stedentrip tartu

Stedentrip Tartu: oude Stad & Herinnering aan de Sovjet

Deel 2 van het reisverslag van mijn stedentrip Tartu.
Nadat we door Fabrizio & Jake naar het busstation gebracht werden, reden we rond 7 uur weg richting Tartu. Daar kwamen we rond 11 uur aan en werden we opgehaald door Reet en Silver {de vriend van Reet}. In plaats van in een hostel zouden we bij hen logeren.

Stedentrip Tartu

stedentrip tartu

Tour door Tartu

Bij aankomst in een kleine, maar gezellige appartementje stond er nog een flinke salade op tafel die soldaat gemaakt moest worden. Iets na middernacht toverden we de bank om tot een bed en deden we onze oogjes toe.
De volgende dag hadden we afgesproken met Kerli. Die had even tijd, want ze was erg druk met de student days die in Tartu plaatsvonden. Na deze ontmoeting gingen Reet, Inge & ik op toeristenpad. We hebben een wandeling gemaakt door de oude stad. Tartu is een mooie stad en toch best anders dan Riga. Veel oude gebouwen, een angel bridge & devil bridge, een ruïne van een kasteel en nog veel meer. Na de tour door het oude centrum liepen we terug naar het huisje van Reet.

Herinnering aan de Sovjet

stedentrip tartu

Onderweg viel me de staat van de huizen op. Op veel plekken zie je nog de herinneringen aan het Sovjet-tijdperk. Zo zit er bijvoorbeeld op sommige gebouwen een plattegrond van de wijk. Wijken die vaak in een minder goede staat zijn. Kozijnen die rot zijn, afbladderend verfwerk en ellendige balkons. De tegenstelling met het centrum is enorm. Dáár is alles in perfecte staat en goed onderhouden, maar daarbuiten… Er wordt veel aan renovatie gedaan. Oude gebouwen proberen ze op te knappen en te verbeteren. Er wordt haast nooit iets afgebroken om er iets nieuws voor in de plaats te zetten.

‘s Avonds gingen we naar een Ierse pub, drinken we wat en eten we een soort van roggebrood met knoflook. Véél knoflook!

Er op uit met de auto

stedentrip tartu

Zaterdag was autodag. Vergezeld door heerlijk zonnig weer trokken we er met ons vieren op uit. We bekeken de plek waar ‘s winters veel wordt geskied, bezochten een kasteel, gingen naar een soort vallei, stonden op de uitkijktoren die op de hoogste berg {lees: heuvel } staat van Estland en ontmoetten we de familie van Reet. Het kasteel paste goed bij dat van Riga, want zo mooi als het aan de buitenkant was, zo lelijk was het van binnen!
De familie ontmoetten we in de cottage; het zomerhuisje. Echt een hele leuke plek in het bos, en ideaal om je zomer door te brengen. Zo rustig!
‘s Avonds waren we uitgeteld, maar nog fit genoeg voor een potje 31sten. Wel zonder geld, maar leuk was het zeker!

Student Days

Zondag de stad in voor de student days. Er wordt van alles georganiseerd. Zo is er een soort van ‘fiets em d’r in’, maar dan anders. De deelnemers moeten zo origineel mogelijk het water in springen. Leuk om te zien, maar voor Inge en mij langdradig omdat we niets van al het Estse gestamel begrijpen. Ook het bootjes varen was leuk om te zien. Hierbij gingen veel bootjes tegelijk het water in om een parcours af te leggen.

‘s Avonds zelf pizza én een taart gemaakt. Mjammie!

Maandag hadden Inge en ik nog met Kerli afgesproken, want die had nu vrij en veel tijd. Met haar nog zo’n 4 uur doorgebracht en rond 2 uur vertrok onze bus naar Tallinn.

To be continued!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares