Over de grens

Over de grens: Femke in het mooie Londen

verenigd koninkrijk

Een nieuwe rubriek op GoYvon: ‘over de grens’. Wanneer je me op mijn andere blog volgde ken je dit concept vast. Elke maand nodig ik iemand, die ook in het buitenland woont (of er gewoond heeft) uit om een gastblog te schrijven over zijn / haar leven. Femke bijt het spits af!

Femke in het mooie Londen

Hoi! Ik ben Femke van Femkeblogt.nl. Van ‘A Dutchie Loving the London Life. Ik kom uit een klein stadje dat bungelt op de rand tussen land en zee: Den Helder.

Zoals mijn Amsterdamse studievrienden vroeger spottend zeiden: ‘je flikkert er nog net de Noordzee niet in’. Want Den Helder was het einde. Het einde van het spoor. Einde van het vaste land. Marinestad, dat wel. Maar ach, Den Helder. Verlangend naar meer groeide op. Met altijd die gedachte: What else?

Ik was 21 toen ik afstudeerde. Bachelor in Media, Informatie en Communicatie. En toen, toen wilde ik weg. Pakte m’n koffers en vertrok voor twee maanden naar Sevilla. Spaanse stad van flamenco en tapas, waar de sangria rijkelijk vloeide. Eén van de mooiste plekken waar ik ooit was geweest. Een tijd die in het teken stond van taallessen en feestjes. Het leven was volmaakt.

Ik was 15 toen ik het eerst naar Londen ging. Schoolreisje. Lekkere bende dat het was. Voor het eerst proefde ik de smaak van vrijheid.Blaren van het sight seeing, winkelen, rondsjouwen door Hyde Park. Wat was ik onder de indruk van de oude gebouwen, de mensen om me heen. Het Engelse accent! Uitkijkend over de Theems herinner ik me nog de spontane gedachte: ‘hier zou ik best kunnen wonen’. Schudde het idee snel weer van me af. Ja hoor. Dream on.

Ik was 21 en ging voor de tweede keer naar Londen. Tijdens mijn tijd in Spanje had daar ik die best-wel-leuke Engelse jongen ontmoet. Ik zocht hem op…en bleef uiteindelijk drie weken. Mijn eerste kerst in Londen. Beter kon het leven toch niet worden? Het was in het voorjaar erna dat ik mijn koffers pakte. Om bij hem te kunnen zijn. Samen met hem, in Londen. ‘Mam, het is echt maar voor de zomer’, hield ik geruststellend vol. ‘We kennen elkaar toch nog maar net!’

Over het leven heb je ideeën. Over hoe dingen zullen gaan. Het enige dat je niet hebt, zijn ideeën over hoe het niet zou moeten gaan. Het was compleet onverwacht dat ik, na drie maanden werken in Londen, halsoverkop terugverhuisde. Naar het stadje dat bungelt op de rand tussen land en zee. Naar die plek, het huis waar ik ooit ter wereld kwam. Waar ik de komende zes maanden niet meer van mijn moeder’s zijde wijken zou. Het was op die plaats, waar we onze allerlaatste dierbare momenten deelden. Wanneer dingen van kwaad tot erger gaan, de grond onder je voeten verdwijnt. De realiteit onverdraagzaam wordt. Denk je maar één ding: What else?!

Maar Londen, mijn Londen en mijn Engelsman. Samen hadden we sterk gestaan. Bij mijn terugkeer naar Londen, ruim 8 maanden later, verhuisden we naar een nieuwe flat. Zijn flat. Onze flat! Een nieuwe baan, nieuwe vrienden en collega’s. Een nieuw hoofdstuk brak aan. Een nieuwe start van 2010.

Nu, bijna vier jaar, 1460 dagen sinds die eerste kerst. Het leven in Londen is als een toverbal, altijd kleurrijk en divers. Telkens weer verrassend. Na een lange tijd van settelen, reuring, setteling en verschillende baantjes heb ik nu de energie om me richten op datgeen waarmee het ooit begon. Schrijven. Nederlands schrijven. Ben ik een blog gestart. Heb ik volop inspiratie, ideeën, over hoe ik wil dat dingen zullen gaan. Besef ik dat dit nog maar het begin is van alles, van het leven. Ons leven, samen in Londen. Dus. Kom maar op. What else?

Femke, bedankt voor je bijdrage aan ‘Over de Grens’!

You Might Also Like

41 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mevrouw W.
  1 November, 2012 at 6:49 AM

  Mooi geschreven!

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  1 November, 2012 at 7:51 AM

  Wat een mooi stukje Femke! Weet ik eindelijk hoe jij in Londen beland bent!

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   1 November, 2012 at 8:51 PM

   Dankje! Die had je inderdaad nog tegoed 😀

 • Yvonne
  Reply
  iliveformydreams
  1 November, 2012 at 8:07 AM

  Wat een leuk stukje!

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  1 November, 2012 at 8:07 AM

  Londen is om de hoek, uurtje vliegen en je bent weer even bij de familie. Dat is wel weer lekker van daar wonen, lijkt mij. De ticketprijs is laag tegenwoordig dus je blijft “dichtbij”.
  Leuk stukje

 • Yvonne
  Reply
  ladyhotseflots
  1 November, 2012 at 8:12 AM

  Wat een leuk stukje! Ik ben ooit 1x in Londen geweest en wil er ook best nog eens heen. Erg leuke stad vond ik. En net wat Elise zegt…als je eens ff een paar daagjes naar Nederland wil, dan kan dat en andersom is je familie ook zo bij jou.

 • Yvonne
  Reply
  Nimke
  1 November, 2012 at 8:36 AM

  Leuk dat ik eindelijk weet hoe je daar nu beland bent! 😀 Maarre, er gaat toch echt niets boven Groningen… zelfs al flikker je daar niet in zee 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvon
   1 November, 2012 at 10:13 AM

   Eh… echt wel bijna hoor! Ik vind Groningen ook best het einde van de wereld… Maar wel een leuk einde, Groningen is een leuke stad.

 • Yvonne
  Reply
  Nicole
  1 November, 2012 at 8:58 AM

  Ja Londen… *Liefde*! Nooit gedacht ‘daar wil ik wonen’.. Maar wil er wel altijd graag heen.. Gelukkig in september nog 2 weekjes geweest, alhoewel ik daar voornamelijk bij de Paralympische Spelen was!

 • Yvonne
  Reply
  Sylvia Kuijsten
  1 November, 2012 at 10:34 AM

  Superleuke blog! 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvon
   1 November, 2012 at 2:43 PM

   Hoi Sylvia, bedankt voor je reactie. En, welkom hier!

 • Yvonne
  Reply
  Maai
  1 November, 2012 at 12:52 PM

  Wat een leuk stukje! Londen is ook leuk!

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   1 November, 2012 at 9:05 PM

   Dankjewel 😀 Ook namens Londen 😉

 • Yvonne
  Reply
  Boekboetiek
  1 November, 2012 at 1:22 PM

  Superleuke blog! Londen is de enige stad in het buitenland waar ik ooit het gevoel heb gehad dat ik er zou kunnen wonen. Maar ik word na een paar dagen aan zee al ziek van heimwee, dus ik blijf maar veilig in mijn vertrouwde omgeving. Vind het heel erg knap van je dat jij het er op gewaagd hebt!

 • Yvonne
  Reply
  Femke Blogt
  1 November, 2012 at 2:26 PM

  Wat een leuke reacties zeg! Thanks allemaal:D

 • Yvonne
  Reply
  liefmeisje1988
  1 November, 2012 at 2:27 PM

  Leuk om te lezen. Ik ben nog nooit in London geweest, maar het staat wel op mijn lijstje waar ik graag eens naar toe zou willen.

 • Yvonne
  Reply
  eenlettermeergraag
  1 November, 2012 at 3:04 PM

  Londen! Daar zou ik ook wel kunnen wonen. Die stad heeft mijn hart gestolen en rond de Kerst ga ik er samen met m’n vriend heen.

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   1 November, 2012 at 9:07 PM

   Ik zou zeggen: doen. Mocht je vragen hebben over e.e.a, let me know!

 • Yvonne
  Reply
  ♥Inge♥
  1 November, 2012 at 3:13 PM

  Leuk zo’n gastblogje! Londen is een geweldige stad, ben er 2 keer geweest, 1x in de zomer en 1x rond kerst…beide keren super! Zelf heb ik altijd iets met Schotland gehad, volgens mij kom ik uit Schotland in mijn vorige leven….en dat gevoel is zo sterk dat zelfs Iris helemaal gek is van UK, ze wil er zelfs gaan studeren…

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   1 November, 2012 at 9:17 PM

   Schotland, veel te koud. Maar met ‘n erg mooi landschap dus ik wil er wel graag ‘n keertje heen. Misschien vanuit je volgende bezoek aan Londen een keertje doortrekken naar het Noorden?

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  1 November, 2012 at 8:49 PM

  Oh wat een mooi blog. En wat heftig, dat stukje over je moeder.

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   1 November, 2012 at 9:22 PM

   Heftig, maar met mij zijn er zoveel (teveel) anderen, besef ik, die ook met die ontzettend nare ziekte te maken krijgen . Waarbij hun wereld in een klap instort. ‘Dat gebeurt mij niet’ is dan vanuit het niets een ‘in your face’. Je heb niet voor het zeggen he 🙁

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  1 November, 2012 at 9:10 PM

  Leuke gastblog! Ga direct even op haar eigen site kijken! Vind het altijd leuk om blogs te lezen van mensen die in het buitenland wonen, misschien omdat ik het zelf ergens ook wel had gewild maar het nooit heb aangedurfd…

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   2 November, 2012 at 8:34 PM

   Bedankt voor je reactie. Mij is het min of meer overkomen, had anders waarschijnlijk nooit de stap gemaakt!

 • Yvonne
  Reply
  Ilse
  2 November, 2012 at 8:19 PM

  Zucht, Londen… Heeft jouw leuke Engelsman geen leuk broertje voor mij? Heb ik een goede reden om ook naar Londen te verhuizen haha. 😉

  • Yvonne
   Reply
   Femke Blogt
   2 November, 2012 at 8:33 PM

   Een tweelingbroer zelfs 😉 Twee-eiig (wat een woord) dat wel, maar die is ook al bezet..Bummer! Maar naar mijn ervaring lopen de Londenaren dus gewoon in Spanje rond ook, dus houd vooral een oogje in het zeil tjdens je volgende zonvakantie hihi

 • Yvonne
  Reply
  Mich
  3 November, 2012 at 10:29 AM

  Wat een mooi verhaal over hoe je in Engeland terecht bent gekomen. Ik ga eens op je eigen blog koekeloeren..

 • Yvonne
  Reply
  jennn
  3 November, 2012 at 5:38 PM

  Leuke blog!

 • Yvonne
  Reply
  Astrid V
  5 November, 2012 at 7:35 PM

  Je bent hier goed in Fem 😉 x

 • Yvonne
  Reply
  ikbenirisniet
  7 November, 2012 at 10:27 PM

  Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven! Ik ben best wel jaloers eigenlijk. Zo maar naar het buitenland verhuizen. Het lijkt me heerlijk maar ook best wel eng. Dat ‘What else?’ gevoel herken ik ook erg goed.

 • Yvonne
  Reply
  Jennn
  1 April, 2014 at 12:23 PM

  Wat leuk om te lezen, mooi geschreven!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 April, 2014 at 9:35 AM

   Bedankt voor je berichtje hier Jennn. Leuk dat je meeverhuisd bent! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Annika
  1 April, 2014 at 7:27 PM

  Ja! Wat een leuke nieuwe rubriek! En bijzonder verhaal

 • Yvonne
  Reply
  Henriette
  1 April, 2014 at 7:37 PM

  Leuk om te lezen!

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  1 April, 2014 at 9:03 PM

  Mooie bijdrage van Femke.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 April, 2014 at 9:47 PM

   Hee Koen! Tof dat je ook mee komt hier naar toe 🙂 En jouw bijdrage zal ik in de toekomst ook hier herplaatsen.

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  8 April, 2014 at 2:44 AM

  Londen leuke stad en niet al te ver. Leuke rubriek!!!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares