dumplings eten

10 gerechten / hapjes die je moet eten in China

De Chinese Muur, het Terracottaleger, Mao Zedong, het vele spugen en enorm veel mensen. Dat zijn misschien de eerste dingen waar je China mee associeert. Maar wat dacht je van het eten? Eten is een erg belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur (men eet altijd & overal). Om je China-beleving nog wat intenser te maken heb ik een lijstje samengesteld van de dingen die je echt moet eten in China.

10 x eten in China

Meer typisch Chinees eten? Lees dan het artikel over Chinees ontbijt.

Vergeet ook niet om een VPN aan te schaffen vóór je naar China afreist.

1. Pekingeend

Grote kans dat je tijdens je reis door China de hoofdstad Beijing aandoet. Wanneer je daar bent moet je absoluut pekingeend eten. Op de traditionele wijze, dat wel. Dat betekent dat de kok de eend voor je neus in stukken snijdt en je de pekingeend in een dun pannenkoekje rolt, samen met komkommer, sojasaus, wat suiker en groene uit. Dit eet je dan met behulp van je eetstokjes op.
Wanneer je eend bestelt krijg je de hele eend. Het deel dat niet gesneden wordt en wordt geserveerd krijg je aan het eind als soep opgediend.2. Erguotou / Baijiu

eten in china

Geen hapje, maar een drankje. Een alcoholisch drankje. Een sterk alcoholisch drankje. Zeg maar 56% sterk. Het is enorm beroemd en erg populair onder sommige Chinezen en daarom heb ik het op dit lijstje gezet. Het ruikt naar terpentine en smaakt verschrikkelijk! Zelf heb ik het een aantal keren gedronken, maar inmiddels blijf ik er ver bij uit de buurt. Ik vind het niet te drinken; zelfs gemixt overheersen de geur en smaak nog. Geen drankje voor de lekker, maar wel een must try.

Lees al mijn artikelen over de Chinese keuken

3. Dumplings

Wat je zekeer moet eten in China zijn dumplings. Dumplings staan behoorlijk hoog op mijn lijstje van favoriet eten. En niet alleen ik ben er dol op; de Chinezen lusten ze ook maar al te graag. Traditioneel werden dumplings (饺子, jiǎozi) alleen tijdens het Chinees Nieuwjaar gegeten, maar tegenwoordig zijn ze elke dag te verkrijgen. Dumplings kunnen op verschillende manieren klaar gemaakt worden (gebakken, gestoomd, in soep) en hebben verschillende soorten vullingen, onder andere vlees en groenten.

dumplings eten

4. Maankoeken

Maankoeken; ook een snack die op een feestdag wordt gegeten en wel tijdens het Maanfeest. De meeste mensen zijn er geen fan van en ook ik vind ze niet altijd even lekker. Dit komt, voor mij, vooral door het verrassingseffect dat bij een pak maankoeken geleverd wordt. Je weet namelijk nooit wat er in zit! Soms zit er red bean paste in, soms noten, soms eigeel (wat de maan symboliseert). Daarnaast zijn ze ook ontzettend calorierijk. Noten en vruchten zijn wel mijn favorieten.

eten in china

5. Gesuikerd fruit op een stokje

In het seizoen zie je ze overal staan; de mannen en vrouwen met een karretje met daarop een lading stokjes met gesuikerd fruit (糖葫芦, tánghúlu). Op de originele stokjes zit een hagedoornbes, maar er zijn ook stokjes met sinaasappel, kiwi, appel en ander fruit. Een goedkoop (5rmb) en lekker tussendoortje.

eten in china

6. Baozi & mantou

Populair als ontbijt; gestoomde broodjes met vulling (baozi) of zonder vulling (mantou). De baozi kun je met verschillende soorten vulling kopen; vlees, groente of zoete rode bonen pasta. Lekker met wat warme sojamelk.

Mocht je nou al deze én andere typisch Chinese snacks willen proeven, boek dan een Food Tour zoals bijvoorbeeld deze.

7. Ma Po Tofu

Mijn persoonlijke favoriet! Als het even kan bestel ik dit altijd wanneer ik uit eten ben. Het is behoorlijk pittige tofu met een klein beetje gehakt en pepers er in. Dit gerecht bestaat al ruim 100 jaar en wordt nog altijd veel gegeten. Wat mij betreft een aanrader.

8. Gong Bao Chicken

Een andere aanrader is dit gerecht met kip, chili en pinda’s. Het gerecht komt van oorsprong uit Sichuan en is dan ook behoorlijk pittig! Het is echter zo’n populair gerecht (onder zowel de Chinezen als westerse toeristen) dat men het heeft aangepast en het lang niet altijd zo pittig is als dat het origineel was / is.
9. XiaoLongBao

Wees voorzichtig wanneer je dit eet! Pas op, want voor je het weet verbrand je je mond. Xiaolongbao (小笼包, xiǎolóngbāo) is erg populair in Shanghai. Ze lijken wat op dumplings, maar dat zijn ze niet. Althans; Chinezen beschouwen ze niet als dumpling. Xialongbao wordt aan de bovenkant dicht gemaakt, dumplings aan de zijkant, dat is al een van de verschillen. Het grootste verschil is echter dat de xiaolongbao soep bevat. In het kleine balletje waarin zich de vulling (meestal vlees of groente) bevindt zit ook wat soep. De soep wordt tijdens het stomen zo heet dat een waarschuwing voor het eten wel van pas is.

eten in China

10. Hot Pot

Het wordt in veel Aziatische landen gegeten en dus ook in China. Hier kent de hot pot een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en is oorspronkelijk Mongools. Wanneer je hot pot gaat eten krijg je een grote pan soep en koop je de groenten en het vlees dat je lekker vindt om in de soep te koken. Er gaat echt van alles in en het is erg lekker op een koude, winterse dag!

Bekijk ook het handige overzicht van de door mij geteste plekken om te eten in Beijing én een lijst van leuke kroegen en cafés in Beijing.

Welke van de 10 zou jij proberen? Wat vind jij van het eten in China? Laat het weten in een reactie.

Dit artikel bevat een affiliatelink.
Lees mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

9 thoughts on “10 gerechten / hapjes die je moet eten in China”

  1. Leuk! Ik krijg er trek van… jiaozi en baozi (vooral met kool-vulling) zijn heerlijk, ma po tofu mis ik al helemaal hier. Chinees eten <3. Wat ik zelf ook heel lekker vind is pittige beef noodle soep (volgens mij ook de versie uit Sichuan, want gegarandeerd huilen als je dat at), als lunch, jammie!

  2. Dit is een leuk blog, ik ben gek op eten en drinken en vind het geweldig om dingen te proberen die ik niet ken. Ik denk niet dat ik ooit in China kom, maar hé: we hebben hier in de buurt een heuse Chinatown 😉

  3. Leuk overzicht! Dumplings maakte een Hongkongs vriendinnetje altijd toen we nog allebei in Groningen woonde. Ik heb het zelf ook eens geprobeerd – met een heel avontuur daarin vooraf om in de Chinese supermarkt het juiste dumpling”papier” te vinden… – maar dat vouwen heb ik nog niet helemaal onder de knie 😉

  4. Okee, okee… voor die Pekingeend zou ik best wel terug willen. 😉 En die dumplings zijn ook erg goed… gelukkig voor mij kun je die vaak elders in Azië ook eten. Leuk overzicht zo!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares