feature over de grens

Over de grens: wonen in Colombia

Wonen in Colombia, hoe zou dat zijn? Vandaag vertelt Sabine er je alles over. Ze verkocht haar huis en alle andere bezittingen die ze had en besloot de liefde van haar leven achterna te reizen. Ze pakte haar spullen en vertrok naar Bogotá waar ze nu al weer zo’n 5 maanden woont. Vandaag vertelt ze over haar leven ‘over de grens’.

Wonen in Colombia

Sabine houdt een blog bij over haar leven in Colombia, ze schrijft daarvoor op BeSabine.

Het is alweer ruim twee jaar geleden, dat ik mijn grote liefde ontmoette. Zomaar kwam hij voor een jaar bij mij op kantoor werken. Langzaam bloeide er iets op. En na ruim een halfjaar viel het niet meer te ontkennen: we waren verliefd! Veel tijd samen hadden we echter niet, want in januari 2014 moest mijn nieuwe liefde alweer terug naar zijn thuisland: Colombia.

wonen in Colombia

In het jaar dat volgde ben ik twee keer naar Colombia gevlogen. Niet alleen om samen met mijn geliefde te kunnen zijn, maar ook om het land te leren kennen. Want de grote vraag was natuurlijk: wat nu? Blijf ik in Nederland en houden we een relatie op afstand of ga ik bij hem wonen? Mijn contract eindigde eind 2014 en ik besloot de gok te wagen. Ik verkocht mijn huis en bijna al mijn spullen en op 31 december 2014 was het moment daar: ik emigreerde naar Colombia.

wonen in Colombia

Inmiddels woon ik alweer vijf maanden in Bogotá. Een stad met acht miljoen inwoners op 2600 meter hoogte in het Andesgebergte. Ondanks de drukte, het chaotische verkeer en de luchtvervuiling vind ik het een heerlijke plek om te wonen. Elke dag als ik wakker word en de stad inga zie ik die prachtige hoge bergen overal bovenuit steken. De vogeltjes fluiten me vrolijk tegemoet. En heel binnenkort mag ik ook mijn allereerste contract tekenen voor een baan. Het leven is mooi, hier in het verre Zuid-Amerika.

wonen in Colombia

Ook schrijf ik van alles voor mijn blog. Want dat er veel te beleven valt in één van de landen ter wereld waar de meeste misverstanden over bestaan, is zeker. Helaas denken velen nog steeds dat je hier niet normaal over straat kunt, dat de FARC op elke straathoek staat en dat de kans om met drugs in aanraking te komen heel waarschijnlijk is. Natuurlijk zijn er nog steeds veel problemen in dit land, maar waar niet? Het klopt dat ondanks de grote verbeteringen van de afgelopen jaren de veiligheid, met name in de grotere steden, nog steeds een issue is. In Bogotá zijn bepaalde wijken beter te mijden en in sommige straten ga ik als blondje niet alleen rondlopen. Inmiddels weet ik al aardig hoe ik hiermee om moet gaan. Geen dure sieraden dragen, niet zomaar met mijn portemonnee wapperen en mijn telefoon goed in de gaten houden. Oftewel: geen papaja geven, zoals ze dat hier noemen. Ook weet ik precies waar ik geld en andere waardevolle spullen kan stoppen. Als ik 200 euro pin krijg ik daar zo’n 600.000 Colombiaanse pesos voor terug, best veel geld. Waar laat ik dat op een veilige plek? Laten we zeggen dat ik tegenwoordig regelmatig rondloop met een heel goed gevulde bh. Omgaan met veiligheidsissues zit er al helemaal ingebakken.

Maar bovenal is Colombia gewoon een geweldig en prachtig land. Alle verschillende landschappen en klimaten vind je hier. Van sneeuw op de hoge bergtoppen in de Andes tot veertig graden aan de Caraïbische kust. Van prachtige groene bergen met koffieplantages tot schattige kleurrijke dorpjes. Van woestijnlandschap tot prachtige meren. Zoveel culturen. Zoveel moois. Zulke lieve mensen. Reizen én wonen in Colombia verveelt nooit. Een weekendje weg betekent hier in een paar uurtjes rijden naar een totaal andere omgeving én klimaat. Heerlijk toch?

wonen in Colombia

Ik voel me al aardig thuis in deze andere cultuur. Al die gekke gewoontes worden langzaam normaal. Zo rijd ik met mijn spiksplinternieuwe Colombiaanse rijbewijs net als de Colombianen gewoon over doorgetrokken strepen, haal ik regelmatig rechts in en is het ontwijken van al die gaten in de weg al bijna mijn tweede natuur geworden. Warme chocolademelk met kaas erin klinkt voor mij helemaal niet gek meer, mangosap met melk is opeens mijn favoriete drankje en ik weet al aardig mijn weg te vinden langs al die exotische fruitsoorten die hoog opgestapeld in de winkels liggen. Ook ben ik al helemaal gewend aan het klimaat in Bogotá, dat door de ligging op de evenaar zo’n beetje het hele jaar hetzelfde is. Heerlijk om niet elke ochtend eerst drie verschillende weerberichten te analyseren voordat ik weet wat ik nú weer aan moet. Ook kijk ik er inmiddels helemaal niet meer van op als de stroom uitvalt of iets heel anders loopt dan was gepland.

wonen in Colombia

Ik bevind me nu zo’n beetje aan het eind van de beginfase van mijn inburgering. Mijn baan is bijna rond en dan gaat het leren van het Spaans, wat ik eigenlijk al best goed spreek, hopelijk een stuk sneller. Samen met mijn grote liefde woon ik hier heerlijk. Tussen een bevolking die enorm trots is op hun land. Dat elk jaar weer ergens bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld eindigt. Al tijdens mijn eerste bezoek bleek ik meteen verliefd. Op Colombia. En nog meer op die geweldige Colombiaan, waarmee ik nu heel gelukkig mijn leven mag delen.

Woon jij ook in het buitenland of heb je er gewoond en wil je ook je verhaal vertellen? Mail dan naar goyvon@gmail.com. Ik kijk uit naar je verhaal!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

26 thoughts on “Over de grens: wonen in Colombia”

  1. Bedankt! Leuk iemand die het hier ook kent 🙂 Ben even wezen neuzen op je site en je bent hier nog maar net 4 weken geweest! Heel fijn te lezen dat je er een positief beeld aan over hebt gehouden 🙂

 1. Wat mooi om te lezen, Sabine. Ik volg je natuurlijk nog niet zo heel lang, dus ben er halverwege zo plompverloren ingevallen en het is wel eens leuk om nu het verhaal erachter even in het kort te lezen! Mooi geschreven weer!

 2. Echt wederom heel mooi vertelt en geschreven, en laat ik nou net toevallig van de week, ook al volg ik je toch alweer een tijdje, nu net die vraag in mijn hoofd hebben gehad, ‘hoe hebben zij elkaar nu eigenlijk ontmoet? zij daarheen geweest of hij hierheen. hahahaha

  X

 3. Hoi Sabine, Leuk om te lezen! Ik volg je nu al even, maar blijf je verhaal interessant en inspirerend vinden. Zowel vanwege je avonturen in Colombia als dat je voor de liefde bent vertrokken.

 4. Ik vertrek na de zomervakantie naar Colombia, ik ben na jouw verhaal alleen nog maar enthousiaster geworden! Hopelijk heb ik het als brunette iets minder te verduren, maar die kans is vast klein >.<

  1. Wat leuk!!! Als je nog tips wilt roep je maar (zie mijn contactformulier op mijn site). In verband met de veiligheid op sommige plaatsen moet iedereen oppassen, ook Colombianen. Alleen als buitenlander val je meer op helaas haha. Ik voel me trouwens nooit onveilig hier. Veel plezier alvast!

 5. Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt, Sabine! Het klinkt als een spannend avontuur 🙂 Aangezien ik zelf al ruim 5 jaar een relatie heb met een jongen uit Mexico en daardoor de Mexicaanse cultuur heb leren kennen, zie ik veel overeenkomsten met het land. Qua veiligheid moet je niet naief zijn, maar als je de juiste plekken bezoekt (of bepaalde plekken ontwijkt) kan je een heel prettig leven hebben in Mexico. Het enige wat ik misschien wel zou missen, is het gebrek aan publieke ruimtes. Natuurlijk heb je wel parken en pleinen, maar het is niet zo gemakkelijk om ‘s avonds een rondje te lopen of na een feestje naar huis te fietsen zoals ik dat hier in Brussel doe (of in Nederland deed).

  Succes met je nieuwe baan en geniet van Colombia!

  1. Bedankt Esther! Wat leuk dat je Mexico zo goed kent! Ik ben er nooit geweest, maar Colombianen vinden Mexico echt helemaal geweldig haha. Dat is volgens mij nummer 1 vakantieland voor de Colombianen 🙂 Dus ik kom er vast ook nog wel eens! Ik denk dat het qua veiligheid inderdaad vergelijkbaar is. Hier is het in de avond inderdaad minder veilig om alleen rond te gaan lopen, al hangt het een beetje vanaf waar. Overdag bij mijn werk is het ook niet veilig om alleen rond te lopen haha. Als je dat soort dingen weet en je daarop aanpast is er vrij weinig aan de hand 🙂

 6. Wauw Sabine wat leuk allemaal. Ik las met plezier baar jouw verhaal. Mijn man en ik komen sit jaar nog voor enkele maanden naar Colombia. We zijn avontuurlijk en zijn aan toe aan iets nieuws. Ik zou het erg leuk vinden om contact met jou te houden. Mijn email adres ia ear@live.nl ik hoor graag van je. Heel veel groetjea van uit Curacao.

 7. Heey Sabine, wat leuk om dit te lezen, ik hoop dat ik er ooit nog eens heen ga, ik ben er tenslotte geboren maar al jong weggegaan en nooit terug geweest. Is het leven daar duur zoals de huur en dergelijke?

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares