leven in china

Leven in China Maand #55 – Terug in Beijing, universiteit & boeken

Goedemorgen! Het is weer maandag en dat betekent tijd voor een weekoverzicht! En zoals je aan de titel al had kunnen zien ben ik weer in China, Beijing. Vanaf vandaag kun je hier en op mijn Instagram dan ook weer lekker veel China-foto’s zien!

Terug in Beijing, universiteit & boeken

vliegen met Emirates

♥ Maandag vertrok ik in de middag met Emirates richting Dubai. Dat betekende dat we in de ochtend al vertrokken, want vanuit Groningen is het best een stukje rijden. Ik probeerde nog btw terug te krijgen, maar helaas is dat (nog) niet gelukt doordat er verschillende data op de bonnetjes stonden. Bij de gate zag ik herkende ik iemand die ooit bij dezelfde volleybalvereniging als ik speelde. Ik sprak hem even aan en we maakten een praatje. Over waar ik heen ging en wat ik daar dan deed. Op mijn antwoord dat ik in China woon reageerde hij, uiterst serieus met een “maar je ziet er helemaal niet Chinees uit!”. Eh, wat?! ♥

vliegen met Emirates

♥ Onderweg zag ik een práchtige zonsopkomst. Helaas zat de motor van het enorme vliegtuig waar ik mee vloog (A380) wel een beetje in de weg. In Beijing aangekomen duurde het nog bijna 2 uur voor ik eindelijk buiten stond en Miguel in zijn armen kon springen. Het was echt heel druk bij de douane, in de jaren dat ik nu in Beijing woon heb ik het nog niet eerder zo druk gezien. ♥

sporty de poes

♥ Sporty! Ook haar had ik natuurlijk gemist. Het duurde welgeteld zo’n 5 minuten tot ze in de gaten had dat ik het was en ik haar mocht aaien. Ze snuffelde wat af en herkende me al snel. ♥

Chaoyangmen Nan Xiao Jie

♥ Woensdagochtend registreerde ik me bij de universiteit. Ik schreef me officieel in voor een jaar. ‘s Middags deed ik wat klusjes en liep ik door de buurt. Dat was fijn zeg! Het voelt hier echt als thuis, zeker omdat een aantal mensen me herkenden en naar me zwaaiden. Heel leuk! ♥

stir fried noodles

♥ Noodles!! Ik had nog niet geluncht en nadat ik de klusjes had gedaan was het tijd om wat te eten. Dat kan hier altijd & overal, zó fijn! Dat miste ik in Nederland wel een beetje hoor, dat er veel minder winkels open zijn, vooral in de avond en in het weekend. ♥

markt in beijing

♥ Op de markt haalde ik wat aardbeien en ander fruit en maakte een praatje met de vrouwen van de vleesafdeling. Er zit trouwens zoveel wit om de foto omdat ik hem voor Instagram bewerkt heb met de ‘no crop’ app. ♥

sporty de poes

♥ Leuk hoor, een huisdier, maar de onze is behoorlijk ondeugend! Sporty weet dat haar voer en snoepjes achter deze deurtjes liggen en probeert ze nu regelmatig open te maken. Donderdagmiddag dus ook. Toen ik haar later eten gaf en de deurtjes even open had gelaten trof ik haar niet veel later met een snack in de gang aan. Die had ze weten te pakken en ze deed verwoede pogingen om het plastic open te krijgen. ♥

library communication university of China

♥ Op vrijdag was ik weer op de universiteit. Deze keer voor de instaptoets en de health check. De instaptoets ging redelijk, hoewel er ook echt moeilijke opdrachten bij zaten. Logisch, want het gaat om het bepalen van je niveau en dan kan niet alles even makkelijk zijn. ♥

coffee bar cuc

lekkere koffie

♥ Tussen de toets en het vertrek naar de health check zat zo’n anderhalf uur. Voor mij tijd genoeg om het café op de campus te bezoeken en een latte te drinken. Het is een heel sfeervolle plek en leuk ingericht. Ik denk dat ik daar vaker ga komen! ♥

CCTV toren beijing

♥ Vrijdag heb ik de hele stad doorkruist. De universiteit bevindt zich in het zuid-oosten, voor de health check moest ik naar het noorden (een busrit van een uur) en daarna had ik een afspraak waarbij ik weer redelijk dichtbij de universiteit was. Al lopend kwam ik het CCTV gebouw tegen dat door de Nederlander Rem Koolhaas ontworpen is. De afspraak verliep prima en als het allemaal doorgaat ga ik in de toekomst iets heel leuks doen naast mijn opleiding.

sushi hatsune beijing

♥ Vrijdagavond was het tijd voor mijn ‘welkom terug’ diner. Dat was namelijk een goede reden om weer eens sushi te eten! Deze white Russian roll was trouwens niet zo lekker. Hij was kwalitatief goed, maar de smaken spraken ons allebei niet zo aan. Gelukkig was de rest wel heel lekker! ♥

book sale Beijing

♥ Zaterdagochtend hielpen Miguel en ik beiden als vrijwilliger op een book fair die er georganiseerd werd. De Roundabout is een stichting die geld inzamelt en met dat geld mensen in nood helpt. Denk bijvoorbeeld aan aardbevingsslachtoffers, maar ze financieren ook operaties voor kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. ♥

book sale Beijing

♥ Terwijl ik de bakken bleef bijvullen en er voor zorgde dat alles vol bleef liggen kon ik het niet laten een paar boeken apart te leggen voor mezelf. Vooral boeken over China, alweer! Ach, ik vind het interessant en er is nog zoveel dat ik niet weet. Ik kocht Eating Animals van Jonathan Safran Foer, Midnight in Peking van Paul French, een smoezelig & vergeeld exemplaar van China per trein van Paul Theroux, Red Dust van Ma Jian & Chinese Cinderella van Adeline Yen Mah. Ben er erg benieuwd naar! ♥

aardbeien

♥ Teruglopend naar de metro zagen we deze man zijn aardbeien verkopen. Het aardbeienseizoen is aangebroken en in deze periode is dit dan ook een typisch straatbeeld. Eerder deze week had ik al een zak aardbeien gekocht, inmiddels zijn ze al weer op, zo lekker zijn ze. ♥

Modo Bar Beijing

♥ Zaterdag aan het eind van de middag sprak ik met vriendin en collega-blogger Judith af bij Modo, een hipster café in de populaire buurt Sanlitun. Er zijn de afgelopen jaren heel veel van dit soort plekken bijgekomen in Beijing en ze zijn behoorlijk in trek. Ik denk er al een tijdje over om een blog te schrijven met een verzameling favoriete plekken, voor het geval iemand van jullie deze kant binnenkort eens op komt. ♥

Dat was mijn week al weer! Hoe was jou week?

Studentenleven 2.0

Komende week begint het echte studentenleven 2.0 weer. Vandaag heb ik introductie en dinsdag beginnen de lessen. Spannend! Voor komende week heb ik verder nog niet veel plannen, maar ik zal me ongetwijfeld vermaken.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

10 thoughts on “Leven in China Maand #55 – Terug in Beijing, universiteit & boeken”

 1. Fijn weer thuis! Zo voelde het voor mij ook vorige week. Wat ik mij afvraag; jij koopt wel gewoon de aardbeien op straat? Ik hoor hier in Shanghai altijd dat die niet ‘veilig’ zijn in China (lees: gifstoffen / voedselmanipulatie). Dus ik was even benieuwd hoe jij dat doet. (sowieso een interessant onderwerp in China denk ik)! Succes komende week!

  1. Bijzonder is dat toch wel he? Dat we ons hier gewoon helemaal thuis voelen!
   Ik koop nooit aardbeien zo op straat, dat durf ik niet aan. Soms wel ananas (weet niet waarom die wel). Fruit koop ik over het algemeen op de markt. Ik denk dat het toch altijd een beetje riskant blijft en je nooit 100% kunt weten waar het vandaan komt.

 2. Nou, lekker weer thuis! En het “gewone” leventje weer begonnen.
  Jeetje een uur onderweg van de ene naar de andere kant? Das een flinke reis.
  En deze week gaat het beginnen dus? Benieuwd wat je er van vindt! Succes!
  Ohhh heerlijk aarbeien. Daar had ik vorige week ook ineens zin in, maar wij moeten nog even wachten. Nou ja…ze liggen er wel in de winkel, maar daar zit nog weinig smaak aan zo vroeg in het jaar (vind ik) Fijne dag!

 3. Wat fijn dat je weer terug bent in China! En wat een rare opmerking; ‘je ziet er helemaal niet Chinees uit’… Eh!? Fijn dat je je vriend weer kon zien na al die tijd! Er breken spannende tijden aan, hopelijk heb je snel je draai gevonden op de uni!

  1. Dat vond ik nou ook!! Ik wilde nog scherp reageren, maar dat vond ik het niet waard.
   Hoop ook dat ik vlug gewend ben. Vandaag was alvast oké!

 4. Hey meis. Leuk zo’n verhaal wat echt over je dagelijkse rompslomp gaat! En het klinkt alsof je weer helemaal op je plekje zit. Fijn hoor!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares