feature over de grens

Over de grens: Anne over China

Het is de eerste van de maand en dat betekent dat er weer een gastblog verschijnt. Voor maart is deze geschreven door Anne van Quarterlife Adventures.
Anne is, net als ik, gefascineerd door China. Tijdens haar studie Geschiedenis specialiseerde ze zich in de Chinese geschiedenis en zo is haar grote interesse voor China ontstaan. In 2010 woonde ze er een half jaar om de taal te leren en in 2012 ging ze er naar toe om het ondernemersklimaat te ontdekken.
Dat ondernemen er in China heel anders aan toe gaat dan in Nederland laat ze vandaag zien.

 Anne over China

Dit is een gastblog dat eerder op mijn vorige site verscheen, maar ik breng ze graag nog eens onder de aandacht.

 

Op dit moment zijn er in China ongeveer 820 Nederlandse bedrijven, die alleen in China opereren. Dit aantal is stijgende. Het aantal succesverhalen is groot, maar het aantal catastrofale verhalen van ondernemers die jammerlijk falen in China is dat ook. Wat zijn belangrijke elementen van ondernemen in China waar je als Nederlander rekening mee moet houden?

In China is ‘guanxi’ van groot belang in zakelijke contacten. Guanxi staat voor persoonlijk en wederzijds vertrouwen, opgebouwd over een lange periode van tijd.  Men leert elkaar op zowel persoonlijk als zakelijk gebied kennen. Je leert elkaars familie kennen, gaat regelmatig samen uit eten en helpt elkaar vrijblijvend waar nodig. Deze persoonlijke banden zorgvuldig opbouwen is van groot belang voor zakelijk succes. Chinese werknemers gaan  vaak na hun werk met collega’s uit eten, wonen bij elkaar in een appartementencomplex en brengen weekenden met elkaar door. Dat is ook guanxi. Werk en privéleven zijn veel meer verweven dan wij gewend zijn. Contact met klanten en partners is niet alleen zakelijk. Zoals een ondernemer in China me vertelde: ‘you are not going to die without guanxi, but it makes life a lot easier’.

anne over china

Naast guanxi, is het ook van groot belang om interesse in de Chinese cultuur te tonen. Dit gaat het meest ‘eenvoudig’ door de taal te leren. Ja, het is even doorzetten, maar dan heb je ook wat. Pas als je de taal begrijpt, kan je de cultuur gaan begrijpen. En dát is belangrijk.

Bovenal is ondernemen in China een fantastische uitdaging. Zoals een ondernemer me vertelde.

“Anything is possible in China, but it depends on how much you bring to the table. Expect the unexpected, always. And when the unexpected happens, remember, again, that everything is possible.  After one week of doing business in China, you can write a story. After six weeks, you can write a book. After years, you don’t even know what to write anymore.”

Dit kan ik beamen. Op een dag  werd ik met mijn delegatie uitgenodigd door een bedrijf. We konden een Chinese ceremonie bijwonen, waar de banden van klanten van het bedrijf met de gemeente, zouden worden versterkt. Vol enthousiasme togen we naar de ceremoniezaal.
Daar aangekomen, bleek dat we meer waren dan alleen toeschouwers… We fungeerden plotseling als de klanten die in het zonnetje zouden worden gezet! Voor de echte vertegenwoordigers was het niet haalbaar geweest om aanwezig te zijn. Te verbaasd om tegen te stribbelen, en te benieuwd naar wat zou volgen, namen we onze plekken als vertegenwoordigers in. We zaten op een prominente plek in de zaal, met voor ons naambordjes met ‘onze’bedrijven. Na lovende woorden van onder meer de burgemeester van de stad, werden we op het podium gevraagd om een oorkonde in ontvangst te nemen. Op trillende benen en met schuchtere lach stonden we naast elkaar, met oorkonde in de hand. De pers fotografeerde en filmde er lustig op los. Tijdens het uitgebreide officiële banket dat volgde, hieven we vrolijk het glas met de burgemeester en hielden we, zoals geïnstrueerd  onze kaken stijf op elkaar.  Om vervolgens na afloop in de bus in lachen uit te barsten. Echt Chinees. Verwacht het onverwachte, er kan je van alles overkomen in China. Dat maakt het zo boeiend.

9 thoughts on “Over de grens: Anne over China”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares