rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

Een rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en vogels fluiten. Een prima dag om naar buiten te gaan en wat meer van de stad waar ik ben te gaan zien. Die stad is Den Haag, waar ik noodgedwongen een paar dagen ben. Iets wat ik helemaal niet vervelend vind, in tegenstelling zelf; Den Haag is een leuke stad en heeft ontzettend veel te bieden. Waaronder rondvaarten met de Ooievaart.

Een rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

Op de laatste dag van mijn 3-daagse verblijf in Den Haag begeef ik me aan het eind van de ochtend richtig de Bierkade. Niet voor een vroege borrel, maar voor een rondvaart met de Ooievaart.
Voor mijn vertrek naar Den Haag vroeg ik op Twitter naar tips voor leuke cafeetjes & restaurants en toffe dingen om te doen. Die kreeg ik in overvloede en mensen tipten regelmatige dezelfde dingen. Waaronder een rondvaart met de Ooievaart.

rondvaart met de Ooievaart in Den Haag
Bij de cafetaria linksonder kun je, wanneer je met een eigen groep gaat, snacks bestellen die vervolgens met een mandje naar beneden worden getakeld. Rechts gids Ellen.

Het ontstaan van de Ooievaart

De Ooievaart is een stichting die een aantal jaar geleden is opgericht met het doel om de kades in Den Haag te herstellen en het verval tegen te gaan. De huizen aan de grachten werden niet goed onderhouden en sommige buurten raakten in verval. Enorm zonde vond een paar mensen. Ze richtten de Ooievaart op als protestbeweging en klopten bij de gemeente Den Haag aan. Resultaat: de gemeente zei toe te gaan investeren in het herstel van de kades en de Ooievaart zou rondvaarten gaan verzorgen.

rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

Schilderswijk, Bierkade & Snoepfabriek

Voor vertrek word ik enthousiast welkom geheten door twee vrijwilligers; Ellen en Henry. Beide, net zoals alle vrijwilligers, echte Hagenezen. Voor deze vaart zal Henry ons veilig door de grachten loodsen en Ellen zal het een en ander vertellen over de plekken die we onderweg tegenkomen. En met dat vertellen begint ze meteen. We vertrekken vanaf de Bierkade, een kade met een geschiedenis. Vroeger werd hier het bier vanuit Delft binnengebracht en verhandeld. Lange tijd had Den Haag namelijk geen stadsrechten en mocht er alleen aan deze kade bier verkocht en gekocht worden.

Ellen weet alles boeiend en met een flinke dosis humor te vertellen. Geregeld lach ik hardop, samen met de anderen die meevaren. Het is vooral vermakelijk wanneer ze haar Haagse accent eens extra aanzet op de momenten dat ze roddels en smeuïge verhalen vertelt over personen die dat ongetwijfeld liever niet hebben. Gelukkig is Ellen niet alleen grappig; ze kent Den Haag enorm goed, kent de details en weet op alle vragen te antwoorden.

We varen langs de Schilderswijk (wist je dat dat 120 nationaliteiten wonen?), de Wagenstraat waar je Chinatown vindt en een kerk voor Chinese christenen, de koninklijke stallen en een oude snoepfabriek. Op het moment dat we langs de oude snoepfabriek varen worden we allemaal getrakteerd op een snoepketting, een leuk detail.

rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

Na het oude deel van de stad (met onder andere zicht op het huis van Paul van Vliet) waaraan mooie panden met oude koetsgarages stonden kwamen we bij het nieuwe deel van Den Haag. Zicht op het Malieveld en de nieuwe gebouwen waar diverse ministeries zijn gehuisvest. De laatst genoemden schijnen overigens bijzondere bijnamen te hebben. Helaas kregen we niet alle bijnamen te horen, want er bevonden zich naast volwassenen ook kinderen aan boord.

rondvaart met de Ooievaart in Den Haag

Niet veel later meren we aan. Nu al? Ja. Nu al. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt!

Na afloop ben ik blij dat mensen een rondvaart met de Ooievaart tipten. Ik maakte een leuke en interessante rondvaart door de grachten van Den Haag en hoorde van alles over de stad. Daarbij kan ik het alleen maar waarderen dat er mensen zijn die het initiatief hebben genomen delen van hun stad op te knappen en iets voor hun stad te doen. Het is mooi om te zien dat zij zo enthousiast zijn en met zo veel plezier over ‘hun’ stad vertellen.

Praktisch

De boten van de Ooievaart liggen aan de Bierkade en zijn gemakkelijk te bereiken met de tram (lijn 1, 2, 5, 6, 9 of 15).
De boten varen van april tot en met oktober, op diverse tijden.
Een kaartje kost €12,- voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar varen voor €8,- mee.
Bekijk voor meer informatie en om tickets te bestellen de website van de Ooievaart.

Nederland is groot!

Den Haag is maar één stad van de vele steden die Nederland rijk is. Bovendien vind je in Nederland ook veel leuke dorpjes en mooi natuur. Kortom, er zijn veel leuke uitjes in Nederland te vinden!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Een rondvaart met de Ooievaart in Den Haag”

    1. Bedankt voor je reactie & welkom!
      Zou leuk zijn als het lukt! Ze hebben ook andere tochtjes; dan brengen ze je vanaf Den Haag naar Madurodam. Ook leuk!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares