Praktische tips

Hoe omzeil je de Great FireWall van China?

firewall van China

Mocht je ooit in China geweest zijn, dan ben je ongetwijfeld in aanraking gekomen met de censuur hier in China. Wanneer je niet in China bent geweest zul je er ongetwijfeld over gehoord hebben; het feit dat China veel websites blokt, bijvoorbeeld YouTube, Facebook en blogspot. In dit artikel vertel ik je welke (grote) sites geblokkeerd zijn en hoe je de Firewall van China het beste omzeilt.

Hoe omzeil je de Great FireWall van China?

Op het moment dat ik in 2010 naar China vertrok, wist ik dat het moeilijk (of onmogelijk) zou zijn om social media zoals Facebook en YouTube te gaan gebruiken. Ik had me hier op ingesteld en ik kon wel een half jaartje zonder. Naarmate de tijd verstreek wilde ik echter wel eens een blog posten (ook wordpress is in China geblokkeerd), een video op YouTube kijken of eens zien wat er op Facebook gebeurde. Het was dus de hoogste tijd om een manier te vinden om de ‘Great Firewall’ van China te kunnen omzeilen! Gelukkig is er een manier om geblokkeerde site te bekijken, namelijk met een VPN, een Virtual Private Network

Lees ook het artikel over het blokkeren van WhatsApp.
Waarom blokkeert China websites zoals Facebook, YouTube, WhatsApp en Instagram?

De meeste mensen mensen denken dat China sites blokkeert omdat de overheid bang is dat de bevolking dingen zal zien en lezen dat China in een negatief daglicht zal zetten. Dat de Chinese burgers massaal filmpjes over de studentenprotesten op 4 juni 1989 op het Tian’anmen Plein zullen gaan bekijken. Of dat mensen hun mening over de regering aanpassen wat allerlei consequenties kan hebben.

Uiteraard worden sommige sites geblokkeerd vanwege de informatie die ze bevatten. Andere sites worden geblokkeerd ter bescherming. Bescherming van de Chinese varianten van YouTube (YouKu) en Twitter (Weibo). China beschermt haar eigen merken om zo de waarde van deze merken te waarborgen en te vergroten. Op deze manier worden de Chinese burgers als het ware gedwongen om de Chinese varianten van social media platforms te gebruiken in plaats van de internationale varianten.
Naast het feit dat de Chinese varianten zoals RenRen (Facebook) meer geld opleveren, is het ook gemakkelijker om Chinese websites te controleren op gevoelige informatie. Makkelijker dan de sites die door buitenlandse bedrijven beheerd worden. Meer over het hoe en waarom China sites blokkeert kun je lezen in het artikel ‘Why does China block foreign websites?

Big Brother is Watching You

China houdt iedereen die online aanwezig is goed in de gaten. Er bestaan speciale teams die het Internet continue in de gaten houden en die bepaalde foto’s of hashtags direct verwijderen of blokkeren zodra ze te populair worden. Zo wordt alles omtrent Winnie de Pooh goed in de gaten gehouden bijvoorbeeld. Ook de populaire app WeChat wordt continue gescreend. Ik ken verhalen van mensen die artikelen naar vrienden stuurden, maar die vervolgens van hun vrienden hoorden dat ze de link naar dat artikel nooit ontvangen hadden.

Welke sites blokkeert China?

Er zijn meer dan 2500 websites die de Chinese regering geblokkeerd heeft. De meest bekende hier van zijn Facebook, Twitter, Google (je wordt automatisch naar google.hk doorverwezen), Picasa, WordPress, blogspot en Vimeo. Een complete lijst van sites die door China geblokkeerd worden vind je hier.

Door de jaren heen zijn er sites bijgekomen en afgegaan. Was eerst Instagram nog gewoon toegankelijk, sinds de Umbrella Movement in Hong Kong in 2014 kun je daar op het mainland geen gebruik meer van maken zonder VPN. Pinterest is sinds een aantal jaar helaas ook niet meer vrij toegankelijk.

Hoe omzeil je de Great FireWall van China?

Officieel kun je de websites die ik eerder noemde dus niet bezoeken wanneer je in China bent. Er zijn echter manieren om ‘die andere Chinese muur’ te omzeilen.
Wat je nodig hebt is een zogenaamde ‘VPN’ (Virtual Private Network). Een VPN is een privenetwerk en door hier op in te loggen kun je anoniem over het net surfen. Je gebruikt geen Chinese server, maar zit op het internet via servers die op andere plekken in de wereld staan. Het kan dus zijn dat het lijkt alsof je vanuit Amerika, Australie of zelfs Nederland de site bezoekt, terwijl je je daadwerkelijk in China bevindt.

Astrill

Sinds maart 2013 gebruik ik Astrill en daar ben ik tevreden over / mee. Er is een ruime keus aan servers en er zijn er altijd voldoende die het goed doen. De service is goed, de keren dat ik problemen had werden ze snel opgelost (ze hebben een 24-uur online chatservice).
Mocht je Astrill nou ook willen kopen, dan kan dat via deze link. Ik ontvangen dan een kleine vergoeding, maar het kost jou niets extra’s. De inkomsten gebruik ik voor het onderhoud en behoud van GoYvon.
Je kunt Astrill op diverse devices gebruiken. Wij hebben momenteel één account en gebruiken het op 3 laptops en een mobiel.

ExpressVPN

ExpressVPN is een VPN die ik al jaren gebruik en waar ik over het algemeen tevreden over ben. Wanner China de teugels weer wat aantrekt is het lastiger inloggen, maar dan zijn de mensen van de helpdesk érg behulpzaam en vinden we bijna altijd een oplossing. Het fijne van ExpressVPN is dat je het op meerdere devices kunt gebruiken op hetzelfde moment.

Lees meer over ExpressVPN.

Andere VPN servers

Er zijn veel andere VPN-services beschikbaar. Een kleine greep van andere VPN’s;

NordVPN
Hotspotshield
TorVPN
SecurityKiss

Momenteel heb ik geen van de bovenstaande ooit gebruikt, maar wie weet in de toekomst.

Gebruik jij een VPN om de ‘Great FireWall’  van China te omzeilen? Wat is jouw favoriet?

You Might Also Like

31 Comments

 • Yvonne
  Reply
  t
  6 October, 2012 at 11:51 PM

  grappig dat dit wel gewoon kan.

 • Yvonne
  Reply
  CaWo
  31 August, 2013 at 5:57 PM

  Ik heb een vraagje, werkt whatsapp, wel in china? Want ik ga een half jaar naar china… ^.- en wil wel graag in contact blijven met familie enzo.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 September, 2013 at 2:31 AM

   Hoi Carmen,
   Wat leuk dat je naar China gaat zeg! Spannend ook wel denk ik. Waar ga je precies naar toe en wat ga je er doen?
   Whatsapp kun je hier zonder problemen gebruiken. Ik gebruik het ook en het werkt altijd. Mocht het bij jou nou niet werken, dan kun je ‘wechat’ gebruiken. Dat is hier heel populair en ik vind het fijner dan whatsapp. Bij wechat kun je elkaar ook gesproken berichtjes sturen.

   Zaijian!

   • Yvonne
    Reply
    CaWo
    1 September, 2013 at 5:14 AM

    Hallo Yvonne, Heel erg bedankt voor de informatie.

    En voor het maken van deze blog, het helpt me enorm aan informatie.
    Ik ga een TEFL Course doen, van een half jaar. Voor het 140 uur certificaat + 5 maanden lesgeven.
    Omdat ik nog maar 20 ben, heb ik de ervaring nodig ^.- , ik ben van plan om daarna in japan een baan te vinden in engels les geven.

    Oke dat is fijn om te horen dat Whatsapp gewoon werkt 😉

    Ik hoop dat alles goed gaat ^.-

    Xièxiè

   • Yvonne
    Reply
    CaWo
    3 September, 2013 at 11:51 PM

    Ik ben nu wel chinees aan het leren, en ben mischien wel van plan om in china te blijven, als ik het wat vind zou ik er graag blijven werken ^^ Ik ben wel een keer alleen op vakantie geweest naar Zuid-Korea, maar echt Wonen en Werken…vind ik best spannend :S.

    • Yvonne
     Reply
     Yvonne
     6 September, 2013 at 7:56 AM

     Spannend is het ook natuurlijk! Een heel nieuwe omgeving en cultuur, dat is niet niks.
     Hoe gaat het met je Chinees? Vind je het lastig?

 • Yvonne
  Reply
  CaWo
  9 September, 2013 at 12:12 AM

  Ja ik vind het best lastig ^^ ~ maarja ik heb er geen haast bij. Ik zie wel. haha ik weet nog niet waar ik echt wil blijven, ik kom gewoon eerst voor de ervaring, en laat het gewoon op zijn beloop.

 • Yvonne
  Reply
  CaWo
  11 September, 2013 at 10:16 PM

  Omdat ik nu full-time werk, en in januari ga… heb ik niet veel tijd om chinees te leren, ik heb wel enkele apps op mijn telefoon.. heb jij mischien wat tips voor me? Om toch een beetje de basis te leren?

  Alvast Bedankt ^^

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   15 September, 2013 at 9:15 AM

   Je zou livemocha kunnen proberen, dat is interactief en werkt best goed.
   Er zijn ook veel podcasts online te vinden waar je best veel van kan leren. ‘Chinese podcast’

 • Yvonne
  Reply
  Niek
  3 December, 2013 at 2:22 AM

  Ik zit inmiddels bijna een jaar in China (Changsha). Gebruikte in het begin ook freegate wat af en toe wel werkt. Op het moment gebruik ik webfreeer (gratis) wat een stuk stabieler en sneller is.

 • Yvonne
  Reply
  Dennis
  21 January, 2014 at 10:27 PM

  Gebruil iphider

 • Yvonne
  Reply
  Jelle
  26 February, 2014 at 7:58 AM

  Is er nog een volledig up to date gratis programma die momenteel in trek is?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   6 March, 2014 at 4:09 PM

   Hi Jelle,

   Helaas weet ik geen programma dat je nu gratis kunt gebruiken en dat ook goed is…. Heb je inmiddels zelf al wat gevonden?

 • Yvonne
  Reply
  Marloes
  10 July, 2014 at 5:31 PM

  Wát, WordPress ook niet? Vervelend.
  Ik neem aan dat de app van WordPress enzovoorts ook geblokkeerd zijn?
  Mooie website trouwens!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   11 July, 2014 at 8:26 AM

   Hoi Marloes,
   Bedankt voor je berichtje & compliment, leuk om te lezen!

   Sites die eindigen op wordpress.com laden hier helaas ook niet. Momenteel is het erger dan voorheen. Voorheen kon ik Google & Gmail nog wel regelmatig gebruiken zonder vpn, maar dat lukt de laatste maand ook niet meer. Erg lastig!
   Een vpn is dus echt de enige oplossing…

 • Yvonne
  Reply
  Lucy
  11 January, 2015 at 7:25 PM

  Hey, goede info! Ik ga in april op vakantie naar China en ik vroeg me af of het trucje van het plaatsen op Instagram (wat weer automatisch op FB plaatst) nog lukt. Dat heb ik gedaan in 2012 en ging goed.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 January, 2015 at 9:04 AM

   Hoi Lucy,
   Bedankt voor je berichtje!
   Het trucje voor Instagram ken ik niet?
   Totdat de protesten in HK begonnen kon je Instagram nog gewoon gebruiken. Inmiddels is Instagram ook geblokkeerd en heb je daarvoor óók een VPN nodig.

 • Yvonne
  Reply
  Arjan
  5 August, 2015 at 11:39 AM

  Hoihoi!

  Ik las nieuwsberichten dat China druk bezig was met het blokkeren van VPN’s.
  Kun je mij vertellen of Astrill nog steeds werkt? Ik ga in september naar China en wil graag naar mn mail kunnen blijven gaan.

  Alvast bedankt!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   6 August, 2015 at 3:40 AM

   Hoi Arjan, bedankt voor je reactie & vraag.
   Vooralsnog werkt Astrill nog. Deze week heb ik net zelf opnieuw een jaar lidmaatschap gekocht, en tot nu toe werkt het goed. Soms wat minder, maar er zijn zoveel servers dat er altijd wel eentje is die het doet. Als je het neemt, neem dan de stealth versie. Net wat meer opties!

   Waar in China ga je naar toe?

   • Yvonne
    Reply
    Arjan
    6 August, 2015 at 2:35 PM

    Hoi Yvonne, super bedankt voor de snelle reactie! Ik ga het alvast even uitproberen hier in NL 🙂

    We beginnen in Beijing en willen in grote lijnen Pingyao, Xi’an, Labrang, Jiuzhaigou park, de kloof bij Hutiao Xia en eindigen in Chengdu, waarvandaan we terug naar Nederland vliegen. Maar dit kan allemaal nog veranderen tijdens de trip 🙂
    Ons eigenlijke plan was om ook naar Tibet te gaan, maar dat is door het 60-jarig ‘jubileum’ van de ‘bevrijding’ van Tibet door China (aldus China) helaas niet mogelijk.

    • Yvonne
     Reply
     Yvonne
     11 August, 2015 at 4:53 AM

     Graag gedaan hoor! Ik help graag.
     Oeh, Jiuzhaigou! Daar ben ik heel benieuwd naar! Staat al zo lang op mijn lijstje maar het is best een rit nog. De kloof ken ik niet, die ga ik maar eens googlen 🙂

 • Reply
  Ooit van het social media platform Qzone gehoord? | Online Marketing
  30 October, 2015 at 12:04 PM

  […] Yvonne. (Onbekend). Hoe omzeil je de Great FireWall van China? Opgeroepen op 10 26, 2015, van goyvon: https://goyvon.com/hoe-omzeil-je-de-great-firewall-van-china/ […]

 • Yvonne
  Reply
  Steven
  2 May, 2016 at 1:18 AM

  Hoi Yvonne,

  Werkt Astrill nog steeds, en is dit makkelijk in gebruik?
  We gaan binnen 2 weken naar china en zou graag weten welke nog werkt.
  Alvast bedankt

  Grts Steven

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   2 May, 2016 at 4:10 AM

   Hallo Steven,
   Ja hoor, Astrill werkt nog steeds. Vind het zelf makkelijk om te gebruiken, vooral omdat je met één account Astrill op meerdere devices kunt gebruiken.
   Veel plezier alvast in China!

   • Yvonne
    Reply
    Steven
    2 May, 2016 at 11:55 PM

    Bedankt Yvonne voor je snelle replay.
    Ik ga morgen Astrill in orde brengen, zo kunnen we hopelijk makkelijk contact houden met
    het thuisfront als we in Peking zijn.

    Grts Steven

 • Yvonne
  Reply
  Emma
  10 July, 2017 at 9:57 PM

  Hallo,

  Wij vertrekken over 2 weken met ons gezin naar China voor een vakantie. Alleen nu was mijn vraag werkt whatsapp zonder vpn. En werkt TunnelBear daar ook?

  Groetjes Emma

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 July, 2017 at 1:45 AM

   Hoi Emma,
   WhatsApp werkt prima zonder vpn. Tunnelbear ken ik niet dus dat weet ik niet.

   Veel plezier in China!

 • Reply
  Boeken & sociale media: Conn3ct: 2 media, 1 verhaal – IP | vakblad voor informatieprofessionals
  11 July, 2017 at 11:00 AM

  […] omzeil je de Great Firewall van China?’, GoYvon, 29 september 2012; tinyurl.com/jx7cs72; geraadpleegd […]

 • Yvonne
  Reply
  Peter
  19 February, 2019 at 5:14 PM

  Ha Yvonne,
  Helaas nemen de blokkades van de great firewall alleen maar toe.
  Goed advies om een VPN te overwegen, ook om afluisterpraktijken tegen te gaan.

  Gr Peter

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 February, 2019 at 2:51 AM

   Ja, VPN is handig, niet alleen in China.
   Ik heb je link even naar de daarvoor bedoelde plek verhuisd. 🙂

 • Reply
  48 uur in Peking, een compleet andere wereld - Little Spoon
  21 April, 2020 at 9:17 AM

  […] China zijn heel veel websites geblokkeerd. Waarom en hoe je dit omzeilt, lees je op de website van Yvonne, die in Peking woont. We zijn ook afgesloten van social media. Geen berichtjes lezen op Facebook, […]

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares