Het maakt niet uit wie je vraagt; iedereen weet dat Beijing bekend is vanwege de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, de Lama Tempel en de hutongs. Wat echter maar weinig mensen weten is dat er Beijing veel verborgen plekken kent die net zo mooi, heel rustig en vrijwel helemaal authentiek zijn. In deze blog laat ik je zo’n stukje van Beijing zien.
Wandelen door Beijing – de Niujie Moskee & oude tempels
Goed begin – koffie bij Wagas
Zonder koffie kan ik geen wandeling maken en dus beginnen vriendin Judith en ik met een koffie bij Wagas. In de veronderstelling dat onze wandeltocht in de buurt van Chongwenmen begint spreken we daar af. Hipster café Wagas (verse sappen, gezonde ontbijtjes en goede koffie) bevindt zich in de Glory Mall en is een prima plek voor de start van onze wandeling door Beijing.
Na een klein uurtje zijn we klaar om de moslimbuurt te gaan verkennen en stappen we weer naar buiten. We zijn nog geen 500 meter op pad of we komen er achter dat we op de verkeerde plek zijn. De Niujie Moskee gaan we hier nooit vinden!
Metrohalte Caishikou
We pakken lijn 7 en rijden met de metro naar Caishikou, wat wél de goede halte is. Daar stappen we uit en lopen we over Caishikou Street naar de Lianhua Hutong. Door deze hutong lopen we een klein stukje, want al snel slaan we af en lopen we de Nanbanjie Hutong in. De hutongs in de buurt lijken de enige te zijn die de tijd hebben doorstaan; ik word omgeven door hoog- en nieuwbouw wat enigszins gek aanvoelt. Beijing verandert in hoog tempo en authentieke huizen maken op veel plekken in de stad plaats voor nieuwbouw.
De Nanbanjie Hutong is een kleine hutong waar je nog veel cultuur en traditie ziet. Op de deuren hangen posters die het nieuwjaar verwelkomden, de was hangt buiten en mannen & vrouwen zitten buiten in de zon.
Fayuan Tempel
Aan het eind van de Nanbanjie Hutong slaan we rechtsaf en lopen richting de Fayuan Tempel. Achter een klein park ligt deze prachtige oude tempel verscholen. Een oase van rust in een drukke stad als Beijing. Deze tempel is één van Beijing’s oudste en bekendste boeddhistische tempels en werd voor het eerste in 645 gebouwd. Door de jaren heen is de tempel, zoals gebruikelijk bij veel tempels her- en verbouwd. Het mooie aan de Fayuan Tempel is dat hij nog altijd gebruikt wordt. Ik heb meerdere monniken door het complex zien lopen en verscheidene bezoekers waren aan het bidden.
De tempel is enorm groot, wat me behoorlijk verraste. Ik had niet gedacht dat het complex zó groot en uitgestrekt zou zijn, zeker niet in een stad.
De entree is 5 rmb, inclusief wierookstokjes.
Je vindt de tempel aan de Nanheng West Straat.
Niujie Moskee
Na het bezoek aan de Fayuan Tempel lopen we verder door de Nanheng West Straat, tot we op een kruispunt uitkomen. Hier slaan we rechtsaf, de Niu Straat (NiuJie) in. In deze straat bevindt zich namelijk de gelijknamige moskee; de Niujie Moskee. Deze moskee, gebouwd in de 17e eeuw, is de grootste én oudste moskee in Beijing en wordt gebruikt door zo’n 10.000 moslims die in de omgeving van de moskee wonen.
We komen op het juiste moment binnen; het is tijd voor het gebed en de gebedsruimte staat open. Hierdoor zie ik hoe groot de ruimte is en dat verbaast me nogal. Zo groot had ik de moskee niet verwacht!
Wat vooral interessant is, is de architectuur. Dit is namelijk een combinatie van de Islamitische en Han cultuur. De buitenkant van de moskee ziet er typisch Chinees uit terwijl je binnen voor de islamitische cultuur terug ziet. Denk daarbij aan het Arabisch schrift bijvoorbeeld.
Wat een opvallend verschil is bij het bezoeken van deze twee plekken (de tempel en moskee), is dat ik de tempel zonder problemen naar binnen kan gaan terwijl ik bij het bezoeken van de moskee eerste door detectiepoortjes moet.
Entree: 10 rmb
Niujie Qingzhen Food City
Van wandelen krijg je trek en daarom bezoeken we na de moskee Niujie Qingzhen Food City. Wanneer je ook naar de deze Food City gaat zorg er dan voor dat je trek niet té groot is, want het is er behoorlijk druk. Ik was er op een zondagmiddag en moest behoorlijk lang in de rij staan voor ik mijn koekjes had.
Je kunt in Niujie Qingzhen Food City van alles krijgen. Er zijn mensen die er vers vlees komen halen, maar ook voor walnoten, (enorme) rozijnen, gojibessen en andere snacks kun je er prima terecht. Ik kocht er een aantal koekjes die ik mee nam naar huis. Om je een idee te geven; voor een zak vol betaalde ik 24 rmb (zo’n €3,-).
Chijian Changchun Tempel
De wandeling door de moslimbuurt sluit ik af met een bezoek aan de Chijian Changchun Tempel. Een oude tempel die verbouwd is tot een museum. Het museum vind ik persoonlijk niet bijster interessant, maar wanneer je meer over diverse belangrijke personen in de Chinese geschiedenis wilt weten kan dit museum de moeite waard zijn.
Doen wanneer …
je Beijing al water beter kent en je van de gebaande baden af wilt. Ik kwam tijdens deze wandeling door Beijing bijna geen enkele andere toerist tegen. De meeste mensen die ik heb gezien waren locals die in de buurt wonen. Tempels en moskeeën zoals deze zijn bijzonder omdat ze (nog) niet door de massa ontdekt zijn én omdat ze zo verscholen in het hart van de stad liggen.
De moslimbuurt in Xi’an is overigens ook een aanrader!
Leuk! 🙂