De Panjiayuan Markt in Beijing: antiek, prullaria & kitsch

Al tijden stond een bezoek aan de Panjiayuan Markt in Beijing op mijn lijstje. Van wat ik er over had gelezen moest het een leuke, grote markt zijn waar je vooral ‘s ochtends vroeg naar toe zou moeten gaan. Vorig weekend was het zover: eindelijk ging ik een bezoek brengen aan één van de vele markten in Beijing.

De Panjiayuan Markt in Beijing

Panjiayuan Markt in Beijing
De Panjiayuan Markt is groot en er komen voornamelijk Chinezen.

De markt

Wanneer ik na een metroritje weer boven de grond verschijn hoef ik niet lang om me heen te kijken om te zien waar de markt zich bevindt. Al ver voor de ingang zitten mensen met hun kleedjes en spullen op de grond hun best te doen een ketting, kralen of andere Chinese snuisterijen te verkopen. Het is te merken dat ik er na een nachtje voetbal kijken niet al te vroeg (tegen elven) ben; het kost me moeite om me een weg te banen langs alle kleedjes en de vele, voornamelijk lokale, mensen.

Panjiayuan Markt in Beijing
Het is niet moeilijk de markt te vinden. Op weg er naar toe wemelt het er al van de mensen die hun waar proberen te verkopen of die op zoek zijn naar die ene speciale kraal.

Bij de ingang aangekomen is het meteen duidelijk waar ik heen wil; naar links, daar waar de overdekte antiekmarkt zich bevindt. Ik loop door alle paden, kijk mijn ogen uit en zie er van alles. Van troep tot prachtige kettingen en van oude beelden tot schoenen die nog zijn gedragen door vrouwen met ingebonden voeten.
De markt bestaat uit verschillende delen. Er is een overdekt deel, een stuk met vazen & potten, aan de achterkant vind je de boeken en posters, er zijn kleine winkeltjes en een groot deel met voornamelijk kralen & kettingen. Ik kijk mijn ogen uit; ik zie er zoveel moois! Vooral bij de potten en vazen moet ik me inhouden om niet mijn portemonnee tevoorschijn te halen. Maar ook de communistische posters mogen wat mij betreft zo met me mee naar huis!

Panjiayuan Markt in Beijing
Overal kralenkettingen, heel veel kralenkettingen.

Foto’s van de Panjiayuan Markt

Ik zou natuurlijk lange verhalen kunnen vertellen over hoe leuk en bijzonder de markt is (ik kwam ogen te kort), maar foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Daarom wat foto’s om je een idee te geven van wat je er verder kunt zien.

Panjiayuan Markt in Beijing
Je kunt losse kralen kopen om zo je eigen ketting samen te stellen.
Panjiayuan Markt in Beijing
Heel veel potten en vazen. Sommige zijn echt lelijk, andere zijn mooi van lelijkheid. Let ook op de man rechts met zijn opgerolde T-shirt. Een typisch Chinese gewoonte.
Panjiayuan Markt in Beijing
Chinees porselein? Deze potten en vazen zijn toevallig allemaal blauw en wit, maar er zijn ook heel veel andere kleuren te krijgen.

Panjiayuan Markt in Beijing

 Deze zou ik zo mee naar huis nemen.
Of de rode vaas, die er rechtsachter staat.

Panjiayuan Markt in Beijing
Dit vind ik mooi! De krukjes op links mogen zo met mij mee naar huis. De ladekastjes vind ik ook prachtig, maar toen ik ze van dichterbij bekeek bleken ze niet origineel te zijn. Dat is iets waar je op moet letten; veel spullen zijn namaak. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je op zoek naar iets origineels bent is het wel handig om te weten.
Panjiayuan Markt in Beijing
Prullaria heb ik niet gekocht. Het enige dat ik haalde was een doosje wierook.
Panjiayuan Markt in Beijing
Slapen is nog altijd de favoriete bezigheid van de meeste Chinezen.

Praktisch

De markt is open in het weekend en het is aan te raden er vroeg in de ochtend naar toe te gaan. Het schijnt dat Panjiayuan aan het begin van de middag al dicht gaat, dus ‘s morgens vind je de beste spullen.
Je vindt de markt aan metrolijn 10, bij het gelijknamige metrostation.

Panjiayuan Markt in Beijing
Het metrostation dat zich bij de Panjiayuan Markt bevindt, lijn 10.

Wel naar toe gaan:

  • wanneer je op zoek bent naar een uniek souvenir(tje), voor zowel jezelf als voor anderen.
  • wanneer je het een sport vindt om af te dingen. Sommige verkopers zetten erg hoog in (soms wel tot 10x de prijs) en je moet dus flink onderhandelen.
  • wanneer je er van houdt om mensen te kijken. Je ziet er zo veel verschillende mensen.

Niet naar toe gaan:

  • wanneer je niet van veel mensen bij elkaar houdt, het kan er nogal druk worden.
  • wanneer je liever op de gebaande paden blijft. Er komen relatief weinig toeristen naar deze markt en het is enigszins ‘off the beaten path’

Panjiayuan Markt in Beijing

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “De Panjiayuan Markt in Beijing: antiek, prullaria & kitsch”

  1. Leuk om te zien. Op foto’s 😉 Maar niks voor mij dus, ik hou écht niet van veel mensen bij elkaar.
    Haha leuk ook weer die slapende Chinezen. Ze gaan ook overal maar liggen/hangen hè? Ik zou het niet kunnen.

    1. Leuk he, die slapende Chinezen? Ik kan er wel eens een blogje aan wijden; foto’s met alleen maar slapende Chinezen. Zou dat leuk zijn?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares