Leven in Beijing

Wonen in Beijing: een hutong, appartement of villa?

hutong in Beijing

Dat mijn site niet alleen maar over mij en mijn reizen gaat, maar ook praktische informatie biedt, dat was vast al wel duidelijk. Vandaag laat ik zien in wat voor soort huizen je kunt wonen in Beijing; van authentiek Chinees tot Westers op stand. Wist je bijvoorbeeld dat je in een traditionele hutong kunt wonen?

De hutong

Dacht je dat alleen de Temple of Heaven en de Chinese muur kenmerkend waren voor Beijing? Dan had je het mis. De hutongs zijn een minstens zo belangrijk onderdeel van Beijing en zorgen ervoor dat de stad toch dat authentieke, echte Chinese gevoel houdt. Helaas zijn er niet veel hutongs meer; veelal moeten ze plaatsmaken voor appartementencomplexen of voor weer een nieuw winkelcentrum.
De originele hutongs hebben geen beschikking over een badkamer en toilet; dit werd vroeger gedeeld met de andere bewoners van het pleintje (“inward-facing courtyard houses”). Gelukkig worden en zijn veel van de hutongs in Beijing gerestaureerd en beschikken ze nu wel over een privébadkamer en -toilet.

De gerestaureerde hutongs zijn populair, ook onder expats. De prijzen voor het huren van een hutong stijgen (soms wel tot 8000rmb per maand); ze zijn comfortabel, hebben soms een dakterras en zijn centraal gelegen (vaak binnen de tweede ring). Wonen in een hutong die niet opgeknapt is, is een stuk goedkoper.
Wonen in een hutong is een sociaal gebeuren; er zijn altijd wel mensen die een praatje willen maken en er gebeurt van alles, maar je moet wel tegen het ‘campinggevoel’ kunnen wat je soms kan hebben.

Appartementencomplex

Voor wie niet zo van kamperen houdt en wonen in een hutong te primitief vindt is een appartementencomplex wellicht een optie. Zelf woon ik in een flat van 6 hoog. Mijn flat staat in een residential area met veel andere flats van dezelfde hoogte. Hoewel ik niet in een echte hutong woon zoals ik eerder beschreef, woon ik wel in een ‘gebied’ dat als hutong wordt aangeduid. Ik hoef maar de straat over te steken en ik loop langs de kleine lage huisjes en begeef me in het China zoals ik het graag zie.
Beijing staat vol met appartementencomplexen en er is altijd wel iets te vinden. Prijzen kunnen varieren en zijn afhankelijk van de locatie (welke ring) en de afstand tot een van de vele metrolijnen.
Veel van de appartementen hebben douche en toilet ineen (dat had ik tot nu toe in alle woningen waar ik in China in heb gewoond), waardoor het een groot waterballet wordt wanneer je ‘s ochtends een douche neemt.

Zelf ben ik al vele malen verrast door wat er zich aan de binnenkant van de lelijke gebouwen bevindt. Gebouwen zien er van buiten oud, lelijk en vies uit, maar de woningen zijn vaak mooi en redelijk modern.
De prijzen varieren enorm. Er zijn appartementen met 2 slaapkamers te vinden waar je minder dan 5500RMB per maand voor betaalt, maar er zijn ook appartement die je 30000RMB per maand kunnen kosten. Woningen huur je vaak gemeubileerd, met bed, matras, wasmachine etc. Houd er bij het tekenen van het contract rekening mee dat je 3 maanden huur vooruit moet betalen. Verder betaal je een maand borg en een maand aan bemiddelingskosten.

Villa’s

Wil je wonen in Beijing, maar niet in het hart van de stad? Dan is een villa wellicht geschikt. Hier vind je woningen die compleet Westers zijn ingericht en die van alle gemakken voorzien zijn. Villa’s zijn vooral praktisch wanneer je als expat met je gezin naar Beijing komt en kinderen hebt. Beijing Riviera (in Shunyi) is zo’n villa. Beijing Riviera ligt niet ver van het vliegveld en de Western Academy of Beijing en is van alle gemakken voorzien. Je leeft wel in een foreign bubble, maar als je daar van houdt is dat prima! Huur kan varieren van 20.000 tot 50.000RMB per maand voor zo’n 200 tot 400m².

Ik woon zoals gezegd in een mix van een hutong en een appartementencomplex en dat bevalt echt heel goed. Het is een fijne plek!

Voor welke optie zou jij gaan?

You Might Also Like

1 Comment

 • Yvonne
  Reply
  Hester
  30 May, 2018 at 12:07 AM

  Geweldig goede informatie! Dank je wel

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares