finland

9 x de leukste weetjes over Finland

In dit artikel deel ik de leukste weetjes over Finland met je. Ik vertel je over het alcoholgebruik, de gokkasten in de supermarkt en de Finse sauna. Lees & verbaas je over dit Scandinavische land.

1. Alcohol

De alcohol in Finland is ontzettend duur. Waarschijnlijk wist je dit al, maar wist je ook dat dit de Finnen niet zo veel uitmaakt? De prijs van alcoholische drankjes weerhoudt de Finnen er niet van te drinken. Helemaal niet zelfs! De meerderheid van de Finnen drinkt zich gerust helemaal klem! Aan het einde van de avond weet menig Fin dan ook niet meer hoe hij/zij vooruit moet komen.

Dit schreef ik op basis van mijn ervaringen als student. Ik vermoed dat het lichtelijk overdreven was, haha!

Weetjes over Finland
Weetjes over Finland

2. Meren. Heel veel meren

In Finland vind je meer dan 185.000 meren. Dat zijn er echt héél veel. Vooral in de zomermaanden is het genieten tijdens het kamperen aan de rand van zo’n meer. Vanwege de vele meren wordt Finland ook wel eens ‘Het land van de duizend meren’ genoemd.
3. Gokkasten

Hier in Jyvaskyla staan overal gokkasten. En dan bedoel ik ook overal. Een supermarkt is geen echte supermarkt als er geen fruitautomaat in staat.

4. Noorderlicht

Als je geluk hebt kun je in Finland het noorderlicht zien. Tijdens mijn studie zag ik het noorderlicht in Jyvaskyla, wat niet heel noorderlijk ligt. Later zag ik het ook tijdens mijn bezoek aan Fins Lapland. Het noorderlicht is echt prachtig om te zien!

5. Laskiaspulla eten

Dat doen de Finnen massaal op 5 februari, een nationale vrije dag. Iedereen gaat dan naar buiten voor het beoefenen van allerlei wintersporten. Aan het eind van de dag eten ze met familie en vrienden Laskiaispulla. Een soort broodje dat je met van alles kunt vullen. Het smaakt erg goed, en ik ga ze zeker eens maken nu ik het recept heb.

6. Afdruiprekken boven de gootsteen

In de Finse keukens vind je standaard een afdruiprek boven de gootsteen. Heel handig, want zo hoef je de afwas niet af te drogen. Je zet de vaat meteen in het rek en wanneer het droog ik ruim je het op in de keukenkastjes. Ideaal als je het mij vraagt.

7. Gescheiden sauna’s

In tegenstelling tot de meeste sauna’s in Nederland, is het in Finland niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen van dezelfde saunaruimte gebruik maken. Ze zitten altijd apart. Wanneer het een gezin betreft delen ze vaak wel de sauna samen.

Ik vond de sauna’s in Finland fantastisch en greep elke mogelijkheid voor een bezoek aan de sauna aan. Sauna’s aan de rand van een meer waren mijn favoriet; afkoelen in het ijskoude water.
Denk er wel om dat je genoeg water drinkt tijdens je saunabezoek en vermijd het drinken van alcohol. Drink je weinig water of alcoholische drankjes, dan kun je zomaar flauwvallen. Ik spreek uit ervaring.

Er zijn overigens meer sauna’s in Finland dan auto’s.

8. Worstjes klaarmaken & bier drinken

Nog een weetje over de sauna. Het is niet ongebruikelijk om een drankje mee te nemen de sauna in. Terwijl je lekker aan het zweten bent vul je het verloren vocht meteen weer aan met een biertje of een glas cider. Worstjes worden soms gebraden op de kolen. Een aanrader is het echter niet…

9. Reflectoren

In de winter, wanneer de dagen kort zijn, dragen bijna alle Finnen een reflector aan hun jas. Op deze manier zijn ze beter zichtbaar voor auto’s en daarmee zijn er minder risico’s op ongelukken. Het is niet verplicht, maar bijna alle Finnen hebben er een. Verzekeringen gaan bij ongelukken zelfs na of het slachtoffer een reflector droeg.

Dit waren de 9 weetjes over Finland die ik met je wilde delen, mocht je aanvullingen hebben, laat het gerust weten in de comments!

weetjes over finland

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “9 x de leukste weetjes over Finland”

 1. Klinkt allemaal weer goed Yvonne! Jammer dat het uitgaan zo vreselijk duur is, maar zo te lezen vermaak je je desondanks toch wel!
  Eurodisney was superleuk! Het was erg rustig, dus we konden overal zó in. We zijn weer helemaal ontspannen en werken is daardoor ook weer leuk!!! De vakantie heeft me dus echt goed gedaan. Alleen mijn gehoor is nu “ernstig beschadigd” doordat Ronald zo heeft zitten gillen in alle achtbanen…………….

 2. Muhahahaha, wat lijken die Finnen op Zweden zeg. Ook hier is de alcohol immens duur maar weerhoudt het niemand ervan om zichzelf helemaal kapot te zuipen. Wel vet dat je daar lekker kan skiën. Het Fins lijkt me overigens een enorm lastige taal. Doe mij dan maar lekker het Zweeds, dat is gewoon de overtreffende trap van Fries en dus aardig te begrijpen.

  Veel plezier nog.
  Frans

 3. Veel Finnen brouwen dan ook hun eigen bier. Ik heb dat meegemaakt in Pori waar we toen een paar nachten verbleven bij een vriend. Dat is een stuk goedkoper dan naar een cafe o.i.d.

 4. Heey Yvonne!!
  Leuk om al je belevenissen te lezen! Ik had niet verwacht dat ze in Finland ook carneval vieren. Maar mooie outfit, lang leve de H&M 😀 !
  Ik kan je helaas nog niet helemaal blij maken met een overwinning van dames 10, maar hopelijk laat deze niet lang meer op zich wachten. Dan laten we het je zo snel als possible weten. Veel plezier in Lapland!

  Liefs Eline

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares