doen in Wuzhen

Waterstad Wuzhen – een pittoresk stadje niet ver van Shanghai

Talloze bruggetjes, huizen met houten panelen aan de ramen gebouwd met zwarte bakstenen en kleine kanalen overal waar je kijkt. Dat is de waterstad Wuzhen. Of moet ik zeggen ‘het Venetië van het Oosten’? Dat is immers de bijnaam die Wuzhen heeft gekregen vanwege de vele kanalen die je in het stadje ziet. Ik bracht een dag in Wuzhen door en laat je graag zien hoe het er was en vertel je of jij er ook naar toe moet.

Ik bezocht Wuzhen op uitnodiging van China Daily & het Tongxiang Tourism Bureau.

Waterstad Wuzhen – een pittoresk stadje niet ver van Shanghai

Ben je op bezoek in Shanghai en wil je de drukte van de stad even ontsnappen, dan is Wuzhen een prima optie. Wuzhen ligt namelijk niet al te ver van Shanghai. Je vindt dit waterdorp op zo’n 140 kilometer van de metropool, wat voor Chinese begrippen niet ver is.
De watersteden Hangzhou en Suzhou liggen dichterbij Shanghai, iets wat duidelijk merkbaar is; deze twee steden zijn doorgaans veel drukker dan het minder bekende Wuzhen.

Je vindt Wuzhen in het hart van de 6 oude steden die zich ten zuiden van de Yangtze rivier bevinden. De stad is duizenden jaren oud en staat bekend om haar vis en zijde. Vooral dat laatste zag ik veel tijdens mijn bezoek aan Wuzhen.

waterstad wuzhen

Wuzhen Scenic Zone

Als je bekend bent met China en het reizen door China weet je ongetwijfeld dat men steden, dorpen, of natuurgebieden graag als ‘scenic zone’ aanduidt. Het is uiteraard niet anders in Wuzhen. De ‘East Scenic Zone’ is het populairste gebied. Hier vind je veel van de oorspronkelijke huizen en er wonen zelfs nog mensen. Velen van hen hebben hun huis wel aangepast tot een restaurant of hotel om zo geld aan het toerisme te kunnen verdienen, maar je ziet er nog veel oorspronkelijke elementen. Doordat het oostelijke gebied het meest populair is, is het ook het meest drukke gebied. Wil je een wat rustiger deel van Wuzhen bekijken, ga dan naar het westelijke deel.

waterstad wuzhen

Kunstinstallaties

Tijdens mijn wandeling door Wuzhen vond de Wuzhen Contemporary Art Exhibition plaats en zodoende kwam ik verschillende kunstinstallaties tegen. Sommige kunstwerken waren erg mooi om te zien, andere waren, eh, nogal bijzonder. Het was wel erg tof om moderne kunst op een oude plek te zien, het contrast gaf de kunst een ander gevoel mee dan wanneer het in een museum had gestaan, denk ik.

waterstad wuzhen

Sommige kunst was te zien in de buitenlucht, andere werken waren binnen. Op een aantal van de kunstwerken kon je zelfs zitten!

waterstad wuzhen

Kanalen, oude bruggen en winkeltje

De hoofdstraat die door Wuzhen loopt is het hart van dit deel van Tongxiang (Wuzhen maakt deel uit van het grotere Tongxiang) en vanzelfsprekend het meest populaire deel van Wuzhen. Langs de hoofdstraat vind je vele winkeltjes met allerhande souvenirs, lokale producten en een variatie aan snacks waarvan je het bestaan niet kende. Denk bijvoorbeeld aan deze cōng bāo huì (葱包烩 ) waarbij de man de snacks plat drukte met een strijkijzer! De snack is niet alleen bekend in Wuzhen, hij wordt vooral veel gegeten in Hangzhou en het is een soort wrap die gevuld is met lente-ui en vaak ook met een stukje gefrituurde deeg (yóutiáo – 油条) en natuurlijk sojasaus.

wat te doen in wuzhen

Zoals gezegd is de hoofdstraat druk, maar er zijn genoeg zijstraatjes waar je in kunt duiken om de drukte even te ontsnappen. Loop bijvoorbeeld over één van vele bruggetjes om zo van het uitzicht over het water te genieten. Het zag er aan het begin van de lente al mooi uit, stel je voor hoe mooi het hier is wanneer alles net begint te bloeien en de bloesems over het water hangen.

wat te doen in wuzhen

Zeg nou zelf, dit zijn toch prachtige plaatjes?

wat te doen in wuzhen

Doen in Wuzhen

Er is genoeg te doen in Wuzhen en je kunt je er met gemak een dag vermaken. Zelf had ik maar weinig tijd in dit schattige stadje (het nadeel van persreisjes), waardoor ik helaas weinig anders heb kunnen zien dan de hoofdstraat met haar winkeltjes, eetkraampjes en zijstraatjes. Bij een volgend bezoek zou ik de volgende plekken graag willen zien;

  • Wine Distillery Workshop – een werkplaats waar je kunt zien hoe de bekende Wuzhen-wijn wordt gemaakt.
  • Indigo Fabric Workshop – vlakbij deze werkplaats hingen heel veel mooie stukken stof op een soort buitenplaats die mijn aandacht trokken.
  • Het museum over gebonden voeten – niet de leukste plek om te bezoeken, maar wel een plek die me heel interessant en boeiend lijkt. Het is en blijft moeilijk voor te stellen dat de voeten van heel jong meisjes ingebonden werden om ze zo klein mogelijk te houden.

bezienswaardigheden wuzhen

Hoe bereik je Wuzhen?

Je kunt vanaf Shanghai de bus nemen, maar dat is een flinke uitdaging voor wie geen Mandarijn spreekt. De trein is dan ook de meest makkelijke manier om vanaf Shanghai naar Wuzhen te gaan. Neem vanaf Hongqiao Station de trein naar Tongxiang. Treinen gaan regelmatig en kaartjes zijn vrij gemakkelijk nog tot kort voor vertrek te krijgen.
In Tongxiang neem je eerst bus K282 naar Wuzhen (het bus station) en daarna bus K350 om naar de zogenaamde scenic area te gaan, waar je het oude deel van Wuzhen vindt. Check goed de vertrektijden (vooral de laatste), die kunnen nog al eens wisselen. De laatste bus gaat iets na 6 uur.

Er zijn ook tourtjes, zoals deze, daarbij ga je met de trein, krijg je een hotelovernachting en is er vervoer van het station naar je hotel.

Overnachten in Wuzhen

Wuzhen ziet er niet alleen overdag prachtig uit, ook ‘s avonds, wanneer alle huizen aan zowel de straat- als waterkant verlicht zijn is dit waterstadje een genot om doorheen te lopen. Wil je Wuzhen ook in de avond zien, óf juist ‘s ochtends vroeg voordat de vele toeristen komen, dan raad ik je aan in Wuzhen (net daarbuiten) te overnachten.
Zelf sliep ik in het Wuzhen Fanpu Hotel dat zich net buiten de Scenic Area bevindt, in het naastgelegen Tongxiang. Een mooi en fijn boetiekhotel. Hieronder vind je een paar andere opties, in diverse prijscategorieën.

overnachten in Wuzhen

Kende jij waterstad Wuzhen al?

Ik ben benieuwd, had jij al eens van Wuzhen gehoord? Zo niet, zou je deze plek willen bezoeken tijdens je reis naar China?

Wil je deze bestemming bewaren, bewaar de onderstaande afbeelding dan op Pinterest!

doen in wuzhen

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Bestel of boek je iets via zo’n link dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor.
Het kost jou niets extra. Lees hier meer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares