Leven in China

Praktische verschillen tussen China & Nederland

Dat China en Nederland twee landen zijn die énorm van elkaar verschillen behoeft geen uitleg. De landen zijn op nagenoeg alle gebieden anders en dat is best even wennen wanneer je hier op reis bent of, zoals ik woont. Na ruim 6 jaar ben ik uiteraard gewend (zeg maar gerust ingeburgerd), maar toch toch zijn er verschillen tussen China en Nederland die ik wel eens vergeet. Vooral wanneer ik even in Nederland op bezoek ben.

Praktische verschillen tussen China en Nederland

In deze blog ga ik het niet hebben over de verschillen tussen communicatie of over de rol van grootouders in het leven van hun Nederlandse of Chinese kleinkind. In deze blog ga ik het hebben over een paar praktische verschillen. Je zou het ook gewoontes kunnen noemen. Gewoontes die ik hier in China heb geleerd en heb overgenomen, maar die in Nederland niet gebruikelijk zijn.
Je kunt je dan misschien ook voorstellen dat ik, wanneer ik in Nederland ben, een beetje vreemd aangekeken wordt.

Mijn pinpas aan de verkoopster of cassière geven

Afgelopen december was ik in Nederland. Uiteraard moest er gewinkeld worden om het één en ander in te slaan. Bij de eerste paar winkels waar ik wilde afrekenen bood ik mijn pinpas netjes aan de verkoopster aan zodat zij hem in de pinautomaat zou kunnen doen. Toen ze hem na een seconde of 5 nog niet aangepakt had realiseerde ik me dat ik dat in Nederland zelf moest doen. Vervolgens duurde het nog 5 seconden voor ik me besefte dat ik mijn pinpas niet door de gleuf moest halen maar in het apparaat moest stoppen. Awkward.

verschillen tussen china en nederland

Heb je een pen zodat ik mijn handtekening kan zetten?

Nadat de betaling verwerkt was en ik mijn pas terug had zochten mijn ogen de toonbank af naar een pen. De bon die me gegeven was had ik al klaar liggen om getekend worden. Dat hoeft in Nederland dus niet wanneer je met je bankpas betaalt.
Hier in China teken ik de bon wel na betaling met mijn pinpas en daar ben ik inmiddels zo aan gewend dat ik dat in Nederland ook wil doen.

Vreemde geluiden maken

Denk niet gelijk dat ik me het rochelen eigen heb gemaakt bij het lezen van dit tussenkopje, want dat is niet zo. Want ik me wél eigen heb gemaakt is het maken van geluiden wanneer ik in gesprek ben met mensen. Het is lastig te beschrijven, maar het is een soort verbale non-verbale communicatie. Wanneer iemand mijn naam zegt roep ik “Eej!” als bevestiging dat ik die persoon gehoord heb. Verder maak ik soms nasale geluiden tijdens een gesprek, ik denk als vervanging van de ‘hmhm’ en ‘ja’.

De QR-code willen scannen

Het laatste jaar heb ik bijna geen contant geld meer op zak, simpelweg omdat je het hier in Beijing eigenlijk niet meer nodig hebt. Ik betaal (en bestel) de taxi met een APP, betaal in de winkel met WeChat of mijn bankpas en als ik met vrienden of collega’s wat ga eten stuur ik ze mijn deel van de rekening ook via die APP.
In Nederland stond ik een paar keer met mijn telefoon in de aanslag, klaar om de QR-code te scannen om zo te betalen. Helaas loopt Nederland in dat opzicht nogal achter, want ik moest toch echt met contant geld betalen.

Heel veel voorzichtigheid bij het oversteken bij een zebrapad

Het verkeer hier staat gelijk aan totale chaos. Zeker wanneer verkeerslichten niet werken; auto’s staan dan soms op 10 verschillende manieren op een kruispunt. Zebrapaden betekenen hier niets. Ja, je kunt ze gebruiken om over te steken, maar reken er niet op dat de auto’s voor je stoppen.
In Nederland wacht ik dan ook tot de auto helemaal stilstaat voor ik durf over te steken en ben ik verbaasd dat men überhaupt stopt.

Eten delen

verschillen tussen china en nederland

Het delen van gerechten en maaltijden is iets wat ik als iets heel normaal ervaar. Je bestelt wat gerechten en met je tafelgenoten eet je daar samen van. Zo hoef je niet maar één gerecht te eten, maar kun je van alles wat nemen. Wanneer ik in Nederland ben en met iemand uit eten ga stel ik uit gewoonte altijd de vraag ‘wat zullen we bestellen?’, er vanuit gaande dat we zullen delen.

Liever gebruik maken van een Chinees hurktoilet

Noem me raar, maar ik maak toch écht liever gebruik van een openbaar Chinees hurktoilet dan van een westers toilet waar je op kunt zitten. Toen ik nog maar net in China was had ik het nog niet zo op de hurktoiletten, maar toen ik eenmaal doorhad wat de juiste hurktechniek was (je voeten plat op de grond houden) wilde ik niet meer anders. Het enige dat ik aan hoef te raken is het slot en mijn billen raken niet de bril waar al tientallen andere billen mee in aanraking zijn gekomen. Wel zo fris. Het enige nadeel is soms dat je met 3 andere vrouwen op een rijtje zit zonder muren tussen jullie in.

Warm water drinken

water in China

Uit dit soort machines kun je je drinkwater halen.

Nog zoiets waar ik in het begin van mijn tijd in China niets van moest hebben. Het drinken van warm water. Gewoon, warm water, zonder thee. Waarom zou je dat in vredesnaam doen? Inmiddels weet ik niet beter en drink ik regelmatig warm of lauw water. Koud water valt soms als een ijsblok in mijn maag en dat is toch echt geen prettig gevoel.

Het water uit de kraan niet vertrouwen

Hoewel ik het grootste deel van mijn leven in Nederland heb gewoond ben ik er zo aan gewend geen water uit de kraan te drinken dat ik het in Nederland bijna niet meer doe. Bijna, want ik neem gewoon wat extra slokjes water na het tanden poetsen wanneer ik in Nederland ben.
Hoewel ik het niet meer gewend ben steekt de drang om kraanwater te drinken zo nu en dan de kop op. Na gesport te hebben wil ik soms het liefst onder de kraan hangen om het stromende water te drinken.

De belangrijkste in het dagelijkse leven

Zoals ik in de introductie van deze blog schreef zijn er nog veel meer verschillen tussen China en Nederland, maar dit zijn voor mij de verschillen die het duidelijkst in mijn dagelijkse leven aanwezig zijn.

Internet

Er zitten ook grote verschillen tussen het Nederlands en het Chinese internet. In China kun je niet zomaar alle websites bezoeken of apps gebruiken die je in Nederland wel zonder problemen kunt gebruiken. Installeer daarom vóór je vertrek naar China een VPN op je telefoon zodat je het Internet zonder belemmeringen kunt gebruiken.

Bij EpxressVPN hebben ze een 30-dagen-geld-terug-garantie. Na je reis naar China kun je je geld heel gemakkelijk terugkrijgen.

Welke gewoonte die ik heb overgenomen vind jij het vreemdst of opvallendst?

You Might Also Like

16 Comments

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  6 March, 2017 at 7:03 AM

  De meest vreemde? Die van die geluiden denk ik. Ik ben allergisch voor bijgeluiden zoals je weet 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 March, 2017 at 12:20 PM

   Je zou het hier niet lang volhouden vrees ik…

 • Yvonne
  Reply
  Matthijs
  6 March, 2017 at 7:29 AM

  Geweldig om deze praktische verschillen te lezen. Zo zie je maar weer dat je snel kan wennen aan andere gewoonten. Benieuwd wanneer het betalen met een app echt ‘gewoon’ wordt in Nederland.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 March, 2017 at 12:25 PM

   Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Je kunt toch al wel met je mobiel betalen, of niet?

   • Yvonne
    Reply
    mhilboezen
    9 March, 2017 at 5:14 PM

    Contactloos betalen met de pinpas is erg populair. Met de telefoon is mogelijk, maar volgens mij nog niet als normaal gevonden. Zal mij benieuwen hoe snel we volledig over zijn om alles met de telefoon te betalen. Mobiel inchecken in het OV, betalen met je smartphone en zelfs je mobiel aansluiten op een beeldscherm op het werk zal de nieuwe toekomst zijn.

 • Yvonne
  Reply
  Linda
  6 March, 2017 at 9:03 AM

  Haha die pinpas aangeven herken ik!

 • Yvonne
  Reply
  Hein
  6 March, 2017 at 9:06 AM

  Met Belgen idem dito doch ook een open mind Belg past zich aan .Ik heb me terug moeten ergeren aan een zekere belgische pseudo reporter T.Waes die eventjes als een zot door China geraasd is ,meer in zijn busje gezeten dan echt iets gezien ,en vooral eropuit om negatieve zaken over China door te drammen om zichzelf interessant te maken , hoe kleingeestig kun je zijn juist alsof in het Westen alles zo recht is : Scheldedorpje Doel werd ook ontruimd voor het kapitaal . Gelukkig weten wij van beter die het geluk hebben China al jaren proberen op een correcte manier te doorgronden ,mijn target is nog steeds definitief one way ticket te verhuizen als gepensioneerde , hoe dat te regelen is nog steeds een moeilijke zaak maar ooit lukt het , geduld ,positivisme en nederigheid is al een van de eigenschappen die je moet hebben om dit te kunnen waarmaken .

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 March, 2017 at 12:26 PM

   Die aflevering heb ik nog niet gezien, maar zo te lezen heb ik er niet veel aan gemist.
   Bedankt voor je reactie.

 • Yvonne
  Reply
  Jenny
  6 March, 2017 at 10:37 AM

  Haha de meeste zijn al heel herkenbaar. Het warme water vind ik ook geen straf om te drinken en ik kan me al helemaal voorstellen dat ik over een paar jaar ook zo sta met mijn pinpas in NL. Het eten hier vind ik ook erg leuk! Kan je tenminste van alles wat eten, wel zo gezellig. Moesten ze in NL ook maar eens gaan invoeren ?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   6 March, 2017 at 1:42 PM

   Ik vind het een goed idee om in Nederland ook te gaan delen. Misschien kunnen we er een wetsvoorstel van maken? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Ina
  6 March, 2017 at 3:12 PM

  Dit is zo herkenbaar. De meeste overkomen mij ook. Pinpas aangeven, niet cash betalen, eten delen, en ja ik heb ook het liefste een hurk toilet. Mijn inziens uiteindelijk hygienischer voor mijzelf.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   7 March, 2017 at 12:32 PM

   Bedankt voor je reactie! Waar in China woon je of heb je gewoond?

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  6 March, 2017 at 8:13 PM

  Leuk om te lezen weer.
  Ik drink ook altijd lauw of warm water. Vind ik ook veel fijner dan koud water.

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  6 March, 2017 at 10:05 PM

  Leuk om te lezen, vooral die herkenning! De eerste keer in Nederland met die pinpas… echt ik schaamde me dood. Ik dacht nog: waarom pak je m nou niet aan? haha totdat ik me realiseerde dat dat in Nederland dus niet zo gaat 😛 Eten delen nog zoiets. Zelfs in een restaurant is het hier helemaal normaal om alles te delen. Geen toetje voor jezelf? dan gewoon een extra lepel vragen en delen maar. En dat gaat zo met al het eten eigenlijk. Dat is iets dat ik totaal niet mis van Nederland. Ik ga komende juni voor het eerst in 1,5 jaar terug en ben heel benieuwd hoe ik dat ga beleven…

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  9 March, 2017 at 10:43 AM

  Tof stuk, Herkenbaar! Vooral je pinpas geven en het delen van eten. Gelukkig heb ik genoeg vrienden die inmiddels ook gezellig alle gerechten van de kaart met mij willen delen, maar dat heeft wel even geduurd en is zeker niet zo vanzelfsprekend als dat het hier is.

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  16 March, 2017 at 5:30 PM

  Dat warm water drinken… ik ben gek op thee maar gewoon warm water? Nee, dat krijg ik echt niet weg. Die geluidjes snap ik wel ,dat is denk ik cultuureigen. Grappig van die pinpas situatie trouwens!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares