studeren in china

Studeren in China #1: de voorbereidingen

Mijn studie is inmiddels een paar weken onderweg en het leek me nuttig om te delen hoe het hele proces van aanmelden tot het daadwerkelijk in de les zitten is gegaan. Misschien leuk voor jullie om te lezen, maar bovenal handig voor wie er over denkt om ook naar China te komen om de taal te leren.

Studeren in China

Hoewel ik, net als alle andere studenten, het hele proces heb doorlopen is mijn situatie net wat anders. In mijn geval was het nogal een last minute beslissing om me in te schrijven aan de Communication University of China. Naast dat ik de taal oprecht graag beter wil leren spreken en, vooral, lezen, werd de keuze om Chinees te gaan studeren ook enigszins bepaald door het feit dat ik graag terug naar huis wilde. Anders gezegd is het een manier geweest om een visum te krijgen.

Goed, ter zake.

Welke universiteit kies je?

Om maar met iets vrij algemeens te beginnen… Misschien kies je de universiteit waar je gaat studeren omdat ze een zusteruniversiteit zijn van de universiteit waar je al studeert. Of wil je heel graag in Shanghai studeren? Of ga je liever voor de kwaliteit van een language program? Er zijn ontzettend veel universiteiten te vinden en je kunt je keus baseren op onder andere kwaliteit, kosten en locatie.
Zelf koos ik op basis van beschikbaarheid. Ik besloot in januari dat ik in Beijing wilde gaan studeren. Het was vlak voor het Chinees Nieuwjaar en veel universiteiten waren al gesloten voor inschrijving. Voor mij waren de keuzes dus beperkt. Mijn keus werd ook beïnvloedt door de locatie: ik heb een eigen appartement binnen de tweede ring en de afstand moest redelijk zijn zodat ik redelijk gemakkelijk elke dag naar de universiteit zou kunnen.

studeren in China

Inschrijven

Nadat je de keus voor een universiteit gemaakt hebt moet je je gaan inschrijven. Dit doe je online, via de site van de universiteit. Het is handig om wat gegevens bij de hand te hebben, zoal een digitale pasfoto. Bij je inschrijving dien je al je basisinformatie te geven zoals je leeftijd, opleidingen etcetera.
Om de inschrijving compleet te kunnen maken moet je de aanmeldkosten betalen. Dit zijn de kosten om je officiële aanmelding in gang te zetten en wanneer de universiteit je betaling binnen heeft zullen zij de papieren die je voor je visum nodig hebt in orde maken.
Voor mij waren de kosten 600rmb, want in januari 2015 neerkwam op zo’n €80,- tot €85,-

studeren in China

Wachten op bewijs van inschrijving & JW201 or JW202

Na inschrijving wil je vast en zeker zo snel mogelijk je visum aan gaan vragen, maar daar moet je helaas nog even mee wachten. Om je studentenvisum voor China aan te kunnen vragen heb je een aantal documenten nodig, waaronder het JW201 / JW202 formulier. Die komt vanuit China, dus dat kan even duren. Ondertussen kun je wel je health check gaan doen wanneer je van plan bent langer dan 180 dagen in China te blijven.
Mijn papieren werden vanaf de universiteit naar mijn vriend gestuurd en hij heeft ze per koerier naar mij in Nederland gestuurd. We deden dit omdat ik maar weinig tijd had voor het semester zou beginnen en de kans groot was dat ik mijn visum te laat zou krijgen.

Studentenvisum aanvragen

Wanneer al je papieren zijn gearriveerd kun je je visum aan gaan vragen. Dit kan op verschillende manieren: rechtstreeks via de ambassade of via de visumcentrale. Ik deed het via de visumcentrale en de ANWB. Ik leverde al mijn papieren in bij een ANWB-winkel en zij stuurden alles voor mij op. Een stuk handiger aangezien het voor mij een hele reis naar Den Haag zou zijn geweest en de kosten van de treinkaartjes (2x retour, afleveren & ophalen) waren net zo veel als de kosten van van de service van de ANWB. Voor je aanvraag heb je nogal wat nodig. Dit is het lijstje.

 • Geldig paspoort met een geldigheid van nog minstens 6 maanden met plek voor je visum.
 • Visumaanvraagformulier + een officiële pasfoto.
 • Het origineel & een kopie van het bewijs van inschrijving dat je van de universiteit hebt ontvangen.
 • Het origineel & een kopie van het JW201 / JW202 formulier dat je van de universiteit hebt ontvangen.
 • Vliegticket (retour) of een uitreisbewijs.
 • Bewijs van accommodatie in China.

visum voor China

Ik heb zelf een extra pasfoto bijgevoegd, just in case. Deze was niet nodig en zat gewoon in mijn paspoort toen ik dat terug kreeg. Hoewel ik me in eerste instantie maar voor 1 semester had aangemeld, besloot ik al snel dat ik 2 semesters wilde gaan studeren. Voor mijn visumaanvraag had ik echter wél een uitreisbewijs nodig. Ik wilde perse geen retourticket boeken en daarom koos ik er voor om een enkele reis naar Beijing en een enkeltje Beijing – Seoul te kopen. Deze kocht ik pas echter ná ik mijn visum had ontvangen. Vooraf had ik met de KLM gebeld en zij gaven mij zonder problemen een ‘schijnticket’. Dit is geen probleem, maar juist een veelvoorkomend iets dat veel mensen doen.
Bewijs van accommodatie kun je bij je universiteit krijgen. De meeste studenten zullen op campus gaan wonen en dan kan de universiteit je hierbij helpen. Zelf woon ik niet op campus en daarom stuurde ik een kopie van mijn huurcontract mee. Dat de huur al afloopt vóórdat het semester voorbij is, is geen probleem.

Je aanvraag is goed gekeurd!

Wanneer je visumaanvraag is goedgekeurd en je je paspoort terug hebt mag je een vreugdedansje gaan doen: je inschrijving is officieel! Je kunt nu je ticket definitief gaan boeken. Ik deed dat echt vlak voor vertrek, er zaten welgeteld 7 dagen tussen!

Registeren bij de universiteit

Bij aankomst in China dien je je officieel aan te melden bij de universiteit. Mijn universiteit had me vooraf een heel programma opgestuurd waardoor ik wist wat er welke dag van mijn verwacht werd. Bij mijn aanmelding diende ik mijn studiegeld voor beide semesters te betalen en de kosten voor mijn zorgverzekering. Ik leverde een heleboel pasfoto’s in (zo’n 6) en na wat stempels gekregen was ik dan eindelijk écht student!
Je dient je overigens ook (officieel binnen 24 uur) te registreren bij het lokale politiebureau.

Enthousiast geworden om te gaan studeren in China?

Dit was deel 1 van een serie over studeren in China. In de toekomst zullen er nog meer artikelen verschijnen over onder andere de lessen, kosten en meer. Heb je vragen, stel ze gerust in de comment section en wie weet beantwoord ik ze in een blogpost!

Ben je al enthousiast en wil je nu ook gaan studeren in China?

studeren in china

Foto 1: Wikipedia
Foto 2: Pixabay
Foto 3: eigen foto.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

9 thoughts on “Studeren in China #1: de voorbereidingen”

 1. Ha deze visum procedures ken ik, maar nog niet die van het studenten visum.
  Ik ben wel benieuwd hoe het werkt met jou visum; want je mag nu 180 blijven.
  Als je je daarna weer voor een nieuw semester aanmeld, kan je dan in China een nieuw visum krijgen of
  moet je dan alsnog het land uit?

  1. Ik mocht inderdaad 180 dagen blijven, maar ik heb me bij aankomst gelijk aangemeld voor 2 semesters en mijn health check gedaan. Met die papieren ben ik nu een residence permit aan het aanvragen, met die permit mag ik tot maart 2016 blijven én kan ik ongelimiteerd China in- en uitreizen.

   1. Hoi Yvonne,

    Super handig dat je dit deelt zodat anderen er ook van kunnen leren. Is het gelukt om je residence permit te krijgen? Mijn vriend en ik willen ook langere tijd in China gaan studeren, maar dan bij een sportschool.

    1. Hallo Tessa,
     Fijn dat je wat aan dit blog hebt. Er is nooit een deel 2 gekomen, trouwens, mocht je nog iets specifieks willen weten, laat het me gerust weten.

     Het is me gelukt een residence permit te krijgen. Ik mag nu tot maart in China blijven en zo vaak in- en uitreizen als ik wil. 😀

  1. Haha, nou inderdaad! Gelukkig wist ik wat me te wachten stond. Ik heb de visumprocedure al een paar keer mogen doorlopen en het is altijd feest. 😉

 2. Oja een visum….Matthijs heeft er ook weer eentje nodig.(voor Vietnam) Die halen ze in april in Den Haag. Maken ze er gelijk een leuk weekendje van geloof ik. Maar zoals jij het deed is wel handig!
  Één dingetje snap ik niet: waarvoor is dat ‘schijnticket’ nou?

  1. Dat is een ticket wat lijkt op een echt ticket, maar dat is het niet. Je naam staat bij de vluchtgegevens, maar er is geen officiële boeking gedaan en je hebt ook niet betaald.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares