Mijn Tips

Overnachten in hostels: de voors en tegens

slapen in Beijing Heyuan International Hostel

Als reiziger / backpacker wil ik graag zo lang mogelijk op reis, voor zo weinig mogelijk geld. Daarom reis ik vaak met een bepaald budget. Ik bereid me voor op wat de kosten ongeveer zullen zijn en houd nauwkeurig bij wat ik waaraan uitgeef. Overnachtingen zijn vaak een redelijk grote kostenpost en de meeste backpackers verblijven dan ook in hostels, een goedkope manier om de nacht door te brengen. Vandaag vertel ik je de voor- en nadelen van overnachten in hostels.

Overnachten in hostels

Een hostel heeft vaak sfeer en het is een goede plek om andere backpackers te ontmoeten. Het overnachten in hostels heeft echter ook een keerzijde; je bevindt je midden tussen de toeristen en je hebt weinig ruimte voor jezelf. Kortom; een hostel heeft voor- en nadelen. Welke? Dat laat ik je zien.

een hostel boeken

VOORDELEN VAN OVERNACHTEN IN HOSTELS.

Er zijn tal van redenen dat veel reizigers in hostels overnachten. Ik laat je er een paar zien.

De locatie

Hostels bevinden zich heel vaak in het centrum van de stad of in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden en / of vlakbij metrostations wanneer deze aanwezig zijn in de stad. Je bevindt je in een hostel dus meestal op een goede locatie in de stad vanuit waar je gemakkelijk uitstapjes kunt maken.

Een hostel is sociaal

Wanneer je alleen reist kan een hostel een ideale plek zijn om mensen te ontmoeten. Ik herinner me dat ik een weekend alleen naar Nanjing ging en in een hostel verbleef. Ik zat in de gemeenschappelijke ruimte en zag iemand anders ook alleen zitten, stapte erop af en maakte zo gemakkelijk contact. Vind je het moeilijk om dat eerste contact te maken, vraag dan bijvoorbeeld naar wat de andere al in de stad heeft gezien of nog gaat doen.

Een hostel biedt goedkope service

Hostels bieden behoorlijk wat diensten aan aan hun gasten. Er staan regelmatig computers in een gemeenschappelijke ruimte, ze kunnen trein- en of buskaartjes voor je regelen, je kunt er je kleding wassen, er worden excursies aangeboden en wat dies meer. Dit alles vaak voor een redelijke prijs, afgestemd op het publiek dat in hostels verblijft.

Er is vaak vriendelijk personeel aanwezig

Het is geen uitzondering een hostel te treffen waarvan de eigenaar zelf veel heeft gereisd, of nog steeds doet. De mensen die er werken hebben vaak allemaal een passie voor reizen en weten hoe het is om een nieuwe stad te bezoeken. Ze weten dat hun gasten op reis zijn en zullen vaak hun best doen om het verblijf van hun gasten zo prettig mogelijk te maken.

Café’s en bar

Een hostel heeft nagenoeg altijd een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt zitten en andere reizigers kunt ontmoeten. Deze ruimtes hebben vaak de uitstraling van een café waar je ‘s avonds gezellig wat kunt drinken met je nieuwe vrienden.

NADELEN VAN OVERNACHTEN IN HOSTELS.

slapen in Beijing Heyuan International Hostel

Naast de vele voordelen van overnachten in hostels zijn er ook zeker een aantal nadelen. Ik zet er vier voor je op een rij.

Een kleine persoonlijke ruimte

Zeker wanneer je in een dorm slaapt heb je niet veel ruimte voor jezelf. Een kluis om je waardevolle spullen in te bewaren en met wat een geluk een plankje bij je bed om je reisgids en wekker op te leggen. Daarbij zit je met 3 tot 7 (soms nog meer) mensen op een kamer die ook allemaal hun spullen hebben. Dit kan soms een beetje beklemmend voelen. Althans, zo ervaar ik het wel eens.

Waar zijn de locals?

Wil je tijdens het bacpacken in contact komen met de lokale bevolking? Dan zit je in een hostel op de verkeerde plek. Anders dan het personeel zullen je er geen locals tegenkomen. Het zullen vooral andere toeristen zijn die ook in het hostel verblijven.

Alsof je in een discotheek slaapt

Zo’n bar en café in het hostel zijn hartstikke leuk als je van feestjes houdt, maar wanneer je net een lange vlucht gehad hebt of de volgende ochtend vroeg op moet kan de muziek echt een bron van ergernis zijn. Ik vind het altijd verschrikkelijk wanneer ik wil slapen, maar dit niet lukt door het geluidsoverlast. In Seoul sliep ik bijvoorbeeld in een dorm direct naast de ‘huiskamer’, want garant stond voor overlast door de andere gasten die tot diep in de nacht op de playstation speelden.

Onderbroken nachten

Dit staat in het verlengde van het vorige nadeel. Er zullen altijd andere backpackers zijn die op stap gaan en laat en luidruchtig hun bed in komen rollen, waarvan jij dan weer wakker wordt. Of wat dacht je van de mensen die pas heel laat arriveren of vroeg vertrekken? Het wordt helemaal ernstig wanneer deze vroege vogels hun alarm zetten en vervolgens een half uur blijven snoozen en de rest van de dorm wakker maken.
Het ergste vind ik nog wel om wakker te worden van de mensen die vroeg in de ochtend hun spullen in- of uitpakken en alles in plastic tasjes hebben zitten!

Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van het overnachten in een hostel?

You Might Also Like

5 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Evey
  27 May, 2013 at 11:39 AM

  Ja ik ben het helemaal met je eens, de voor en nadelen. Als ik niet echt ga om te shoppen is een hostel wel okay. Maar wil ik mooie spullen kopen, dan ben ik was angstig voor jatterij. En ja met je vriend gaan is miss ook niet zo chill in een hostel. XX

 • Yvonne
  Reply
  philippine
  29 May, 2013 at 5:10 PM

  Ik ben ook een 50/50 fan. Een hostel leeft, je ontmoet, praat, doet, leert… en een hotel geeft meer een vakantie gevoel, luxe, rust, ruimte. Ik kan net zoveel genieten van onwijs leuk hostel waar je niet weg wil, als van een te fijn hotel. I guess I just love travelling…

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   30 May, 2013 at 4:09 PM

   Een hotel kan soms zo fijn zijn! Zeker als je voor langere tijd aan het reizen bent kan een hotel echt verwennerij zijn 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  11 June, 2013 at 2:22 PM

  In sommige hostels zijn wel 2-persoons kamers. Een prima combi van je eigen plek én toch onder andere reizigers zijn!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   16 June, 2013 at 4:44 AM

   Klopt! Maar vaak verschilt een prijs voor zo’n kamer niet veel van een hotelkamer en als ik dan de keuze heb…. 😉

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares