shaolin tempel

Teleurgesteld in de toeristische Shaolin tempel

Voor het weekend heb je al wat foto’s kunnen zien van mijn 5-daagse reis naar de provincie Henan. Ik liet onder andere een foto zien van de Kungfu Show die ik in de Shaolin Tempel in Dengfeng zag. Vooraf keek ik uit naar de tempel en het kunnen zien van de trainingen van de monniken. Mijn enthousiasme werd echter al snel getemperd toen ik bij Shaolin Si aankwam.

De Toeristische Shaolin Tempel

Het hostel (het Luoyang Longmen Youth Hostel) waar ik in verbleef was een prima plek om mensen te ontmoeten en groepjes te vormen waar ik samen mee op pad kon. Na de eerste twee dagen alleen gereisd te hebben vond ik het toch wel fijn om weer wat gezelschap om me heen te hebben en zo besloot ik de avond vooraf om samen met een Fransoos & een Chinees meisje naar de tempel af te reizen.

Een goed begin…

De dag begon al meteen goed; de bus die om 8 uur zou vertrekken was om 7.40 al weg! Wat bleek nou, de bus was vol en de chauffeur had er die ochtend zin in dus was hij gaan rijden. Pech voor ons, want nu moesten we tot de bus van 9 uur wachten. Dat was ook meteen de laatste bus van die dag. Houd daar rekening mee wanneer je vanaf Luoyang naar Shaolin Si wilt: de bussen vanaf het busstation bij het treinstation vertrekken tot 9 uur.
De rit duurde zo’n 1,5 tot 2 uur en werd opgeleukt door een Chinese vrouw die ons enthousiast vertelde wat er allemaal te zien en doen was in Luoyang, jeuj.

Kungfu Show

Het kungfu-aspect was wat me over de streep haalde om naar Dengfeng af te reizen. Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik zo onder de indruk van de Sunmudo Show die ik zag en ik dacht iets soortgelijks te gaan zien in deze tempel. Eh… niet helemaal dus.

Shaolin Tempel
Mensenmassa’s die staan te wachten om de zaal waar de show wordt gegeven binnen te gaan.

Mijn entreebewijs gaf toegang tot de halfuur durende show die de monniken elke dag een aantal keer geven. De show zelf is compleet georganiseerd, inclusief een hostess die alles aan elkaar praat en publiek dat een poging mag wagen om de indrukwekkende bewegingen na te doen. Want hoe commercieel ook; dat wat de monniken laten zien is wél indrukwekkend. Zo zag ik hoe metalen platen op hoofden kapot geslagen werden en hoe er met een naald door een glasplaat heen een ballon lek geprikt wordt.

Shaolin Tempel
Totale controle over hun lichaam.
shaolin tempel
Jonge monniken die bewegingen maken, zo snel, dat het nagenoeg onmogelijk was goede foto’s te maken.

Hoe verdienen we zo veel mogelijk geld aan de massa’s toeristen die hier naar toe komen?

Van tevoren had ik me niet kunnen indenken hoeveel toeristen Shaolin Si zouden bezoeken. Busladingen vol! Gelukkig is het tempelterrein redelijk groot waardoor de menigte enigszins verspreid wordt, maar alsnog vond ik het heel druk. Waar ik me nog wel het meest aan stoorde was het attractiepark-gehalte dat deze heilige berg (de Song) had. Overal leek men geld aan te willen verdienen.

shaolin tempel
Na afloop van de Kungfu Show kon je een foto kopen van jouzelf tussen de monniken. Bewerkt in Photoshop want echt op de foto kon niet tijdens de show.
shaolin tempel
Na de show werd ik verplicht een soort Ikea-route te lopen langs allerhande souvenirstalletjes. En er konden nog meer foto’s gemaakt worden.

Echte monniken?

Terwijl we rondliepen over het tempelcomplex vertelde het Chinese meisje dat de monniken die we zagen niet echt waren. Ze zouden alleen in de tempel verblijven vanwege de goede financiële vergoeding. Ah, nog een illusie rijker dus! Hoe en wat precies daar kwam ik niet helemaal achter (vanwege de taalbarrière), maar hier, op deze site en ook hier las ik er wat meer over.

shaolin tempel
Zou hij echt zijn of niet?

Het rustigere deel

Gelukkig waren er niet alleen maar mensenmassa’s. Op sommige plekken bevonden zich zijweggetjes die ik enthousiast insloeg om de drukte even te ontvluchten. En diezelfde zijweggetjes liepen door een prachtig Pagode bos.

shaolin tempel
Prachtige pagodes.

Voor mij was de Shaolin Tempel behoorlijk teleurstellend. Later in het hostel, toen ik het er met andere reizigers over had realiseerde ik me dat ik mijn dag liever anders had besteed.
Hoewel ik het dus niet zo de moeite waar vond zal ik later nog wel wat foto’s  en / of filmpjes plaatsen, want sommige delen van de show waren toch wel spectaculair en zijn denk ik de moeite van het delen waard.

shaolin tempel

Ben jij wel eens zo teleurgesteld geweest in een plek dat je wilde dat je er niet naar toe was gegaan?

Deze blogpost bevat een affiliate link.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

11 thoughts on “Teleurgesteld in de toeristische Shaolin tempel”

 1. Hoi Yvon, jammer dat het tegenviel! Ik heb wel het idee dat de Chinezen elke mooie of bijzondere plek helemaal aan het verpesten zijn door er een complete kermis van te maken. Of vind jij dat over het algemeen toch wel meevallen?

  1. Dat klopt helemaal Karlijn. In een van de artikelen die ik als link in de blogpost plaatste las ik dat ook terug. Dat de regering veel geld wil geven aan de bezienswaardigheden / lokale autoriteiten om het zo te kunnen ontwikkelen en erg (veel) geld aan te kunnen verdienen.
   Ik zag het ook afgelopen weekend in Qingdao toen ik naar Lao Shan ging, helaas.

   1. Echt heel jammer! In 2007 was ik zelf in China en toen werd ik al helemaal gek van de drukte en de pretpark-achtige toestanden bij historische bezienswaardigheden. Het zal nu nog wel erger zijn, als ik het zo lees. Volgend jaar willen we China doorkruisen als onderdeel van de Zijderoute, ik hoop maar dat nog niet het hele land is overlopen door Chinese toeristen. Sommige plekken gaan we al overslaan omdat we we hebben gelezen dat het mooie er gewoon af is door de drukte. Natuurlijk is fijn dat de Chinezen steeds meer mogelijkheden krijgen om te reizen. Alleen jammer dat hun idee van toerisme zo botst met dat van ons…

    1. Er zijn zeker nog wel plekken waar je weinig toeristen tegenkomt, gelukkig. Vaak kun je ze ook wel omzeilen, bijvoorbeeld door ergens naar toe te lopen in plaats van de, door Chinezen zo geliefde, kabelbaan te nemen.
     Welke plekken gaan jullie overslaan?

     1. Ha, de kabelbaan! Die ken ik nog inderdaad 😉 We gaan Jiuzhaigou NP overslaan bijvoorbeeld. Het ziet er prachtig uit met die blauwe meren, maar na vier verslagen gelezen te hebben over massa’s toeristen en vechtpartijen om de bus in te mogen, dacht ik: laat maar. Dan ben ik me alleen maar aan het ergeren. Het kost veel tijd en geld om bij het park te komen en wij zitten er ook nog eens in de zomer. Dan zal het wel helemaal druk zijn. Dan ga ik liever ergens anders heen!

 2. Altijd jammer als iets waar je naar uit kijkt tegenvalt. Wel fijn dat je daar vervolgens zo’n eerlijk blog over schrijft, daar hebben we iets aan!
  Ik moet altijd zo lachen om Erica Terpstra die alleen maar roept dat ze het overal ‘sow leujk!’ vindt. Zal die dan nooit es moe of sjaggie zijn, en alles gewoon stom vinden!?

  1. Dank je, blij te horen dat je mijn eerlijkheid waardeert. Dat ik het niet zo veel aan vond betekent trouwens niet dat anderen het ook zo ervaren, misschien vind iemand anders het wel helemaal het einde.
   Haha, doet ze zo? Geloof niet dat dat kan, altijd maar vrolijk zijn.

 3. Jammer maar ach je bent er geweest en hebt het gezien .. anders had je het jezelf altijd blijven afvragen misschien 😉

  Dat pagodebos ziet er indrukwekkend uit.

  gr ELise

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares