chinees ziekenhuis

Check-up van je gezondheid in een Chinees ziekenhuis

Toen ik 4 jaar geleden naar China kwam was het nog vrij gemakkelijk om een werkvisum te krijgen als je wilde gaan werken in China. Het was zelfs zo gemakkelijk dat je met een toeristenvisum kon komen en een paar weken later een werkvisum in handen had. Inmiddels is het een stuk lastiger geworden. Veel regels rondom het Chinese visum zijn aangepast. Wat wel hetzelfde is gebleven, is de health check die je moet doen in een Chinees ziekenhuis.

Een Chinees ziekenhuis is een soort van cultuurshock

een chinees ziekenhuis

een chinees ziekenhuis

Op het moment dat je een baan in China hebt gevonden (ongeacht welk werkgebied) moet je een health check gaan doen. Men wil er zeker van zijn dat je niet besmet bent met HIV of AIDS hebt. Dat het er in de Chinese ziekenhuizen heel anders aan toe gaat heb ik al eens laten zien.

Elke plaatselijke regering heeft de regel dat je, om voor een werkvisum in aanmerking te kunnen komen, een health check moet doen en gezond moet worden verklaard. Zo’n gezondheidscheck omvat een aantal testen en gebeurt op een bepaalde manier.

Zoals in elk ziekenhuis dien je vooraf voor de procedures te betalen. Je betaalt zo’n ¥600 voor de testen die je moet laten doen. Wanneer je een degelijk contract hebt dan zal je werkgever hier voor betalen (let hier bij het ondertekenen van je contract dan ook op).

een chinees ziekenhuis

een chinees ziekenhuis

Bloed prikken in een Chinees ziekenhuis

Als eerste is er de bloedtest (daar zie je hier boven een foto van). Je laat je bloed prikken bij een balie. Het is echt lopende band werk. Ik heb nou een stuk of 3 / 4 keer gedaan en in elk ziekenhuis was het binnen een minuutje gedaan. Rubberen band om je arm, arm desinfecteren, ader zoeken, naald er in, bloed er uit, naald er uit en watje op het wondje.

een chinees ziekenhuis

Ultrasound

Standaard is ook de echo die van je buik wordt gemaakt. Ik weet niet precies wat ze er mee willen controleren trouwens. Dit gaat, uiteraard, ook met beleid: men smakt een klodder koude gel op je buik en gaat met het apparaat over je buik heen. Heel fijn. Aangezien je je buik moet ontbloten zou ik aanraden een broek met shirt te dragen. Of in elk geval geen jurkje.

een chinees ziekenhuis

Röntgenfoto

Deze zit ook standaard in het pakket. De laatste keer was het echt een beetje vernederend zoals het ging. Samen met 5 andere vrouwen (allemaal Chinees, want ik was op dat moment in het vrouwen & kinderen ziekenhuis en niet in de kliniek voor de standaard test) werd ik in een hokje gestopt waar we allemaal onze beha moesten uittrekken. Eh… Hoezo privacy? De foto werd gemaakt en toen ik nog stond te stoeien om mijn bh weer aan te krijgen werd de volgende foto al gemaakt.

Ogen – oren – neus

Ogen worden ook gecheckt. Gelukkig heb ik de tests nog altijd doorstaan. Zelfs toen ik letters begon op te noemen, maar er alleen maar ‘E’s te zien waren ik eigenlijk moest zeggen of ze naar boven, beneden, links of rechts wezen. Verder wordt er een blik in je oren geworpen, maar dat stelt allemaal niet zo veel voor.

ECG

Dit is het elektrocardiogram. Er worden een paar elektroden op je lijf geplaatst en zo wordt er een hartfilmpje gemaakt.

een chinees ziekenhuis

Medische Testen

Men wil ook je bloeddruk weten en dat valt onder ‘medische test’. Net als het wegen en het meten van je lengte. Dit gebeurt allemaal vrij snel en is niet al te ingewikkeld.

Na al deze testjes leverde ik mijn papieren weer in. Vervolgens diende ik mijn adresgegevens te geven zodat de resultaten een paar dagen later opgestuurd konden worden.

Gelukkig ben ik toch nog toe altijd gezond bevonden en heb ik altijd een gezondheidsverklaring gekregen. Ze zijn trouwens een jaar geldig en meestal kun je er twee keer een jaarvisum mee aanvragen.

Heb jij wel eens een gezondheidscheck moeten doen voor een baan?
Of ben je wel eens in een Chinees ziekenhuis geweest?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

17 thoughts on “Check-up van je gezondheid in een Chinees ziekenhuis”

 1. Pff, wat een gedoe. Nee, ik heb nog nooit een gezondheidscheck hoeven te doen voor een baan, gelukkig niet. Ik zie er het nut ook niet zo van in en vind het zelfs een soort van discriminerend: niet gezond = geen baan? Terwijl iemand met bijvoorbeeld AIDS prima zou kunnen functioneren…

  1. Helaas gaat dat wel zo. Zelf heb ik het nog nooit meegemaakt of gehoord van iemand, maar wanneer je als niet-Chinees niet gezond bent en hier wilt komen werken heb je een probleem…

 2. Ja, ik heb twee keer een medische keuring gehad voor een baan. Maar dat was jaren geleden en stelde niet veel voor. Tegenwoordig mag het niet meer in Nederland.

 3. Jeetje wat een gedoe zeg. Het is bijna discriminerend. Ik ben heel benieuwd wat er gebeurd als bijvoorbeeld je ogen of oren niet door de test heen zouden komen…Mag je dan niet in China werken?

 4. Op zich heel omslachtig maar aan de andere kant je krijgt wel een geheel onderzoek waardoor er eventuele wel vroegtijdig bepaalde ziektes aan het licht kunnen komen…

 5. Ik heb nog nooit een gezondheidscheck hoeven doen. Wel apart dat het in China voor elk beroep/werk gedaan moet worden. Maar ook wel fijn dat je zo wel elk jaar weet dat je gezond bent 🙂

 6. Beste Yvon, allereerst, leuke blog! Ik ben nu bezig om in Nederland aan een werkvisum voor China te komen, gezien ik er aangenomen ben als docent Engels op een middle school. Kijk er erg naar uit! Maar wat een gedoe. Heb zo’n formulier gevonden (zoals bij jou op het laatste plaatje) maar er staat niet bij wat ik precies moet laten testen tijdens het bloedprikken. Weet jij daar toevallig meer over?

  Groetjes,
  Mandy

 7. Die medische keuring in China is gericht op het “beschermen” van China tegen besmettelijke ziektes die buitenlandse werknemers/studenten bij zich zouden kunnen dragen. Het gaat dus niet direct om jouw belangen. Ik moest in januari van dit jaar gekeurd worden omdat ik voor 8 maanden een visum nodig had. Ik werd goedgekeurd, maar een pretje is die keuring niet. Je moet van loket naar loket zonder vooraf precies te weten wat er gaat gebeuren. Het gaat wel snel en efficiënt, maar je bent echt een nummer en privacy ontbreekt totaal. Er worden buisjes bloed afgenomen zonder dat je weet wat er precies onderzocht moet worden, je staat in je onderbroek in de rij te wachten voor het maken van een thoraxfoto. Voor een man niet zo’n probleem, maar er staan ook vrouwen en meisjes met blote borsten in die rij. Bij het maken van een ECG (hartfilmpje) staat je voorganger zich nog aan te kleden als jij moet binnenkomen enz.
  Je kan je ook in Nederland laten keuren. Dat kost iets van € 500,- en als je pech hebt, moet het in China opnieuw!

  1. Hallo Joris,

   Bedankt voor je reactie! Wat heb je hier in China gedaan? Les gegeven, stage gelopen?
   De keuring is inderdaad voor China zelf en niet zo zeer voor ons. En dat het geen pretje is, daar heb je helemaal gelijk in! Het hangt overigens wel een beetje af van waar je het laat doen.
   Dat van de blote borsten heb ik nog niet meegemaakt. Waar was dat?

 8. Hallo Yvonne,

  Moest je voor je vertrek naar China ook een simpele Nederlandse healtcheck meenemen? Kan je deze bij je huisarts regelen? Mij vragen ze om een NL healthcheck en nog een vervolgens in China. Heel raar, en zoveel gedoe. Ik zal werken als leerkracht.

  1. Goede vraag Mike! Ik zit momenteel met hetzelfde probleem: De ene (potentiële) werkgever vraagt om een medische check in Nederland, de ander stelt dat dat niet nodig is omdat het in China wordt gedaan. Weer een ander zegt dat je er één uit Nederland nodig hebt en het dan vervolgens weer in China moet laten doen. Wat is het nu??

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares