Typisch Chinees

Typisch Chinees: hotel slippers

hotel slippers

Je vindt ze hier in China op allerlei plekken. Ten eerste in hotels (hoe verrassend), maar soms ook in de trein, ooit in vliegtuigen en sommige mensen dragen ze zelfs thuis. Ik heb het over de hotel slippers. Een voorwerp dat uitstekend in deze categorie past. Benieuwd waarom? Lees dan verder.

Niet alleen de hotel slippers passen goed in deze rubriek, ook het feit dat de Chinezen nooit schoenen dragen binnenshuis is ´typisch Chinees´. Vandaag vertel ik je over het hoe en waarom.

hotel slippers

Hotel Slippers

De hotel slippers zijn behoorlijk populair hier in China. Veel mensen hebben thuis een hele verzameling slippers bij de deur liggen. Stuk voor stuk meegenomen uit hotels waar men ooit verbleef. Vaak zijn ze van matige kwaliteit. Wanneer ik ze aantrek in een hotel voelt het alsof ik op blote voeten loop in plaats van dat ik iets aan mijn voeten heb. Ze gaan over het algemeen ook niet heel lang mee.

hotel slippers

Slippers bij vrienden in huis. Een keur aan soorten en maten.

Wat ook meespeelt is het feit dat men denkt dat het beter is om in huis op blote voeten te lopen dan op schoenen. Geen gek idee als je bedenkt dat men zich in China al meer dan 5000 jaar bezig houdt met ‘de voet’ en haar drukpunten.

Hygiëne

Een belangrijkere reden nog dan dat het goed is voor de voeten, is de hygiëne. Wat hoe vies is het eigenlijk dat veel mensen gewoon hun schoenen aanhouden bij het binnengaan van hun huis?
Hoewel het spugen op straat al een stuk minder is dan 5 jaar geleden gebeurt het hier in China nog altijd. En ja, soms stap je wel eens in een fluim, dat is simpelweg niet te vermijden. Of wat denk je van honden die op straat plassen en waar jij instapt? Om het over openbare toiletten en de bacteriën die zich daar schuilhouden nog maar niet te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de E Coli-bacterie. Die kun je aan je schoenen hebben en wanneer je je schoenen aanhoudt binnenshuis is deze bacterie gemakkelijk via de vloer te verspreiden.

Al die viezigheid willen veel mensen niet in huis hebben, dus gaan de schoenen bij de voordeur uit en worden de hotel slippers aan gedaan.

Schoenen uit

Toen ik nog in Nederland woonde had ik al nooit schoenen in huis aan (zonder was veel comfortabeler), nu in China doe ik het ook niet. Mijn schoenen, maar ook die van de gasten gaan bij de deur uit.

En jij? Houd jij je schoenen aan in huis of ruil je ze ook om voor zo’n mooi setje hotel slippers?

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Jenny - ikreis.net
  14 February, 2016 at 9:12 AM

  Ik loop thuis meestal zonder schoenen, heerlijk! ‘s Winters ruil ik ze in voor warme sloffen, in de zomer loop ik meestal gewoon op sokken of blote voeten.

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  14 February, 2016 at 10:26 AM

  Ik loop thuis nooit op schoenen, a niet comformtabel en b teveel herrie voor de onderbuurmannen. Ik trek thuisgekomen meteen van die lekkere dikke bedsokken aan.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:39 PM

   Jouw schoenen zou ik inderdaad ook meteen uit doen, lijkt me, zoals je zegt, niet al te comfortabel. 😉

 • Yvonne
  Reply
  Simone | Simone's Kitchen
  14 February, 2016 at 10:42 AM

  Ik loop wel eens in huis met schoenen, maar meestal gaan ze lekker thuis uit. Van die hotelslippertjes heb ik dan weer niet hoor! Ik loop dan het liefst op sokken, blote voeten of warme sloffen (afhankelijk van het weer natuurlijk)

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:42 PM

   Bedankt voor je reactie Simone, leuk om je hier te zien. 🙂
   Warme sloffen houd ik ook van, had altijd van die enorme sloffen in de vorm van een dier.

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  14 February, 2016 at 12:44 PM

  Als ik thuiskom gaan meteen mijn schoenen uit. Maar ik loop nergens op blote voeten, altijd op slippers. Brrr moet er niet aan denken wat er voor mij heeft gelopen en dat ik dan op blote voeten erdoor loop.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:45 PM

   Nee, daar kun je maar beter niet aan denken… Thuis loop ik wel op blote voeten. Als het dan vies is is het tenminste mijn eigen vuil 😉

 • Yvonne
  Reply
  Chris
  29 February, 2016 at 3:14 PM

  Toen ik nog werkte trok ik ‘s-morgens op de rand van het bed zittend m’n schoenen aan en ‘s-avonds weer uit.
  Tegenwoordig loop ik buiten meestal op leren klompen en in huis op sloffen. Worden in de hal bij de voordeur omgewisseld.

 • Yvonne
  Reply
  Dirk van den Broeck
  7 July, 2017 at 1:59 PM

  ik heb me altijd afgevraagd waarom chinezen hun voeten bij het lopen niet optillen? Altijd maar het sloffen op straat. Van honderd meter ver af kan ik zien of het een chinees* Aziaat ” is die aan komt lopen. of van me vandaan loopt.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares