chinese muur

Mid Autumn Festival & Mooncakes (met recept & video)

Op mijn reisblog lees je veel reisverhalen, maar af en toe vind ik het ook leuk om wat te schrijven over de cultuur hier in China en de feesten. Vandaag laat ik je kennis maken met het ‘Mid Autumn Festival’, een feestdag die het begin van de herfst aankondigt, een oogstfeest en vergelijkbaar met Thanksgiving.

Wat is het Mid Autumn Festival?

Het Mid Autumn Festival wordt elk jaar op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender gevierd, wanneer het volle maan is. Dit is vaak rond de periode dat volgens de westerse kalender de herfst begint. Men aanbidt de maan, om diverse redenen. Zo zou de volle maan verwijzen naar een zwangere vrouw en de nieuwe maan zou de net bevallen vrouw zijn.
Het Mid Autumn festival wordt daarom ook wel het Maan Festival (vanwege de rol die de maan speelt) of het Mooncake Festival (omdat men mooncakes eet) genoemd.

Mooncakes

De naam Mooncake Festival komt voort uit het feit dat er mooncakes gegeten worden tijdens deze feestdag. Ze zijn erg belangrijk, vooral hier in China. De winkels liggen er momenteel vol mee, werknemers krijgen ze van hun werkgever en men spaart er, bij wijze van, het hele jaar voor. Dit omdat mooncakes niet zo heel goedkoop zijn. Mooncakes symboliseren compleetheid en eenheid en wanneer men de mooncakes met de familie eet betekent die dat de familie ook verbonden is tot een eenheid.
Een mooncake is een soort cakeje met vulling en die vulling dat is een verhaal apart. Vantevoren weet je niet wat er in zit, waardoor het een onaangename verrassing kan zijn wanneer je een hap neemt. Je kunt iets zoets of noten aantreffen, maar ook eigeel van een eendenei (wat dan de maan symboliseert).
Naast de traditionale mooncakes zijn er ook snowy mooncakes, de ongebakken en gezondere variant. De gebakken versies bevatten veel olie en suiker (wat gelijk staat aan zo’n 1000 calorieen per cakeje) en men wilde een gezondere versie. De witte cakejes worden gemaakt van glutinious rice en zijn makkelijk zelf te maken, zo leerde ik onlangs tijdens een workshop.

Recept voor snowy mooncakes

Een week geleden deed ik mee aan een cursus en leerde ik snowy mooncakes maken. Heel lekker en helemaal niet moeilijk. Ik deel het recept (in het Engels, overgenomen van de kok) graag, net als een korte sfeerimpressie van de workshop. Het recept heb ik letterlijk overgenomen, dus er kan wat Chinglish in voorkomen. Kijk dan ook zeker even het filmpje om te zien hoe het cakeje gemaakt wordt.

Glutinious rice flour 25g
Rice flour 20g
Wheat starch 10g
Milk 95g
Royal icing 25g
Oil 10ml
Filling

What to do?

 1. Milk, royal icing & oil. Stir well.
 2. Pour in glutinious rice flour, rice flour, wheat starch. Beat thoroughly.
 3. Place the mixture in the mixing bowl 30mins after sifted.
 4. Put the mixture into steam box, 15-20mins steamed.
 5. Using tool beat thoroughly until mixture smooth.
 6. Cool down.
 7. 35g mooncake skin for each snow, pull it out toward each directions. Sprinkle with pinch of flour, use your hand to push it into a thin dough.
 8. Place the filling at the center of this cross.
 9. Envelop it by folding one corner toward center covering the filling.
 10. Place the mooncake in a mooncake ring.
 11. Push it until the shape comes up.
 12. Pull out the mooncakes.
 13. Freeze overnight until frozen.

Eet smakelijk!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Mid Autumn Festival & Mooncakes (met recept & video)”

 1. Wat bijzonder dat de mooncakes zo bijzonder zijn en hoe belangrijk dit feest dan is in China. Het lijkt wel Kerst. 🙂 Geweldig recept trouwens, inderdaad alsof je de Engelse handleiding van sommige made in PRC producten leest. 😉 Lijkt me leuk om een keer zelf te proberen!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares