Yvonne
  Reply
  Ivor
  22 October, 2015 at 8:05 PM

  Is het ook mogelijk les te geven zonder bachelor of onderwijsbevoegdheid? dus alleen met een TEFL?

  Groeten, Ivor

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 November, 2015 at 3:31 AM

   Hallo Ivor,

   In grote steden zal dat wat lastiger worden. Daar is één van de vereisten toch echt wel het hebben van een bachelor. Onderwijsbevoegdheid is geen must.
   In kleinere plekken zou het wellicht wel zonder BA kunnen, maar daar ben ik niet zeker van.

 • Yvonne
  Reply
  Daniell
  29 October, 2015 at 9:49 PM

  Voor iedereen die een taalcursus / TEFL cursus in het buitenland wilt doen. Ik heb zelf gebruik gemaakt van Language Course Guru, dit is een onafhankelijke website die taalscholen in het buitenland beoordeelt. Zeer aan te raden!

  http://www.languagecourse-guru.com

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 November, 2015 at 3:12 AM

   Bedankt voor het delen Daniell!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares