De rode envelop is behoorlijk belangrijk in de Chinese cultuur. Wanneer je hier voor langere tijd bent zul je er dan ook niet onderuit komen om een rode envelop met inhoud aan iemand te moeten geven. Vandaag vertel ik je in ‘Typisch Chinees’ over de rode envelop en de betekenis er van in de Chinese cultuur.
Rode Envelop
Rode envelop tijdens feestdagen, bruiloften & geboortes
De rode envelop (紅包 hóngbāo) is precies wat het is; een rode envelop. Met iets er in. Geld welteverstaan. De envelop wordt gegeven tijdens bruiloften, geboortes en feestdagen, bijvoorbeeld tijdens het Chinees Nieuwjaar. Tijdens bruiloften neem je als gast geen cadeau mee naar het feest, maar een hongbao, gevuld met geld. Meestal stop je er als gever zo’n 1000rmb in, maar als je niet zo veel te besteden hebt, kan minder ook. In China is rood, zoals je wellicht weet, de kleur die geluk symboliseert en mensen tegen boze geesten moet beschermen. Je geeft met het geven van een rode envelop als het ware je gelukswensen aan het bruidspaar, de ouders van het pasgeboren kind of aan je kleinkinderen (tijdens het Chinees Nieuwjaar). Het geven van een hong bao is nog niet zo gemakkelijk, er zijn talloze regels aan verbonden.
Hoeveel geld gaat er in de rode envelop?
Hoeveel je er precies in stopt hangt af van aan wie je het geeft, voor welke gelegenheid, hoe veel je te besteden hebt en aan hoeveel je gekregen hebt. Het allerbelangrijkste is echter dat je een ‘goed getal’ geeft. Een goed getal is het liefst een even getal, omdat oneven getallen over het algemeen geassocieerd worden met begrafenissen. In sommige, afgelegen gebieden echter, is het gebruikelijk om een oneven getal te geven aan een bruidspaar, omdat dat moeilijk te verdelen is.
Verder is het verstandiger om geen getal met een 4 er in te geven. Dus liever geen 40 (dat is sowieso te weinig), 400 of 444. In het Chinees klinkt het getal voor 4 namelijk hetzelfde als het het woord ‘dood’.
Jij geeft aan mij, ik geef aan jou
Deze ‘regel’ geldt voornamelijk voor bruiloften. Wanneer je zo midden twintig tot eind twintig bent en gaat trouwen zul je veel bruiloften bezoeken hier in China. Ouders hebben vaak een grote invloed op wie er door het bruidspaar uitgenodigd moeten worden vanwege de ‘guanxi’, de relaties. Gingen jouw ouders bij de bruiloft van de zoon van jouw vader zijn collega op bezoek, dan zit de kans er dik in dat jij die collega (die je nog nooit gezien hebt) moet uitnodigen. Enerzijds vanwege de relatie, anderzijds vanwege de hong bao. Het geld moet namelijk wél weer terugkomen!
Zelf rode enveloppen kopen
Er zijn online talloze rode enveloppen, hong baos te vinden. Er zijn er genoeg te krijgen voor het komende nieuwe jaar, het jaar van de rat, maar ook neutrale. Ik heb een paar leuke en grappige voor je opgezocht.
Enveloppen met ratten – getekend als keizertjes.
Luxe rode enveloppen met kleurige versiering.
Mijn ervaringen met de rode envelop
Zelf heb ik nog nooit een rode envelop mogen ontvangen, maar ik heb mijn hoop op onze bruiloft volgend jaar gezet, haha. Ondanks dat we in Nederland gaan trouwen wil ik wel een Chinees tintje geven aan de bruiloft, en persoonlijk lijkt me de rode envelop daar perfect voor. *knipoog*
Verder heb ik tot nu slechts één keer een hong bao weggegeven en wel in oktober tijdens een bruiloft van een vriendin. Dat ik enorm onervaren ben als het op dit cadeau aankomt bleek wel uit het feit dat ik geen naam op de envelop had geschreven….
Wechat & de hongbao
De rode envelop heeft ook haar intrede gedaan in het digitale tijdperk waarin we leven. Via de razend populaire app ‘wechat’ is het nu ook mogelijk om een hong bao te versturen. Je kunt je bankrekening koppelen aan je account en zo in veel winkels al betalen, maar je kunt het geld dat je op je account hebt staan ook gebruiken om een hong bao te versturen aan iemand. Super handig!
Wat apart om te lezen dat zoiets simpels als geld geven nog aan zoveel regels moet voldoen. Wel leuk om zulke dingen te lezen!
Vreemd he? Zo zijn er hier nog veel meer zaken waar een hoop regels achter schuil gaan.
En leuk datje het leuk vindt om te lezen! 🙂 Je bent niet de enige, want mijn stats te zien doen dit soort blogs het vaak erg goed. 🙂
Mijn hemel, wat een regels zeg. En dat uitnodigen van mensen die je niet eens kent. Pffftt!
Leuk stukje.
Handig stukje bedankt nu begrijp ik wat die envelop betekent was laats op een Chinees Nieuwjaar uitgenodigd maar wist niet de gebruiken tijdens z’n feest.
Daarna werd ik uitgenodigd voor een Chinees etentje en kreeg ik een vriendschap verzoek van wechat en heb ik geaccepteerd daar stond zn envelop maar begreep niet wat t inhield
Blijf vooral door bloggen met handige weetjes over de chineese gebruiken !!!
Ik ben nl uitgenodigd om mee te gaan naar china wil mij graag wat voorbereiden op hun gebruiken.
Bedankt voor t bloggen
De WeChat hongbao heeft het afgelopen Chinees Nieuwjaar heel veel terrein gewonnen. Veel mensen hebben WeChat gebruikt om hongbao’s te geven.
Graag gedaan hoor, ik blog met veel plezier! Jij bedankt voor je reactie, hopelijk zie ik je hier nog eens 🙂
Ik ben in Nederland geboren, maar van Chinese afkomst. In principe mogen alleen mensen die gehuwd zijn een hongbao aan een ander geven die jonger is dan jezelf of qua titel een lagere rang heeft.
Bijvoorbeeld: als mijn moeder jarig is, mag ik geen hongboa geven omdat zij ouder is. Ik stop dan subtiel geld in haar hand. Of als een oom getrouwd is met een vrouw die is dan ik, dan is haar positie (tante) hoger dan mijn positie (nicht). Dit is puur ter info. Van een westerling zullen de Chinezen het je niet kwalijk nemen als je tóch een hongbao geeft. 😉
… als een oom getrouwd is met een vrouw die jonger is …
Leuk om lezen. Doe zo herder