Nog slechts een paar dagen voor het nieuw jaar hier in China begint. Het jaar van de aap. Ongeacht waar je komt zie je dat het nieuwe jaar er aan komt. In winkels, in het openbaar vervoer en op je werk. Op mijn werk vierden we het vrijdag al, inclusief een leeuwendans en steltlopers. Uiteraard maakte ik foto’s en filmpjes en die deel ik vandaag met je.
Leeuwendans tijdens Chinees Nieuwjaar
De Chinese cultuur kent veel tradities en mensen zijn over het algemeen vrij bijgelovig. Het doen van een leeuwendans is, zou ik zeggen, zo’n bijgeloof en traditie. De traditie van de leeuwendans is duizenden jaren oud en er gaan verschillende verhalen de ronde over het ontstaan er van. Het oudste verhaal gaat terug naar zo’n 2500 jaar voor Christus; er zou een vreemd wezen verschenen zijn rond nieuwjaar dat mensen en dieren verslond en dat de naam Nian (nian betekent ‘jaar’ in het Chinees) droeg. Alleen een leeuw kon Nian verslaan. Nian werd naar een leeuw gebracht en de leeuw versloeg hem. Nian was echter vastberaden om het volgende jaar terug te komen voor een nieuwe kans. En zo geschiedde. Helaas was er op het moment dat Nian voor de tweede keer verscheen geen leeuw in de buurt. Daarop besloten een aantal mannen uit het dorpje snel een leeuw te maken en in deze leeuw te kruipen om zo Nian te kunnen verslaan. Dit deden ze met succes en zo ontstond de traditie van het doen van een leeuwendans tijdens nieuwjaar om zo het kwaad te weren.
Behalve dat de leeuwen het kwaad moeten weren, zal een leeuwendans ook geluk en voorspoed brengen. De leeuwen eten vaak wat groens, wat ze overigens moeten vinden en niet zomaar krijgen. In het echt leven komen geluk en voorspoed ook niet zomaar; je moet er voor werken. Naast het groen hangen vaak rode enveloppen, dit als beloning voor de leeuwendansers.
Een leeuw wordt gevormd door twee personen die samen het lijf van de leeuw maken. Ze dienen goed samen te werken én sterk te zijn, want als leeuwen springen ze heel wat af. Het dansen als leeuw is zéker niet gemakkelijk!
Bekijk ook de video van de leeuwendans!
Steltlopers die breakdancen
De traditie van de steltlopers tijdens het Chinees nieuwjaar is wat minder bekend dan de leeuwendans. De steltlopers verkleden zich vaak als karakters uit de (Beijing) opera en lopen over de Temple Fairs en bezoeken andere festiviteiten rondom het Chinees Nieuwjaar.
De steltlopers die onze school bezochten waren van een ander soort. Een aantal had erg zijn best gedaan op de kleding en de schmink, maar de meerderheid had zich toch vooral geconcentreerd op het doen van acrobatische stunts en breakdancen (of iets wat daarop leek). In elk geval was het érg indrukwekkend wat deze mannen op hun stelten konden.
Het jaar van de aap
Zoals je wellicht wel weet, is het nieuwe jaar het jaar van de aap. Hopelijk lukt het me om daar komende week een blog over te schrijven. Ik ben van plan maandag op zoek te gaan naar wat mooie aapversieringen en aapkleding hier in de stad. Daarnaast denk ik er over om even naar het station te gaan en een film- / foto-impressie te maken van de drukte daar. Je kunt hier de komende week, als het goed is, écht nieuwjaar vieren ;).
Happy New Year! 😉
Mijn dochter is een aapje, dus voor haar wordt Chinees Nieuwjaar dit jaar extra leuk. Voor het eerst gaan we dit vieren in Den Haag. We kijken ernaar uit. Ik zal haar zeker jouw filmpjes laten zien.
Interessant Yvon! Tof dat het een groot feest is.