TIP – Chinese Dromen van Ruben Terlou (en GoYvon)

Binnenkort start het programma ‘Chinese Dromen’ van Ruben Terlou. Een nieuwe serie die volgt op de eerdere series die Terlou over China maakte. Een serie waarin hij spreekt met Chinezen over de dromen die ze hebben. Dromen over hun toekomst, hun kinderen, het land, en meer. Hij spreekt met Chinezen over de ontwikkelingen van het land en hoe de bevolking dat ervaar. Ik vertel je iets meer over die serie én deel mijn eigen Chinese dromen met je.

Chinese Dromen

De nieuwe serie Chinese Dromen van Ruben Terlou en de VPRO gaat over de dromen van de Chinezen. Dromen over de toekomst van hun land, hun kinderen, en de liefde. Ruben, gefascineerd door China en haar bewoners, reist door het land en spreekt met de mensen over de snelle ontwikkelingen die het land doormaakt en hoe die ontwikkelingen te zien zijn in de maatschappij.

chinese dromen
Ruben Terlou – Foto Joost van Herwijnen

Hij zal spreken met en over kinderen; kinderen die op een internaat wonen bijvoorbeeld en hij spreekt over het kind van ouders die hun enige kind hebben verloren. Hij gaat ook op pad met een rijdende rechter die echtscheidingen voltrekt. Ruben onderzoekt waarom er zo veel echtscheidingen zijn in een land waar de familie centraal staat.
In de laatste aflevering reis Ruben naar Taiwan waar hij op zoek gaat naar verhalen van mensen in beide landen de beladen geschiedenis hebben meegemaakt. Waarom vinden de Chinezen van nu dat Taiwan bij China hoort? Hoe willen de Taiwanezen dat hun toekomst eruit ziet? Zijn ze bang dat hun leven drastisch gaat veranderen?

chinese dromen

De afleveringen zijn vanaf vanavond te zien.

1. Een kind voor de toekomst (zondag 17 november, 20.25 uur).
2. Xi en de Yi (zondag 24 november, 20.25 uur).
3. Liefde in tijden van vooruitgang (zondag 1 december, 20.25 uur).
4. Het land aan de overkant (zondag 8 december, 20.25 uur).

Chinese Dromen – GoYvon

De Chinese bevolking heeft veel dromen en ik ben er van overtuigd dat Ruben Terlou die weer heel mooi gaat laten zien, dat kan niet anders! Zelf heb ik ook dromen die met China te maken hebben. Geen dromen over het land, de politieke richting van China of over andere ontwikkelingen, maar dromen over plekken in China die ik nog graag wil zien voor ik het land ga verlaten.

Chinese Dromen gaat ook over veranderingen en die heb ik in de 9 jaar dat ik hier woon ook gezien. Heel veel veranderingen zelfs. Mocht je daar over willen lezen, laat dan een berichtje achter.

Terug naar Xinjiang

Voor ik China verlaat zou ik heel graag terug naar Xinjiang gaan. In de zomer van 2018 reisde ik van Xi’an naar Urumqi en kwam langs de mooiste plekken. Ik zag bijna alle landschappen wel voorbij komen; van grasland tot woestijn en bergen. Het landschap in het westen van China is zó afwisselend en zo ruig, dat zou ik heel graag nog eens willen zien.
Bij een volgend bezoek zou ik langer in Urumqi blijven, daar ben ik slechts een halve dag geweest. Verder zou ik heel graag door willen reizen naar Kashgar, wat ook een bijzondere plek is. Ik ben me er ook van bewust dat deze plaatsen aan veranderingen onderhevig zijn en het risicovol kan zijn om naar dit gebied af te reizen.

chinese dromen

Harbin

Een bezoek aan het ijsfestival in Harbin staat al héél lang op mijn lijstje van Chinese dromen. Ooit woonde ik redelijk dicht bij deze noordelijke, door Rusland beïnvloedde stad (toen ik in Shenyang woonde), maar volgens mij wist ik toen nog niet van het bestaan van het ijsfestival af.
Elk jaar staat de winter in Harbin in het teken van het ijsfestival; er worden sculpturen gemaakt van ijs en van sneeuw. Je kunt op sommige sculpturen staan, er overheen lopen en ooit was er een glijbaan geloof ik.
Er zijn ook skipistes in de omgeving van de stad, maar die sla ik persoonlijk even over denk ik. Tenzij je er kunt langlaufen, dát durf ik nog wel aan.

Hopelijk gaat het er dit jaar van komen en ben ik met de kerst in Harbin!

Harbin ijsfestival

Inmiddels ben ik in Harbin geweest. Lees de blogs over de hoofdstad van Heilongjiang.

Tibet

Een andere heel bijzondere regio is Tibet. Een plek die echt tot de verbeelding spreekt en waar ik graag heen zou gaan. Er gelden nog altijd strikte regels voor wie naar Tibet wil en je moet verplicht met een gids Tibet verkennen.
Tijdens mijn eerste reis door China, in 2010, was ik in het zuidwesten en bezocht onder andere Kangding, een klein stadje waar Tibet begint en waar dat ook echt zichtbaar is. Ik zag het aan de architectuur, de gebedsvlaggen en de kleding van de mensen. Ik heb dus een klein beetje gezien, maar zou graag meer van dit bijzondere gebied zien.
Ik zou dan de trein vanaf Chengdu nemen en zo naar Lhasa afreizen.

kangding

Een cruise over de Yangtze rivier

De Yangtze rivier is de langste rivier in Azië én dus moet hier echt eens een cruise over maken. Nou heb ik een bepaald beeld van cruises in mijn hoofd en dat past niet echt bij hoe ik het liefst reis, maar het lijkt me toch echt wel heel bijzonder om over de enorme Yangtze te varen en het landschap vanaf het water aan me voorbij te zien trekken.

yangtze rivier chinese dromen

Heb jij een China-droom?

Zou jij naar China willen reizen? En zo ja, waar zou je naar toe willen? Laat het me weten in een reactie, ik ben erg benieuwd!

 

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “TIP – Chinese Dromen van Ruben Terlou (en GoYvon)”

  1. Wij zijn meerdere keren in China geweest in Zhejiang graag nog een keer naar hangzou west meer zooi mooi In Nederland volgen U met verschillen uitzendingen over China zeer leerzaam en een klein deel van China laat zien .nu na twee maanden te zijn in Rui An blij om terug te gaan naar Nederland

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares