Leven in Beijing

Leven in China Maand #51 – Hoe overleef ik de smog?

de smog in beijing

De laatste keer dat ik het in een aflevering van ‘Leven in China’ over smog had kreeg ik best wel wat vragen. Daarom besloot ik om er een blog aan te wijden; hoe ga ik om met de smog hier in de stad?

Hoe overleef ik de smog in Beijing?

Zeker nu de winter weer voor de deur staat komt het geregeld voor dat er ontzettend veel smog in de lucht hangt. Verschrikkelijk is het! Het beperkt me in wat ik kan doen en waar ik heen kan gaan. Op de dagen dat de PM2.5 (het aantal schadelijke deeltjes in de lucht) heel hoog is, over 250, dan blijf ik namelijk het liefst binnen. Er hangt dan zo’n dikke deken van viezigheid over de stad dat ik daar zelfs met masker op niet doorheen wil lopen.

Masker? Ja, wanneer de AQI (Air Quality Index) over 180 is zet ik namelijk mijn masker op. En getuige de foto die je hier onder kunt zien ziet dat er heel charmant uit. Het is een Respro Mask, een sportvariant. Het ‘sportieve’ zit hem in de zijkant van het masker dat ademend is.

de smog in beijing

Doe ik dat niet, dan krijg ik last van mijn luchtwegen. Mijn keel gaat na verloop van tijd zeer doen, ik begin te hoesten en wanneer ik mijn neus snuit ziet dat wat er uitkomt er niet uit zoals het zou horen. In andere woorden: je ziet het vuil gewoon zitten. De keelpijn is toch wel waar ik het meeste last van heb. Vooral wanneer ik slik.

de smog in beijing

Het masker van Miguel. Je ziet het vuil duidelijk zitten.

Het masker op zich gaat lang mee, het zijn de filters die je regelmatig moet vervangen. Mijn masker ging helaas niet zo lang mee: ik ben het ergens verloren. Stom, maar niet verrassend, want ik ben continue alles kwijt. Chaoot die ik ben.
Inmiddels heb ik een nieuw masker (via mijn baas gekocht, die houdt er handeltjes op na, haha), dit maal een RZMask.

de smog

de smog in beijing

Exact hetzelfde idee, alleen het ademende deel wat kleiner. Ik draag een youth masker, die past mij goed. Mijn gezicht is niet zo heel groot en wanneer ik een groter masker neem zou het niet goed aansluiten. Sluit een masker niet goed aan, dan heeft het geen nut.

Binnen blijven

Zoals ik al schreef; op dagen dat het slecht is (zoals afgelopen zaterdag en het weekend daarvoor), blijf ik binnen als ik niet naar buiten moet. Vaak baal ik daar echt wel van, want ik zou zo veel dingen willen doen hier in de stad!
Binnen in huis is de luchtkwaliteit ook niet perfect. De isolatie is hier belabberd (alle ramen zijn enkel glas) en we hebben geen luchtfilter. Nog niet. Waarom niet? Vanwege de prijs van die dingen. Een goede gaat hier gemiddeld namelijk niet voor minder dan 3000rmb (€387,00) over de tooonbalk. En dat vind ik toch best een hoop geld. Nou hoorde ik onlangs over een goedkopere, maar net zo goede variant, daar ga ik zeer binnenkort eens naar kijken.

de smog in beijing

Al met al is het soms echt geen pretje om hier te wonen en ik vraag mezelf ook regelmatig af waarom ik hier nog woon en hoe lang ik hier nog wil blijven. De lucht is echt de keerzijde van het wonen hier, voor de rest vind ik Beijing echt geweldig. Daarbij; het leven hier brengt maar weinig grote zorgen met zich mee en is relatief gemakkelijk.

You Might Also Like

14 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Esther
  6 November, 2014 at 9:11 AM

  Een vriendin van mij is regelmatig voor zaken in China en vindt de smog ook een serieus probleem. Het belemmert haar soms zelfs bij haar werk. Heel vervelend lijkt me die smog, zeker omdat je er ook ziek van kunt worden! Lijkt me een lastige keuze: blijven omdat je héél veel dingen geweldig vindt, maar net dat éne probleem is dan ook wel een heftige.
  Groetjes,
  Esther.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   9 November, 2014 at 5:30 AM

   Kan het me goed voorstellen dat het je vriendin belemmert in haar werk. Wat voor werk doet ze precies?

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn Travels
  6 November, 2014 at 9:32 AM

  Wat erg die smog, zeker omdat het zo ongezond is. Lijkt me heel vervelend om daarmee te moeten leven. Sterkte 🙁

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   9 November, 2014 at 5:33 AM

   Dank je Karlijn!

 • Yvonne
  Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  6 November, 2014 at 9:34 AM

  Jeetje, dat is nog erger dan ik dacht joh! En wat vervelend ook dat je sommige dagen gewoon bijna genoodzaakt bent om de deur niet uit te gaan.. Ik snap dat je juist veel zou willen zien/ondernemen! Ik snap dat je je soms afvraagt wat je daar nog doet na het lezen van dit verhaal, maar hé er zijn toch ook genoeg mooie dingen!?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   9 November, 2014 at 5:51 AM

   Zeker zijn er genoeg mooie dingen, daar richt ik me op!

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  6 November, 2014 at 9:51 AM

  Jeetje wat erg, vooral die laatste foto. Moet moeilijk zijn om daarin te leven zeg. Zou niks voor mij zijn met mijn astmatische klachten. Ik zou toch serieus na gaan denken over dat luchtfilter hoor als je ziet wat je allemaal inademt! Sterkte!

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  6 November, 2014 at 9:53 AM

  Lijkt me wel heel naar, niet naar buiten kunnen vanwege de viezigheid!

 • Yvonne
  Reply
  Kimber
  6 November, 2014 at 6:28 PM

  Poeh, ik kan me heel goed voorstellen dat je door zoiets jezelf afvraagt waarom je daar woont. De dagelijkse belemmering lijkt me enorm! Zo jammer, want inderdaad, je bent denk ik nooit uitgekeken in een stad als Beijing.

 • Yvonne
  Reply
  zuster_klivia
  6 November, 2014 at 7:06 PM

  Gatver! Ik zou om die reden daar dus nooit willen wonen. Zou het niet eens kunnen, zo benauwend met een masker. Ik word al nerveus van coltruien 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   9 November, 2014 at 5:51 AM

   Een coltrui is erger dan smog. :p

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  6 November, 2014 at 9:21 PM

  Oh wat erg. Ik zou daar echt niet kunnen/willen wonen.

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  7 November, 2014 at 8:47 AM

  Ohhh wat smerig. Vooral die laatste foto. Echt vreselijk lijkt me dat. Laat mij maar lekker hier in de Achterhoek in de bossen. Ik vind het al naar als er ‘s ochtends een beetje mist is 😉

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  10 November, 2014 at 10:12 AM

  Pfff… dat zou voor mij toch echt een reden zijn om ergens anders te gaan wonen. Ik moest er niet aandenken om steeds in zo’n vervuilde lucht te zitten of zelfs niet naar buiten te kunnen…

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares