street art in zagreb

Street Art in Zagreb I – Medika & Kneza Branimira street

Door de ramen van de tram die me naar het hart van de stad brengt zie ik het meteen; Zagreb is een rauwe stad. Het ziet er enigszins vervallen uit en op bijna alle gevels zie ik graffiti. Niet perse mooi, maar ik houd van wel dat ongepolijste, het hoeft niet allemaal perfect. De tram (lijn 6) rijdt langs de Kneza Branimira waar ik in een flits de eerste street art in Zagreb zie. Ik zie mooie stukken en ik weet dat ik er later weer naar toe wil om ze beter te bekijken.

Street Art in Zagreb – Medika & Kneza Branimira street

In de prachtige AirBNB waar ik verblijf zoek ik naar meer informatie over de street art in Zagreb. Als snel leer ik dat Zagreb vol zit met kunstwerken. Op verschillende locaties in de stad zijn er kunstwerken te vinden, gemaakt door talloze artiesten. Ik bekijk waar de beste plekken zich bevinden (die ik kan al fietsend kan bereiken) en trek er op uit voor een ochtend kunst. in onder andere het Art Park en Medika.

Medika – een voormalig medische fabriek

De plek die jaren geleden een fabriek was is nu veranderd in een soort cultureel centrum. Overdag is er niet veel te doen, maar ‘s avonds schijnt het er erg levendig te zijn. Het is een openbare plek waar iedereen van alles mag en kan doen; van het maken van kunst tot het organiseren van workshops en vlooienmarkten. Er worden geregeld feesten gehouden; je kunt daar het beste heen gaan wanneer je van alternatieve muziek houdt en je in de punk-scene begeeft.
Overdag is het er stil, leeg, maar open. Je bent vrij om het terrein op te gaan en de verschillende werken te bekijken.

street art in zagreb
De AirBnb waar ik verbleef had fietsen. Ideaal om de stad mee te verkennen.
street art in zagreb
Bij de ingang van Medika word je verwelkomd door deze schattige varkentjes.
street art in zagreb
Het kunstwerk rechts vind ik een klein beetje luguber.

street art in zagreb

OKO is één van de beste artiesten in de Balkan en haar werk zie je door heel Zagreb heen. Haar werk is veelal te herkennen aan de mensenlijven met dierenhoofden. OKO is al jarenlang bekend onder deze naam en gaat nergens naar toe zonder haar verf en kwasten. Maar weinig mensen weten haar echte naam en dat niet alleen; er zijn maar weinig mensen die weten hoe ze eruit ziet. De groep mensen die haar (her)kent neemt echter toe sinds ze een contract ondertekende bij Adidas. Meer over OKO.

street art in zagreb

Tussen het Westin en Medika in

Zoekend naar Medika kwam ik nog meer werk tegen. Het bevindt zich tussen het Westin Hotel en Medika in, aan de Savska cesta. Deze werken waren echt prachtig.

street art in zagreb

Het werk rechts is één van mijn favorieten; vanwege de details en de kleuren, maar vooral vanwege het feit dat de artiest de omgeving in zijn werk heeft opgenomen.

street art in zagreb

street art in zagreb
Tegen het absurde aan, met de 8 benen.

street art in zagrebDeze toffe werken vind je als je doorloopt langs het muurtje, als het ware aan de zijkant van Medika. De vrouw rechts met de rozen en vlecht is ook favoriet, ik vind het echt een mooi stuk en ontzettend knap gedaan.

Kneza Branimira street

Eén van Zagreb’s eerste (zo niet eerste) georganiseerde, openbare kunstprojecten. De muur aan de Kneza Branimira loopt langs het spoor en de kans is groot dat je er langs rijdt wanneer je vanaf het busstation het centrum inkomt. Het is een leuk stukje muur met een aantal mooie murals, maar aan de werken te zien is het een stuk toegankelijker dan de andere plekken die ik bezocht. Veel werken zijn deels overgespoten of er zijn tags opgezet. Jammer, maar niets aan te doen.
Ik zou de Kneze Branimira dan ook alleen bezoeken wanneer je in de buurt bent en op een niet zo zonnige dag, of als de zon goed staat. Tijdens mijn bezoek keek ik recht tegen de zon in en dat zorgde er voor dat mijn foto’s een stuk minder mooi werden. Tenzij je goed met je camera overweg kunt en niet zoals ik maar wat aanrommelt (fotocursus, waar ben je??).

street art in zagreb
Zoveel licht dat je de blauwe lucht niet eens ziet. Zo slecht, ik schaam me bijna. Zoals je ziet is er flink over het origineel heen gespoten.

street art in zagreb

Net op het moment dat ik deze foto maakte kwam er een Kever voorbij rijden. Er rijden in Kroatië overigens best veel van dit soort auto’s rond.

street art in zagreb

street art in zagreb
Apen. Tijdens mijn fietstocht op zoek naar street art kwam ik een aantal keren apen tegen. Het leek wel een thema. Deze apen waren niet de mooiste die ik zag, de beste deel ik in deel II.

street art in zagreb

Van realistisch tot fantasierijk; je vindt het allemaal op de muren in Zagreb!

Meer street art in Zagreb

Zoals je in de intro hebt kunnen lezen zijn er meer plekken met street art in Zagreb. Een aantal daarvan bezocht ik tijdens mijn fietstocht door de stad en daar kun je later de foto’s van zien.

Ik ben heel benieuwd wat jij van dit soort kunst vindt, als je het al kunst vindt, en wat je favoriete werk is.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Street Art in Zagreb I – Medika & Kneza Branimira street”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares