Persoonlijk Werken in China

Van frustratie naar blijdschap: een nieuwe uitdaging

nieuwe uitdaging

Afgelopen week verscheen er, op Leven in China’ na geen enkele blog online. Opvallend, want dat gebeurt niet vaak. Het was dan ook niet zonder reden. Ik had het namelijk nogal druk! En dat was een enorm grote, maar leuke verrassing! Vandaag praat ik je even bij over wat er afgelopen week zoal gebeurde.

Bijkletsen

Goed, in deze blog zal ik je bijkletsen over wat er afgelopen week zoal gebeurde. Het leuk wel een stroomversnelling waar ik in terecht was gekomen! Er gebeurde zó veel, ik kan het amper bijhouden. Gelukkig was alles wat er gebeurde positief, waarmee het een érg leuke achtbaan werd. Ik vertel je over mijn sollicitatie, de preofles die ik moest geven en mijn eerste werkdagen.

Sollicitatie

In mijn weekoverzicht van vorige week had ik het al even kort over de sollicitatie. Via een vriend van Miguel werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op een internationale school. Het enige dat ik wist voor ik naar de school vertrok was dat ik een sollicitatiegesprek had. Van de functie, de groep en de school had ik geen idee. Vanzelfsprekend had ik me dan ook niet heel goed voorbereid. Wat er voor zorgde dat ik vrij ontspannen het gesprek in ging; ik had namelijk geen verwachtingen. Zonder verwachtingen kun je iets niet perse goed doen of ergens voor falen.
Het eerste deel van het gesprek vond in het Nederlands plaats. Een toevalligheid, want de coördinator van de school is ook Nederlandse. Dat deel van het gesprek verliep soepel; we kletsen over wat algemeenheden, maar ook over onze visie op het onderwijs en over het samenwerken met collega’s. Deel 2 ging in het Engels, wat me, voor mijn gevoel beter af ging. Er kwamen een paar andere leerkrachten bij en zo kletsten we over onderwijs en PYP.
Na afloop bleek iedereen enthousiast genoeg en werd me gevraagd of ik maandag terug wilde komen voor een proefles.

Proefles

Zo goed en kwaad als het ging bereidde ik in het weekend een proefles voor. Ik had de keus om een lees- of schrijfles te geven en koos voor een schrijfles. Wat nog niet makkelijk was, want ik kende de leerlingen en dus hun niveau niet. Tijdens de proefles bleek dat het niveau van de leerlingen erg ver uit elkaar ligt. Sommige kinderen hebben Engels als moedertaal, andere kinderen spreken thuis Chinees.
Gezien de omstandigheden ging de les best goed. Natuurlijk was ik nerveus, maar mijn zenuwen verdwenen gelukkig vrij snel nadat ik mijn les begonnen was. Lesgeven is net zoiets als fietsen: ook al doe je het een tijdje niet, je verleert het niet zomaar. Het feit dat er een meisje was dat in slaap viel en dat er een paar jongens waren die ook niet alles meekregen laat ik maar even buiten beschouwing…
Na de proefles praatte ik met de observanten na en zag ik het hoofd van de elementary school. We praatten over het lesgeven, mijn ervaringen en mijn toekomstplannen voor China (hoe lang denk ik hier te blijven?). Hierna kon het wachten voor mij beginnen. Zouden ze me de baan aanbieden of niet?

nieuwe uitdaging

Aangenomen!

Na de proefles was ik amper thuis of ik had al een e-mail ontvangen met de vraag of ik referenties had. Ik checkte mijn referenties snel en gaf ze door. Dinsdagmiddag ontving ik weer een e-mail. Ditmaal met het bericht dat ik was aangenomen! Op het moment dat ik het las viel ik bijna van mijn stoel, zó blij was ik! Ten eerste omdat dit zo’n goed bericht was na alle sollicitatie-ellende van de week er voor, ten tweede omdat het om een ontzettend goede en mooie kans ging. Uiteraard stuurde ik snel een e-mail terug dat ik het aanbod graag accepteerde én dat ik op woensdag zou kunnen beginnen zoals ze me hadden gevraagd.
Woensdag stapte ik dan ook om 6.45 op mijn fiets richting de metro om naar mijn werk te gaan. Wát een goed gevoel was dat!

nieuwe uitdaging

Wat ga ik doen?

Lesgeven! Na er een jaar tussenuit te zijn geweest ben ik deze week weer begonnen met dat waar ik opgeleid voor ben. Lesgeven. Ik ben vanaf nu groepsleerkracht in een Grade 1 (groep 3) en ga voornamelijk schrijf- en leesles geven. Daarnaast zal ik één keer in de week Engelse rekenles geven. De rest van de rekenlessen worden gegeven door een Chinese vakleerkracht. Daarnaast is er ook een Chinese leerkracht speciaal voor het schrijven en lezen.
Verder gaat de school binnenkort over op het Primary Years Programme van de IB en daar zal ik ook mee verder gaan. Tijdens mijn vorige baan werkten we ook met PYP, iets wat ik erg leuk vond en een onderwijssysteem dat me erg aanspreekt.

Deze nieuwe baan zal een flinke uitdaging worden, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Mijn collega’s zijn heel ervaren en het voelde de afgelopen dagen alsof ik in een warm bad terecht kwam.

Nieuwe uitdaging = nieuw ritme

Met deze nieuwe uitdaging zal het ritme van mijn leven gaan veranderen. Ik ga weer deel uitmaken van de werkenden! Iets waar ik al even naar uitkeek. Met het nieuwe ritme vermoed ik dat ik minder tijd hebben om te bloggen. Zeker de eerste weken waarin alles nieuw is en ik veel indrukken krijg te verwerken. Ik hoop dat het me gaat lukken om in elk geval 2 blogs per week te plaatsen, maar pin me er niet op vast 😉

Mocht je vragen hebben over mijn nieuwe baan, stel ze gerust in een reactie, ik beantwoord ze graag!

Foto’s via Pixabay

You Might Also Like

20 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Eva - eighty7
  17 January, 2016 at 8:21 AM

  Wat superleuk! Van harte gefeliciteerd met je nieuwe uitdaging 😀 Zal wel even wennen zijn om weer in het ritme te komen. Hoeveel dagen ga je werken?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 January, 2016 at 8:32 AM

   Dank je!
   Het is een fulltime baan, dus 5 dagen. Ik sta echter maar 1 dagdeel voor de klas. Het andere dagdeel draait de Chinese leerkracht en gebruik ik om voor te bereiden en voor administratief werk.

 • Yvonne
  Reply
  Jenny - ikreis.net
  17 January, 2016 at 8:29 AM

  Gefeliciteerd met je baan!

  Enneh, slapende leerlingen zijn lekker rustig 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 January, 2016 at 8:33 AM

   Haha, ja dat wel. Gelukkig is ze de rest van de week niet meer in slaap gevallen.
   En bedankt voor je felicitaties!

 • Yvonne
  Reply
  Cindy
  17 January, 2016 at 8:56 AM

  Wat ontzettend leuk; gefeliciteerd en heel veel succes toegewenst in deze nieuwe baan! X

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  17 January, 2016 at 8:57 AM

  Gefeliciteerd, een nieuwe baan met een vast inkomen is mooi. Jullie willen vast nog veel van de wereld zien 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Bart
  17 January, 2016 at 9:54 AM

  Eindelijk! Super gaaf!! Dit geeft een onwijze boost kan ik mij zo voorstellen!
  Heel veel plezier met je nieuwe uitdaging en een blogje minder, daar komen wij wel weer overheen. ?

 • Yvonne
  Reply
  Lotte - scratchingmymap
  17 January, 2016 at 11:17 AM

  Geweldig! Gefeliciteerd met je nieuwe uitdaging, je klinkt alleszins al heel enthousiast zo. 🙂 Veel succes ermee!

 • Yvonne
  Reply
  Inge
  17 January, 2016 at 11:39 AM

  Leuk hoor meid! En wat heb je geantwoord op de vraag over toekomstplannen wat betreft China? :p

 • Yvonne
  Reply
  Jennifer
  17 January, 2016 at 11:46 AM

  Gefeliciteerd! Mooie uitdaging wordt dat! Veel succes ermee, en ik ben benieuwd naar je ervaringen als juf in een ander land.

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  17 January, 2016 at 1:30 PM

  Wow, wat een geweldig leuk nieuws! En meteen de volgende dag beginnen, lekker snel. Hoeveel kinderen geef je dan les en zijn het steeds wisselende groepen, dus dat je meer groepen lesgeeft, of 1 vaste groep? (ik denk dat eerste omdat je alleen lees- en schrijfles geeft?)Geen idee hoe dat gaat op zo’n internationale school. Iig van harte gefeliciteerd!!

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  17 January, 2016 at 3:36 PM

  Kijk, dat is nog eens goed nieuws en wat ging alles snel zeg. Maarja wel lekker toch? Dan wordt het probleem met contacten misschien ook wat minder nu je weer gelijkgestemde collega’s hebt. Ik wens je heel veel succes toe en wie weet ook leuke collega’s!!

 • Yvonne
  Reply
  Peter
  17 January, 2016 at 4:50 PM

  Dat is goed nieuws: Van harte gefeliciteerd!!!

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  17 January, 2016 at 6:26 PM

  Gefeliciteerd, wat leuk!

  (Begrijp ik goed dat Chinese kinderen in groep 3 al Engelse lees en schrijfles krijgen?)

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  17 January, 2016 at 7:26 PM

  Wat goed, gefeliciteerd. Maar een fulltime baan en je opleiding? Hoe zit het daar dan mee? Of heb ik iets gemist?

 • Yvonne
  Reply
  loesje
  17 January, 2016 at 10:36 PM

  Proficiat!
  Ach, die blogs komen wel weer vaker als je weer in je werkritme zit, dus ik wacht het geduldig af.

 • Yvonne
  Reply
  Margreet
  18 January, 2016 at 5:43 PM

  wat betekent PYP en wat houdt het in?

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  18 January, 2016 at 7:21 PM

  Ontzettend goed nieuws Yvon, top dat je een gave baan hebt!!

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  20 January, 2016 at 3:46 PM

  Gefeliciteerd met je nieuwe job! En wat fijn dat je het daar ook naar je zin hebt 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  22 January, 2016 at 8:34 PM

  Wat tof! Van harte gefeliciteerd!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares