Leven in China #114: thuiswerken, online lesgeven en weinig buiten

Wat een maand was februari! Hoewel ik maar weinig heb gedaan deze maand is ze wel voorbij gevlogen. Februari stond natuurlijk in teken van de uitbraak van het coronavirus, ik begon met online lesgeven, ik ging maar weinig naar buiten en kreeg bezoek van een verslaggever van het NOS-journaal. Gelukkig ben ik ook een paar keer naar buiten geweest en heb ik een aantal foto’s voor je.

Thuiswerken

koffie drinken

Zowel Miguel als ik hebben er nu 4 weken van thuiswerken opzitten. Iets wat héél anders is! Gelukkig gaat het allemaal goed en zijn er weinig ergernissen. Iets dat denk ik niet vanzelfsprekend is, want het is bést een omschakeling als je beiden opeens de hele dag thuis en samen bent. Ik kan ook moeilijk boos op hem worden trouwens; hij maakt elke ochtend koffie voor ons en maakt vaak ontbijt voor ons.

Lees mijn blog over online lesgeven tijdens de corona-uitbraak.

Continue een masker op

coronavirus in beijing

Sinds half januari zijn de meeste fabrieken in China gesloten. In eerste instantie waren deze allemaal gesloten vanwege het Chinees Nieuwjaar, maar toen het coronavirus eenmaal uitgebroken was, de vakantie verlengd, en mensen nog niet samen mochten komen bleven veel fabrieken vanwege het coronavirus gesloten. Hoewel dit natuurlijk heel veel negatieve effecten heeft, is er ook een positief effect; de luchtkwaliteit in Beijing was een stuk beter de afgelopen maand.
Miguel en ik vroegen een aantal vrienden naar hun ervaringen en of ze van plan waren om in China te blijven of niet. Iedereen filmde een klein stukje en wij monteerden het tot één geheel.

Sneeuw in Beijing

sneeuw in beijing

Aan het begin van de maand viel er flink wat sneeuw. Er valt wel vaker sneeuw (dit was al de derde of vierde keer in 2020), maar zo veel als er nu was gevallen, dat was wel uitzonderlijk. Bij het wakker worden in de ochtend kwam het nog flink naar beneden vallen waardoor er ‘s middags best een goede laag lag.

Meer koffie, ontbijt en een molen

thuiswerken tijdens coronavirus

Ik zei het al in het begin van dit overzicht; februari was niet heel spectaculair. Er gebeurde zelfs zo weinig dat ik een foto maakte van de opgeklopte melk op de koffie! Doordat ik vanuit huis werk heb ik wat meer vrijheid om mijn tijd zelf in te delen waardoor ik op weekdagen soms een wat uitgebreider ontbijt maak. In dit geval waren het cinnamon rolls.
Miguel heeft weinig te doen voor zijn werk en besteedt veel van zijn tijd aan het maken van miniaturen. Een tijd geleden maakte hij al eens een huis, deze maand maakte hij een molen. Inmiddels is hij bezig met een vuurtoren, die wordt ook erg tof.

Wandeling door de hutongs en koffie

koffie drinken

Voor Trip Bitten maakten Miguel en ik een video over het coronavirus, maar zelf maakte ik er ook één. Mijn video gaat alleen specifiek over hoe het is om online les te moeten geven nu scholen in Beijing gesloten zijn. Om de video net wat interessanter te maken besloot ik om alles in de hutongs te filmen. Onderweg kwam ik een koffietentje tegen dat nog open was. Ik kon er alleen koffie krijgen als ik het meenam. Het daar opdrinken kon helaas niet. Ik moet zeggen dat ik heel wat blikken kreeg toen ik door de hutong liep zonder masker op.

Mijn video over het online lesgeven staat inmiddels ook al even online. Aankomende woensdag komt er een nieuwe video online waar ik wat algemenere dingen bespreek over hoe het is om in Beijing te wonen nu het leven hier nagenoeg stilstaat.

Eten met vrienden, pumpkin pie en aardappelsoep

aardappelsoep

Dat ik vanuit huis moet werken betekent gelukkig niet dat ik mijn huis niet uit kan. Dat mag gewoon en ik mag ook gewoon mensen ontvangen. Vrienden van ons wonen praktisch naast ons en daar gingen we een avond bij langs. We bestelden eten en hadden plannen om een spel te spelen, maar we hadden zo veel te kletsen én we waren zo druk met het knuffelen van hun adoptiepup, dat een spel spelen er niet van gekomen is.
Nu we meer thuis zijn en meer vrije tijd hebben koken we meer. Miguel maakte een pumpkin pie en samen kookten we potato soup (dat klinkt lekkerder dan aardappelsoep).

Bezoek van het NOS-journaal en in de uitzending

coronavirus NOS journaal

Afgelopen dinsdag kreeg ik bezoek van een verslaggever van het NOS-journaal. Deze persoon is in Beijing gestationeerd en we volgen elkaar sinds korte tijd op Twitter. Voor een item over online lesgeven in China was hij in eerste instantie op zoek naar Chinese leerlingen en wellicht leerkrachten, maar dat wilde niet echt lukken. Toen heeft hij mij een bericht gestuurd en zo zaten hij en zijn cameraman afgelopen dinsdag bij mij in de kamer om een item op te nemen. In eerste instantie (zo was me verteld) zou het item alleen op het 8-uur-journaal te zien zijn, maar toen we dinsdag in gesprek waren bleek dat het ook op het Jeugdjournaal zou komen.
Donderdagavond, Chinese tijd, kreeg ik een berichtje dat het ‘s avonds uitgezonden zou worden én dat er ook een radio-item van gemaakt was voor op radio 1. Zelf heb ik het item op de radio nog niet gehoord, de nieuwsitems heb ik wel gezien en die zijn erg leuk geworden, al zeg ik het zelf. Ik moest vooral erg lachen om mijn leerlingen. Als bedankje kreeg ik een reep chocola. 🙂

Bekijk het item in het Jeugdjournaal.

Bekijk het item in het 8 uur-journaal

Op de foto links zie je de poort van mijn appartementencomplex. Er werd ‘s ochtends, toen ik mijn bezoek ophaalde, flink gesproeid om de boel te desinfecteren.

Poezen

poezen

Om af te sluiten nog een paar foto’s van Sporty en Ethel. Zij vinden het echt heerlijk dat Miguel en ik zo veel thuis zijn! Gelukkig zijn ze redelijk rustig en kunnen we over het algemeen goed doorwerken met hen erbij. Meestal moet ik alleen Ethel even in de slaapkamer doen met de deur dicht wanneer ik met mijn leerlingen bel via Zoom. Ze is behoorlijk luidruchtig en houdt er van om op schoot te zitten. Niet echt handig wanneer ik les moet geven. Gelukkig is het nooit langer dan 1,5 uur!

Boeken & Instagram

Deze maand las ik, in tegenstelling tot januari, slechts één boek uit. Voor maart heb ik mezelf voorgenomen om elke avond minstens een half uur te gaan lezen. Het is zo’n fijne ontspanning, ik wil het echt graag meer doen.
Van Meulenhoff Boekerij ontving ik vorige maand de Nederlandse vertaling van Crazy Rich Asians, een boek dat natuurlijk heel goed in mijn straatje past als het om boeken gaat.

Een uniek inkijkje in de wereld van de schatrijke Aziatische elite

Als Rachel door haar vriend Nicholas wordt uitgenodigd een zomer in Singapore door te brengen om zijn familie te leren kennen, weet ze dat dit de eerste stap is naar een huwelijksaanzoek. Wat ze niet weet, is dat Nicholas een van de allerrijkste en meest gewilde huwelijkskandidaten van Azië is. En dat de societydames absoluut niet van plan zijn de hoofdprijs aan hun neus voorbij te laten gaan…

De meesten van jullie zullen Crazy Rich Asians van de film kennen en minder goed van het boek. Zelf ken ik het verhaal ook van de film waardoor ik extra benieuwd was naar het boek. Voornamelijk om er achter te komen wat er beter was; de film of het boek. Nou, daar kan ik heel duidelijk over zijn; het boek!
Zowel het boek als de film gaan over heel rijke Aziaten, zoals de titel al weggeeft, maar het boek was naar mijn smaak beter en leuker. Beide zijn best verschillend en het boek heeft iets meer diepgang. Daarnaast wordt er ingegaan op de historie en wordt er veel over eten geschreven. Tijdens het lezen had ik echt continue honger! Singapore stond al een hele tijd op mijn wishlist, maar nu wil ik hier nog liever naar toe, mét een hele lijst van gerechten en snacks die ik daar wil eten!

Benieuwd geworden? Hier vind je het fysieke boek, hier het e-boek.

China Snow Town

Ook in februari was ik weer flink actief op Instagram. Deze foto van China Snow Town was het populairst. Niet gek, want het is een prachtig plaatje!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

Wat brengt maart?

Vooralsnog lijkt het er op dat maart heel veel op februari gaat lijken. We weten nog niets tot weinig over wanneer school weer gaat beginnen en in welke vorm. Dat betekent dat ik morgen voor de 5e week op rij via de computer mijn leerlingen les ga geven. Het is gek om te zeggen, maar het wordt al gewoon! Iedereen weet steeds beter hoe het werkt en hoe een les opgebouwd is.
Verder hoop ik dat alles snel terug naar normaal gaat!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Leven in China #114: thuiswerken, online lesgeven en weinig buiten”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares