Inmiddels zit week twee van het online lesgeven er op. Ondanks dat het nog maar donderdag is zit de tweede week van het online lesgeven er al op. Waarom zal ik je verderop vertellen. In deze blog zal ik je wat meer vertellen over hoe het voor mij, mijn leerlingen, en de ouders is nu we niet naar school kunnen vanwege het coronavirus. Ik vertel je ook hoe het online lesgeven er in de praktijk uitziet.
Dit artikel was een persoonlijke blog, lang voordat de scholen in Nederland dicht gingen.
Ben je op zoek naar tips? Ik heb een nieuw artikel geschreven met tips en met mijn ervaringen.TIPS voor online lesgeven
Hoe het begon
Tijdens de tweede week van de vakantie (voor het Chinees Nieuwjaar) begon de uitbraak van het virus in het nieuws te komen. Ik herinner me nog dat ik na de eerste week graag even naar buiten wilde en wat wilde doen. Voor de vakantie had ik het met een vriendin over een fietstochtje door de stad gehad, dat doen we wel vaker.
We maakten dat tochtje op de 25e, toen Wuhan al 2 dagen op slot zat. We waren enigszins bezorgd, maar niet genoeg om niet naar buiten te gaan. Wuhan ligt op zo’n 1100 kilometer van Beijing, wat te vergelijken is met de afstand Amsterdam – zuid-Frankrijk, of Amsterdam – Warschau. We waren in elk geval voldoende bezorgd om met een masker op rond te fietsen en de leenfiets waarop ik fietste schoon te maken.
Na deze fietstocht ging alles heel snel, ook wat betreft mijn werk.
Een dag later beginnen
Het eerste bericht dat ik kreeg van mijn werk is dat we een dag later zouden beginnen met onze lessen. De eerste dag na de vakantie zou al het personeel naar school moeten komen om getraind te worden; het meten van temperaturen, wanneer iemand naar onze schoolverpleegster te sturen, et cetera. Dat leek een goed plan; wij konden ons zo voorbereiden op de terugkomst van de leerlingen en hun in een veilige omgeving verwelkomen na 2 weken vakantie.
Gesloten voor 2 weken
Een paar dagen na het eerste bericht bleek dat de situatie toch ernstiger was dan we in eerste instantie hadden gehoord. Als reactie op de verergerde situatie werd besloten dat scholen voor 2 weken dicht moesten. Veel scholen besluiten die niet zelf, maar het wordt door het lokale bestuur opgelegd. Daar kun je vervolgens niets aan doen. Je hebt je er al school simpelweg maar aan te houden.
Op het moment dat bekend werd dat mijn school voor 2 weken dicht zou blijven moest er een online programma opgestart worden. Gelukkig voor onze leerkrachten en leerlingen maakten wij al gebruik van de app Seesaw en konden die app ook gaan gebruiken voor het online lesprogramma. Tot nu toe hadden we het alleen als een portfolio gebruikt, maar daar zou vanaf 3 februari verandering in komen.
Gesloten tot nader order
Niet lang nadat we het bericht hadden gekregen dat we 2 weken later dan gepland open zouden gaan werd veel scholen meegedeeld dat dit voor onbepaalde tijd was geworden. De datum is nog niet weer aangepast en dus werken en leren we bij ons op school (en op veel andere scholen) voor onbepaalde tijd thuis.
Seesaw
Op de school waar ik werk hebben we tot nu toe Seesaw gebruikt om online les te geven. Seesaw is een app waarop leerlingen werk kunnen delen dat ze maken. Met de Seesaw Family app krijgen ouders toegang tot het journal van hun kind waardoor ze het werk kunnen zien, het kind kunnen horen vertellen over hun werk en reacties kunnen achterlaten.
Leerlingen kunnen video’s uploaden, foto’s maken van werk, je kunt werkbladen of templates uploaden en die kunnen allemaal door leerlingen bewerkt worden.
Het ideale van Seesaw nu we online lesgeven vanwege het coronavirus, is dat je zelf activiteiten kunt ontwerpen die aansluiten bij de inhoud van je lessen. Gelukkig hoef je dat niet altijd te doen; er is een bibliotheek waar je tal van activiteiten kunt vinden én aan kunt passen aan jouw wensen.
De afgelopen weken hebben alle leerkrachten lessen gedeeld met de leerlingen; ik als leerkracht Engels, de leerkracht Chinees, de rekenleerkracht en de leerkrachten voor muziek, gym, en art. De inhoud is over het algemeen hetzelfde, maar we hebben het gereduceerd zodat niemand compleet overweldigd wordt.
Lessen filmen
Onderdeel van de activiteiten die je kunt creëren, is niet alleen dat je een bijlage kunt toevoegen voor de leerlingen, maar ook dat je als leerkracht instructies op meerdere manieren kunt laten zien. Wat ik zelf dan ook veelvuldig heb gedaan deze week, is het screencasten van mijn lessen. Met behulp van Zoom filmde ik mijzelf en de Powerpoints die ik had gemaakt om de lesstof te behandelen. Die filmpjes, van zo’n 10 minuten upload ik vervolgens als onderdeel van de activiteit. Mijn leerlingen kunnen deze filmpjes vervolgens bekijken, zo vaak ze willen, en daarna de opdracht maken.
Zoom – bellen met elkaar
Behalve dat de leerlingen mij op korte filmpjes zien, zien ze me ook 2 keer in de week live. Soms komen we met de hele klas samen, soms spreek ik een groep van 7 leerlingen. Dat heb ik nu 3 keer gedaan en hoewel de eerste keer wat rommelig was (alles was nieuw, voor iedereen, en iedereen was super enthousiast om elkaar te zien) ging het steeds beter. In deze ‘meetings’ review ik lesmateriaal, kunnen ze vragen stellen of hun werk delen met de anderen.
Op de app kunnen de leerlingen elkaars werk momenteel niet zien (normaal gesproken kan dat op school wel, thuis nooit), omdat de ouders het werk van andere leerlingen dan ook kunnen zien.
Impact op de leerlingen
Op school hebben we elke ochtend een morning meeting waarin leerlingen elkaar complimenten geven, we bepreken problemen die ze hebben, belangrijke gebeurtenissen, en hebben het over onze core values. Online proberen we ook elke ochtend een morning message te delen en daar vragen we leerlingen dan op te reageren. Het lijkt allemaal goed met ze te gaan, maar natuurlijk zijn ze verdrietig dat ze niet naar school kunnen om met hun vrienden te spelen. Veel kinderen gaan nu zelfs niet naar buiten en zien maar heel weinig andere kinderen.
Ouders
De ouders zijn over het algemeen heel behulpzaam en reageren positief op wat we doen. Het is voor het natuurlijk ook niet niks! Ze zijn plotseling tot semi-leerkracht gemaakt en ‘moeten’ hun kind helpen met schoolwerk.
Het verandert met de dag
Zolang de situatie hier in China niet onder controle is en het aantal besmettingen elke dag meer wordt, zal de situatie voor mij als leerkracht geregeld veranderen. In de afgelopen 2 weken zijn er al zo veel veranderingen geweest, het is soms lastig bij te houden. Zoals ik aan het begin van de blog schreef zit de lesweek er nu al op. Dit komt simpelweg omdat er weer veranderingen / nieuwe regels zijn ingevoerd waar scholen aan moeten voldoen en die veranderingen kunnen niet per direct doorgevoerd worden. Al met al vraagt het nogal wat van ons management team, de leerkrachten, leerlingen, en ouders.
Hoe gaat het met mij?
Niet gerelateerd aan het online lesgeven, maar wel aan de hele situatie; hoe gaat het met mij? Met mij gaat het goed. Ik ben gezond, geef elke dag mijn temperatuur door en die is prima. Mentaal gaat het over het algemeen ook oké. De situatie waar ik in zit stelt natuurlijk niets voor bij de situatie waar duizenden andere mensen inzitten, dus ik mag niet klagen.
Het ene moment ben ik rustiger onder de hele situatie, het andere moment voel ik toch wel wat paniek. Wanneer de cijfers ineens een stuk omhoog gaan, wanneer de manier waarop mensen als besmet beschouwd worden, wanneer ik woorden als super spreader hoor.
Ondanks dat de situatie onzeker is ben ik er nog steeds van overtuigd dat blijven het beste was.
Het enige dat we nu kunnen doen is hopen dat dit alles snel voorbij gaat en dat het leven weer normaal wordt.
Bekijk de video die ik over online lesgeven tijdens de uitbraak van het coronavirus maakte.
中国加油,武汉加油!
Ik lees het met interesse en weet niet veel meer dan : “Hou moed” te zeggen. Of hou je taai en wees voorzichtig.
Nog bedankt! Zie net pas dat ik helemaal niet gereageerd heb. Voor jou nu maar hetzelfde?
Lijkt me inderdaad een aparte situatie om in te zitten. Sterkte hoor.
Dat is / was het zeker. Inmiddels lijk het bijna gewoon.
Hoe is het bij jou nu?
Leuk interview! gisteren in het 20.00u journaal
Dank je! Vond het ook erg leuk gedaan.