TEFL cursus

Lesgeven in China & het volgen van een TEFL Cursus

Wat voor een cursus?
Een TEFL cursus. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language en met een TEFL cursus word je klaar gestoomd om in het buitenland Engelse les te gaan geven en vergroot je je kansen op het vinden van een baan. In dit artikel geef ik je praktische informatie over de TEFL Cursus, zodat je beter kunt beslissen of een TEFL Cursus iets voor jou is.

Wanneer is het nuttig om een TEFL cursus te volgen?

Op het moment dat je besluit om in het buitenland Engelse les te gaan geven kan het nuttig zijn om een TEFL cursus te volgen. Ten eerste omdat het je veel handvatten en ideeën voor het lesgeven zal geven. Zeker wanneer je geen ervaring met lesgeven hebt is het erg nuttig.
Daarnaast zal je je kans op het vinden van een baan vergroten wanneer je een TEFL certificaat op zak hebt. Zeker wanneer je, net zoals ik, geen native speaker bent. Werkgevers geven vaker de voorkeur aan iemand met een certificaat dan aan iemand die geen ervaring heeft en ook geen certificaat. Daarnaast is het voor sommige scholen zelfs verboden om leerkrachten zonder TEFL certificaat aan te nemen.
China wordt steeds populairder als bestemming om Engelse les te gaan geven; de concurrentie is groot. Het hebben van dat papiertje zal je dus echt wel helpen.

een tefl cursus

Wat leer ik tijdens een TEFL cursus?

Er zijn talloze bedrijven die een TEFL programma aanbieden (dat overigens ook TESOL / ESL kan heten). Ik volgde mijn cursus via I-to-I en mijn cursus bevatte 5 verschillende onderdelen.

 1. 20 hours grammar awareness course.
 2. 60 hours online TEFL training.
 3. teaching one-to-one.
 4. teaching with limited resources.
 5. teaching young learners.

Andere modules die beschikbaar waren, waren ‘teaching large classes’ en ‘teaching business English’.

Ik volgde 3 modules; de 3 die in het lijstje van 5 staan.Voor mij waren de eerste twee het meest leerzaam. Ik ben afgestudeerd leerkracht basisonderwijs, dus de principes van het lesgeven ken ik al. Het was voor wij wel heel nuttig om mijn Engels en met name de grammatica weer even op te frissen.

Wat kost een TEFL cursus?

De prijzen van een cursus kunnen nogal verschillen per bedrijf dat ze aanbiedt. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoeveel uur je online wilt studeren en hoeveel verschillende modules je wilt volgen. Houd in elk geval rekening met een basisbedrag van zo’n $150,–

Kortom, het volgen van een TEFL-cursus kan de moeite waard zijn wanneer je in China wilt gaan lesgeven en weinig tot geen ervaring in het onderwijs hebt.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

7 thoughts on “Lesgeven in China & het volgen van een TEFL Cursus”

 1. Beste

  Graag wil ik een TEFL certificaat behalen, maar woon in Antwerpen en werk elka dag van 9 tot 17u. Wat zijn de mogelijkheden?

  Jef

  1. Hallo Ivor,

   In grote steden zal dat wat lastiger worden. Daar is één van de vereisten toch echt wel het hebben van een bachelor. Onderwijsbevoegdheid is geen must.
   In kleinere plekken zou het wellicht wel zonder BA kunnen, maar daar ben ik niet zeker van.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares