chinees nieuwjaar vieren in Nederland

Chinees Nieuwjaar vieren met een bezoek aan een Temple Fair

Met de start van het nieuwe Chinese jaar worden er in Beijing allerlei activiteiten georganiseerd om het nieuwe jaar goed in te luiden en ongeluk af te wenden. Dit gebeurt onder andere tijdens de vele Temple Fairs die er in de stad georganiseerd worden.

Temple Fair

Wat is een Temple Fair?

De originele, Chinese naam voor Temple Fair is 廟會/庙会(miaohui) en het is ontstaan om de goden te aanbidden. Door de jaren heen is de vorm er van veranderd en is het een behoorlijk stuk commercieler geworden. Vandaag de dag gaan veel mensen naar een Temple Fair om wierook te branden, te eten, te bidden voor geluk in het nieuwe jaar en om shows te bekijken.

Temple Fair

Miguel & ik gingen naar twee Temple Fairs in de stad, de Longtan Park Temple Fair en het Chaoyang International Spring Carnival. Kijk en beleef mee met de foto’s.

Temple Fair

temple fair
De beveiliging aan de lunch.

Longtan Park

De fair in Longtan Park wordt al sinds 1984 georganiseerd en is behoorlijk oud. Je wordt een beetje in het ootje genomen, want het feit dat het om een temple fair gaat betekent niet dat er ook daadwerkelijk een tempel in het park staat.
Bij aankomst schrokken we enigszins van de lange rijen bij de kassa’s (ticket voor 10rmb, omgerekend €1,20) en ook in het park was zelf was het erg druk. De paden waren redelijk smal, waardoor iedereen zich nogal op elkaar gepropt moest voortbewegen.
Wel leuk was de kleine heuvel voor kinderen waar vol enthousiasme van afgegleden werd.

Temple Fair

De snacks hebben we maar overgeslagen, deze waren echt veel te duur (20rmb voor een beker drinken). We keken vooral naar al die Chinezen die alleen maar aten, aten en nog meer aten.

temple fair

Chaoyang International Spring Carnival

Dit ‘carnaval’ bestaat sinds 2002 en elk jaar staat het in het teken van een ander land. Dit jaar was het Ierland. Helaas merkten we er niet zo veel van, op een paar kraampjes met whiskey en kaas na. Deze fair was een stuk ruimer opgezet, maar ook hier was het voornamelijk eten wat de klok sloeg. Wellicht kwamen we niet op het juiste moment, maar ook hier zagen we helaas geen draken-, leeuwendans of andere show.

temple fair

temple fair

Ben jij wel eens op een Temple Fair geweest?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Chinees Nieuwjaar vieren met een bezoek aan een Temple Fair”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares