Zo af en toe gaat een koud biertje er prima in bij mij. Gewoon bier is prima, maar een speciaal biertje is op z’n tijd ook erg lekker. Ik herinner me bijvoorbeeld nog goed de Belgische bieren die ik in Brussel dronk. Tijdens het lange weekend in Qingdao dronk ik ook een paar biertjes, onder andere in het Tsingtao biermuseum.
Doen in Qingdao: bezoek het Tsingtao Biermuseum in Qingdao
Hé, dit is een leuke binnenkomer! Nadat ik voor 60rmb mijn ticket heb gekocht loop ik langs deze uitsnede van het woord ‘bier’. Leuk, Nederlands, denk je wellicht, maar in dit geval gaat dat niet op. Deze versie van het woord ‘bier’ is Duits.
Duitse bezetting
In 1891 besloten de Duitsers namelijk om Qingdao te bezetten toen ze ontdekten dat de stad hun forten aan het verstevigen was. De Duitse bezetting duurde in deze vorm tot 1914 en in de 25 jaar dat Duitsland in Qingdao was bouwden ze er een aantal kerken, heel wat huizen en in 1903 de Tsingtao bierbrouwerij.
Door de jaren heen is de brouwerij een aantal keren vernieuwd, maar gelukkig zijn delen van de oude brouwerij bewaard gebleven. Vandaag de dag zijn de oude delen omgetoverd tot een museum dat is te bezoeken.
De geschiedenis van Tsingtao
Het museum bestaat uit meerdere delen, 3 in totaal. In deel A en B staat de geschiedenis van de brouwerij centraal en in het laatste deel loop je door de huidige fabriek heen. Alles is in zowel het Chinees als het Engels te lezen, wat fijn is, maar de geschiedenis wordt zo uitgebreid beschreven dat ik het na een half uurtje wel gehad had met het lezen van alles.
Waar ik vooral blij van werd waren de vele oude (vintage) posters en bierlabels die overal door het museum hangen. Als ze te koop waren geweest én als ik plek in mijn huis had gehad dan had ik er zeker een paar meegenomen.
Helaas was de muur niet gevuld met unieke merken. Sommige merken, waaronder dus Heineken, stonden er vaker tussen. Wél in verschillende variaties. Maar hoe dan ook; het waren véél biersoorten!
Verfrissende dorstlesser
Na deze wall of beer kwam ik in de ‘kroeg’ van het museum terecht. En in die kroeg kwam het leuke deel; met mijn ticket kreeg ik namelijk een tapbiertje én een zakje pinda’s. Als bonus kreeg ik een tweede biertje; Miguel drinkt immers niet en ik dronk de zijne dus maar op.
Waar ik niet om hoefde te lachen, maar waar ik wel van opkeek was het tafereeltje van dit gezin met 2 kinderen. Terwijl vader druk foto’s aan het maken was van zijn vrouw & kroost maande moeder de kids aan om van het bier te drinken om zo het perfecte shot te kunnen krijgen.
Verfrissend!
Nadat de dorst gelest was trokken we verder. Ik had niet verwacht dat het museum zo groot zou zijn! Na de bar liep ik over lange paden door de huidige fabriek waar ik links en rechts van me ontelbare bierflesjes en blikjes voorbij zag schieten.
Her en der zaten medewerkers tussen de blikjes en flesjes het productieproces in de gaten te houden. Ik kan me niet voorstellen dit soort werk te moeten doen, het lijkt me erg eentonig. Veel respect dan ook voor de mensen die dit wel kunnen. Of zouden de medewerkers hier roteren?
De moeite waard?
Ja, zeker! Naast het strand, het oude, Duitse stadscentrum en Laoshan heeft Qingdao niet heel veel te bieden. De geschiedenis, het productieproces en de gratis biertjes die je in het museum krijgt maken het zeker de moeite waard. Ik vermaakte me er een uurtje of twee, wat ik precies lang genoeg vond.
Lekker! Man drinkt altijd Tsingtao als we bij een restaurant zijn waar ze dat verkopen… En het t-shirt met het logo er op droeg hij tijdens de bevalling van de oudste…. waar je zoal niet op let dan he.
Toch wel een geinig uitstapje. Interessant hoor 🙂
Wat leuk! Dat bier verkochten ze laatst hier bij Lidl. Lekker biertje wel.