Enige tijd geleden ontving ik van Inge Jansen en uitgeverij Dominicus de Dominicus Reisgids China. Een praktische reisgids voor wie naar China reist en veel handige informatie bij de hand wil hebben. Ik las delen van het boek en gebruikte het tijdens een stedentrip. In deze blogpost lees je wat ik van de Dominicus Reisgids China vind.
Dominicus Reisgids China
Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap,’ zei de taoïstische filosoof Lao Zi zo’n 2500 jaar geleden. Voor iemand die naar China met vakantie gaat, geldt min of meer het ‘omgekeerde’: wie zijn eerste stap in China zet, zal een reis van duizenden mijlen afleggen.
China is een buitengewoon uitgestrekt land en kent daardoor een grote diversiteit, in landschap en klimaat, maar ook in levenswijze van de bewoners. Voordat een reiziger eraan toekomt de verschillende gezichten van China te onderscheiden, zijn er talrijke andere attractieve facetten te ontdekken.
De meeste reizigers maken kennis met China in de miljoenenstad Beijing, dus met drommen mensen, chaotisch verkeer, indringende geuren, onleesbare borden en onverstaanbare gesprekken. Je voelt je vaak een vreemdeling en een analfabeet tegelijk. Op die momenten heb je behoefte aan een gids. En dat is precies wat dit boek wil zijn: een leidraad voor iedereen die dit immense land gaat bereizen.
De eerste vijf hoofdstukken bevatten uitgebreide achtergrondinformatie en vervolgens worden de belangrijkste regio’s en steden met alle bezienswaardigheden (waarvan de namen tevens in Chinese karakters zijn vermeld) behandeld. Uitstekende kaarten en plattegronden, bijzonder mooie foto’s en uitgebreide praktische informatie completeren het geheel.
De gids
Deze Dominicus reisgids China bestaat uit 19 hoofdstukken waarvan een aantal algemene informatie bevat over China (de geschiedenis, religie, de eetcultuur) en andere geven informatie over de grote steden en bepaalde routes & gebieden. Daarnaast worden ook Tibet, Hong Kong en Macau besproken.
De gids is uitgebreid en voorzien van veel praktische informatie. Het bevat kaartjes van steden, maar ook van gebieden, waardoor het gemakkelijker wordt om je locatie te bepalen wanneer je in, bijvoorbeeld, Xi’an staat.
Wat ik zelf prettig vind aan deze gids zijn de kaders met daarin de belangrijkste bezienswaardigheden van een stad genoemd. En niet alleen in het Nederlands, het staat er ook in het Chinees. Handig om te laten zien wanneer je op zoek bent naar een bepaalde bezienswaardigheid. Het Chinees miste ik wel op de kaartjes overigens.
De gids spreekt me verder aan vanwege de vele, mooie, kleurrijke foto’s. De foto’s maken het allemaal een stuk levendiger.
Praktische informatie
Elke hoofdstuk eindigt met een aantal bladzijden ‘praktische informatie’. Er worden nuttige adressen gegeven, manieren van vervoer naar en in de stad, en enkele restaurants.
Verder eindigt deze landengids met een kleine 20 pagina’s aan algemene informatie; adressen & telefoonnummers, geldzaken, visums, vervoer en het gebruik van internet.
Conclusie
De Dominicus landengids van China is een handzame gids die je aan de hand meeneemt door China. In mijn ogen prettig voor de reiziger die niet van de standaard reisgidsen houdt en liever een reisgids in het Nederlands heeft dan in het Engels.
Deze handige, Nederlandse reisgids mee op je reis naar China? Bestel hem dan meteen online!