verenigd koninkrijk

Over de grens: Femke in het mooie Londen

Een nieuwe rubriek op GoYvon: ‘over de grens’. Wanneer je me op mijn andere blog volgde ken je dit concept vast. Elke maand nodig ik iemand, die ook in het buitenland woont (of er gewoond heeft) uit om een gastblog te schrijven over zijn / haar leven. Femke bijt het spits af!

Femke in het mooie Londen

Hoi! Ik ben Femke van Femkeblogt.nl. Van ‘A Dutchie Loving the London Life. Ik kom uit een klein stadje dat bungelt op de rand tussen land en zee: Den Helder.

Zoals mijn Amsterdamse studievrienden vroeger spottend zeiden: ‘je flikkert er nog net de Noordzee niet in’. Want Den Helder was het einde. Het einde van het spoor. Einde van het vaste land. Marinestad, dat wel. Maar ach, Den Helder. Verlangend naar meer groeide op. Met altijd die gedachte: What else?

Ik was 21 toen ik afstudeerde. Bachelor in Media, Informatie en Communicatie. En toen, toen wilde ik weg. Pakte m’n koffers en vertrok voor twee maanden naar Sevilla. Spaanse stad van flamenco en tapas, waar de sangria rijkelijk vloeide. Eén van de mooiste plekken waar ik ooit was geweest. Een tijd die in het teken stond van taallessen en feestjes. Het leven was volmaakt.

Ik was 15 toen ik het eerst naar Londen ging. Schoolreisje. Lekkere bende dat het was. Voor het eerst proefde ik de smaak van vrijheid.Blaren van het sight seeing, winkelen, rondsjouwen door Hyde Park. Wat was ik onder de indruk van de oude gebouwen, de mensen om me heen. Het Engelse accent! Uitkijkend over de Theems herinner ik me nog de spontane gedachte: ‘hier zou ik best kunnen wonen’. Schudde het idee snel weer van me af. Ja hoor. Dream on.

Ik was 21 en ging voor de tweede keer naar Londen. Tijdens mijn tijd in Spanje had daar ik die best-wel-leuke Engelse jongen ontmoet. Ik zocht hem op…en bleef uiteindelijk drie weken. Mijn eerste kerst in Londen. Beter kon het leven toch niet worden? Het was in het voorjaar erna dat ik mijn koffers pakte. Om bij hem te kunnen zijn. Samen met hem, in Londen. ‘Mam, het is echt maar voor de zomer’, hield ik geruststellend vol. ‘We kennen elkaar toch nog maar net!’

Over het leven heb je ideeën. Over hoe dingen zullen gaan. Het enige dat je niet hebt, zijn ideeën over hoe het niet zou moeten gaan. Het was compleet onverwacht dat ik, na drie maanden werken in Londen, halsoverkop terugverhuisde. Naar het stadje dat bungelt op de rand tussen land en zee. Naar die plek, het huis waar ik ooit ter wereld kwam. Waar ik de komende zes maanden niet meer van mijn moeder’s zijde wijken zou. Het was op die plaats, waar we onze allerlaatste dierbare momenten deelden. Wanneer dingen van kwaad tot erger gaan, de grond onder je voeten verdwijnt. De realiteit onverdraagzaam wordt. Denk je maar één ding: What else?!

Maar Londen, mijn Londen en mijn Engelsman. Samen hadden we sterk gestaan. Bij mijn terugkeer naar Londen, ruim 8 maanden later, verhuisden we naar een nieuwe flat. Zijn flat. Onze flat! Een nieuwe baan, nieuwe vrienden en collega’s. Een nieuw hoofdstuk brak aan. Een nieuwe start van 2010.

Nu, bijna vier jaar, 1460 dagen sinds die eerste kerst. Het leven in Londen is als een toverbal, altijd kleurrijk en divers. Telkens weer verrassend. Na een lange tijd van settelen, reuring, setteling en verschillende baantjes heb ik nu de energie om me richten op datgeen waarmee het ooit begon. Schrijven. Nederlands schrijven. Ben ik een blog gestart. Heb ik volop inspiratie, ideeën, over hoe ik wil dat dingen zullen gaan. Besef ik dat dit nog maar het begin is van alles, van het leven. Ons leven, samen in Londen. Dus. Kom maar op. What else?

Femke, bedankt voor je bijdrage aan ‘Over de Grens’!

41 thoughts on “Over de grens: Femke in het mooie Londen”

 1. Londen is om de hoek, uurtje vliegen en je bent weer even bij de familie. Dat is wel weer lekker van daar wonen, lijkt mij. De ticketprijs is laag tegenwoordig dus je blijft “dichtbij”.
  Leuk stukje

 2. Wat een leuk stukje! Ik ben ooit 1x in Londen geweest en wil er ook best nog eens heen. Erg leuke stad vond ik. En net wat Elise zegt…als je eens ff een paar daagjes naar Nederland wil, dan kan dat en andersom is je familie ook zo bij jou.

 3. Leuk dat ik eindelijk weet hoe je daar nu beland bent! 😀 Maarre, er gaat toch echt niets boven Groningen… zelfs al flikker je daar niet in zee 😉

 4. Ja Londen… *Liefde*! Nooit gedacht ‘daar wil ik wonen’.. Maar wil er wel altijd graag heen.. Gelukkig in september nog 2 weekjes geweest, alhoewel ik daar voornamelijk bij de Paralympische Spelen was!

 5. Superleuke blog! Londen is de enige stad in het buitenland waar ik ooit het gevoel heb gehad dat ik er zou kunnen wonen. Maar ik word na een paar dagen aan zee al ziek van heimwee, dus ik blijf maar veilig in mijn vertrouwde omgeving. Vind het heel erg knap van je dat jij het er op gewaagd hebt!

 6. Leuk zo’n gastblogje! Londen is een geweldige stad, ben er 2 keer geweest, 1x in de zomer en 1x rond kerst…beide keren super! Zelf heb ik altijd iets met Schotland gehad, volgens mij kom ik uit Schotland in mijn vorige leven….en dat gevoel is zo sterk dat zelfs Iris helemaal gek is van UK, ze wil er zelfs gaan studeren…

  1. Schotland, veel te koud. Maar met ‘n erg mooi landschap dus ik wil er wel graag ‘n keertje heen. Misschien vanuit je volgende bezoek aan Londen een keertje doortrekken naar het Noorden?

  1. Heftig, maar met mij zijn er zoveel (teveel) anderen, besef ik, die ook met die ontzettend nare ziekte te maken krijgen . Waarbij hun wereld in een klap instort. ‘Dat gebeurt mij niet’ is dan vanuit het niets een ‘in your face’. Je heb niet voor het zeggen he 🙁

 7. Leuke gastblog! Ga direct even op haar eigen site kijken! Vind het altijd leuk om blogs te lezen van mensen die in het buitenland wonen, misschien omdat ik het zelf ergens ook wel had gewild maar het nooit heb aangedurfd…

 8. Zucht, Londen… Heeft jouw leuke Engelsman geen leuk broertje voor mij? Heb ik een goede reden om ook naar Londen te verhuizen haha. 😉

  1. Een tweelingbroer zelfs 😉 Twee-eiig (wat een woord) dat wel, maar die is ook al bezet..Bummer! Maar naar mijn ervaring lopen de Londenaren dus gewoon in Spanje rond ook, dus houd vooral een oogje in het zeil tjdens je volgende zonvakantie hihi

 9. Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven! Ik ben best wel jaloers eigenlijk. Zo maar naar het buitenland verhuizen. Het lijkt me heerlijk maar ook best wel eng. Dat ‘What else?’ gevoel herken ik ook erg goed.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares