boot van siem reap naar battambang tonle sap meer

Met de boot van Siem Reap naar Battambang, over het Tonle Sap Meer

Er zijn maar weinig mensen die na een bezoek aan het wereldberoemde Angkor Wat verder reizen naar het noorden. Zonde, want in het noorden is ook veel moois te zien. Natuurlijk kun je met een busje verder reizen vanaf Siem Reap, maar het is veel unieker om met de boot van Siem Reap naar Battambang te reizen. Je vaart over het Tonle Sap Meer en ziet onderweg meerdere drijvende dorpjes.

Boot van Siem Reap naar Battambang

Het is absoluut niet de snelste manier om van Siem Reap naar Battambang te reizen en ook niet de goedkoopste, maar wel, in mijn ogen de mooiste en meest unieke. Tijdens het plannen van mijn reis door Cambodja was ik er dan ook al snel over uit dat we met de boot van Siem Reap naar Battambang zouden reizen.

boot van siem reap naar battambang

Kaartjes voor de boot

Een dag voor vertrek kocht ik de tickets voor de boot bij een winkeltje in één van de vele, kleine straatjes in het centrum van Siem Reap. Een kaartje voor de boot kostte me tussen de €20,- en €25,-, inclusief pick-up. Deze kaartjes kun je op veel plekken in Siem Reap halen; bij veel reisbureautjes zie je wel een bord buiten staan waarop het wordt aangegeven.

boot van siem reap naar battambang

Klaar voor vertrek

‘s Ochtends was het vroeg opstaan, want rond een uur of 7 werd ik opgehaald bij mijn hotel. Vervolgens haalden we nog een stel op waarna we doorreden naar een grote rotonde ergens in Siem Reap. Daar verzamelde zich langzaamaan een kleine groep toeristen, allemaal klaar voor de boottocht naar Battambang.
Het duurde even voor er vervoer was; tijd genoeg om op een cafeetje op de hoek wat ontbijt te halen. Gelukkig was ik al voorzien van lunch, snacks en water, dus daar hoefde ik me geen zorgen meer over te maken.
Op het moment dat er een minibusje verscheen werd het nog even spannend; het busje was al vrij vol en er moesten toch echt nog wel een aantal mensen mee. Gelukkig werd dat snel opgelost met een tuktuk en kon ik alsnog naar de pier gebracht worden.

boot van siem reap naar battambang

Is dít de boot waar ik 6 uur op moet?

Na een ritje met de tuktuk kwamen we aan bij de pier. Ik liet mijn ticket zien en kon zo doorlopen richting de boot. Er hadden zich al heel wat mensen op de boot verzameld, het werd echt inschikken en wat aan de krappe kant. Ik zat nog maar net en had nu al spijt van mijn keus om met de boot te gaan. Hoe moesten we in vredesnaam 6 uur op zo’n boot overleven? Bekijk de boot in het filmpje onderaan dit artikel.
Al snel bleek dat ik te vroeg had geroepen. Het kleine bootje waar we op zaten was maar voor even. Het bracht ons naar een wat grotere boot met meer beschutting en ruimte voor de bagage.

boot van siem reap naar battambang

Door groene waterplanten in het Tonle Sap Meer

De motoren gaan aan en zullen de komende uren niet meer stoppen. We laten Siem Reap achter ons en varen door groene waterplanten en veel afval. Aan beide zijden van de Siem Reap rivier bevinden zich woonboten waar mensen werken, kinderen spelen en geleefd wordt. De vele huisjes hebben allemaal een boot ‘voor de deur’ liggen om zich mee te verplaatsen over de rivier.

boot van siem reap naar battambang

Zo veranderlijk als het weer

Vooraf aan mijn reis wist ik dat ik tijdens het regenseizoen in Cambodja zou zijn. Niet erg, want vaak zijn het korte en heftige buien die heerlijk verkoelend zijn. Het was dan ook geen verrassing dat we tijdens de boottocht naar Battambang een paar keer getrakteerd werden op een pittige regenbui. Het dak van de boot was niet helemaal waterdicht en ook de zeilen raampjes waren niet meer wat ze ooit waren waardoor sommige backpacks en mensen enigszins nat werden.
Gelukkig scheen de zon op de droge momenten (die overigens in de meerderheid waren), behoorlijk hard. Heerlijk voor wie van zonnebaden houdt, want het dak van de boot is daar prima geschikt voor. Je kunt tijdens de boottocht zonder problemen het dak op en daar gaan zonnebaden. Zorg er wel voor dat je je heel goed insmeert, van de zon is ontzettend vel!

boot van siem reap naar battambang

Tijd voor lunch

Na zo’n 4 uur onderweg te zijn geweest was het tijd voor een pauze. Tijd voor lunch. Er was wat rijst met kip, er waren instant noedels, frisdranken en snacks te verkrijgen. Ze vonden gretig aftrek bij mijn medepassagiers, maar ik liet ze aan me voorbij gaan. Ik was blij met wat ik zelf had meegenomen.

boot van siem reap naar battambang

Wil je mee naar Battambang?

Zodra we het Tonle Sap Meer over zijn laat de kapitein geregeld van zich horen. Hij laat de bewoners van de drijvende dorpjes weten dat we er aan komen. Op deze manier kunnen zij zich naar het midden van de rivier haasten. Klaar om aan boord te gaan of klaar om een pakketje af te geven en te laten bezorgen. Er zijn maar weinig locals die de hele reis met de boot van Siem Reap naar Battambang afleggen (het duurt te lang en is te prijzig), maar onderweg stappen er best veel mensen aan boord.

boot van siem reap naar battambang

Aankomst in Battambang

Na 8 lange uren komen we eindelijk aan in Battambang. De boottocht duurde langer dan 6 uur, voornamelijk omdat het water vrij laag stond waardoor we soms erg langzaam moesten varen. Het is een mooie tocht geweest, maar ik ben ook wel blij dat we er zijn. Acht uur lang op een houten bankje zitten is gewoon écht niet fijn voor je billen en rug. Op het dak kon je comfortabeler zitten, maar persoonlijk hield ik dat ook niet lang vol vanwege de hitte.

De aankomst in Battambang is een compleet gekkenhuis. Op de trap die je naar boven leidt word je besprongen door tuktuk-bestuurders die je naar je hotel willen brengen. Ik vond het best overweldigend. Niet alleen omdat ze je allemaal willen brengen, maar vooral omdat ze met zo veel op een heel smal trappetje stonden. Ze kunnen toch ook gewoon op straat blijven staan? We konden namelijk echt alleen maar omhoog.

boot van siem reap naar battambang

Uiteindelijk ben ik blij dat ik de met de boot van Siem Reap naar Battambang ben gereisd, over het Tonle Sap Meer. Het is een rustigere manier van reizen en ik heb veel meer van Cambodja kunnen zien dan wanneer ik een busje had genomen.

Wanneer jij ook met de boot van Siem Reap naar Battambang wilt raad ik je aan om voldoende water, eten / snacks en zonbescherming mee te nemen. De boten zijn aan de oude kant, maar niet onveilig naar mijn mening.

Vlog, Pinterest & meer Cambodja

Bekijk hieronder de video die ik maakte van mijn boottocht over het Tonle Sap Meer.

Lees ook eens dit uitgebreide artikel over backpacken in Cambodja.

boot van siem reap naar battambang tonle sap meer

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares