feature over de grens

Over de grens: mijn Mooie Tijd in Nederland

Deze maand een bijzondere editie van over de grens. Normaal wordt ‘over de grens’ geschreven door een Nederlands iemand die een tijd lang in het buitenland heeft gewoond. Deze maand werd het geschreven door een Chinese, Yoyo, die een jaar in Groningen heeft gewoond en gestudeerd.

Mijn Mooie Tijd in Nederland

Yoyo studeert Nederlands in China, best bijzonder! In deze blog vertelt ze over haar tijd in Nederland. Ze vroeg me de fouten er uit te halen, maar dat heb ik niet gedaan (de interpunctie heb ik wel aangepast). Ik wilde graag de originele tekst plaatsen om te laten zien hoe goed haar Nederlands is.

tijd in nederland

Ik heet YoYo. Ik studeer Nederlands in Beijing, China. Klinkt heel gek hè?

Ik heb eigenlijk twee jaar Nederlands aan communicatie universiteit van China gestudeerd. Ondertussen heb ik ook journalistiek gehad. Het lijkt me heel leuk om een kleine taal zoals Nederlands te leren. Omdat in China er alleen 36 mensen zijn die aan universiteit Nederlands studeren. Dus ik voel me heel bijzonder.
Dankzij mijn studie programma heb ik afgelopen jaar in Nederland gestudeerd. Andere 10 klasgenoten en ik als een groep hebben wij samen in total 10 maanden aan de Rijksuniversiteit van Groningen gestudeerd.

tijd in nederland

Ik vond Groningen erg mooie stad. Een Nederlandse gezegde is geschikt voor Groningen;  ‘Klein maar fijn’, volgens mij. Toen ik in Groningen was, heb ik zo veel mooie ervaringen gedaan. Ik ging elke maandag naar PeterPan café. Daar is een Nederlands taal café waar mensen die Nederlands leren spreekvaardigheid kunnen oefenen. Doordat ik ook heel veel internationale vrienden heb gemaakt.
Wij hebben over alles gediscussieerd. Soms heb ik iets helemaal nieuws geleerd van mensen die uit andere culturele achtergronden komen.

Wat ik het interessantste vind is dat ik voor mijn vrienden en kamergenoten Chinese eten kon koken. Ik hou van koken. Elke vrijdagavond was er een ‘Chinese diner ‘ in mijn huis. Ik heb typische Chinese gerechten gekookt . Of en toe heb ik HotPot zelf gemaakt. Het is heug nieuwe ding voor mijn Nederlandse vrienden. Aan het begin waren ze bang voor deze nieuwe soort eten. Aan het einde tot zijn verbazing vonden ze HotPot erg lekker! Het was mijn eer om voor mijn vrienden Chinese eten te koken. Ik heb er heel veel van genoten.

Tijdens mijn vakantie heb ik alleen gereisd. Ik ben naar acht landen geweest. Mijn reis was altijd spannend en zinvol. Veel mensen hebben aan mij gevraagd: waarom reis ik alleen? Mijn antwoord is heel simpel: Ik hou van vrijheid. Als je reist in groep, komt er altijd een probleem dat je je plan niet zelf kan bepalen. Soms is het heel lastig voor allen mensen om eens te zijn. Als je alleen gaat reizen, dan kan hè alles bepalen. Ben je het mee eens?

Ik heb geen spijt van mijn tijd in Nederland gemaakt. Ik zal alle mooie herinneringen koesteren. Nooit vergeten!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Over de grens: mijn Mooie Tijd in Nederland”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares