Er is niets zo gevarieerd als de Chinese keuken. Door de enorme grootte van het land vind je in elke streek en uithoek verschillende gerechten met diverse smaken. Eten is heel belangrijk in de Chinese cultuur en het wordt dan ook veel en vaak gedaan. Het ontbijt is ook niet onbelangrijk en biedt veel variatie. In deze blog laat ik je zien wat een typisch Chinees ontbijt is en wat men, met name in Beijing, zoal als ontbijt eet.
Chinezen ontbijten buitenshuis
In China wordt het ontbijt vaak buiten de deur gegeten. Het is snel, gemakkelijk en goedkoop waardoor veel mensen er voor kiezen om onderweg naar hun werk iets op te pikken en te eten. In de buurt van bushaltes, metrostations, kantoorgebouwen en scholen vind je meestal kleine kraampjes waar je jianbing kunt kopen, een beker pap haalt of snel een thee-ei oppikt. Dit zijn slechts een paar dingen die hier in China als ontbijt worden gegeten. Er is nog veel meer!
Beijing Ontbijt Food Tour
Wanneer je, zoals ik, al jaren in China woont en de taal enigszins spreekt, is het vrij gemakkelijk om ontbijt te kopen en te weten wát je koopt. Ben je op reis in Beijing en je spreekt de taal niet, dan is het een stuk lastiger! Een breakfast food tour is dan een goede optie; je komt plekken waar de Beijingers komen, het eten is veilig, en je krijgt de kans om veel verschillende ontbijtjes te proberen.
Ben je op zoek naar een goede Breakfast Tour in Beijing? Dan raad ik je deze tour aan.
Typisch Chinees ontbijt – de opties
Baozi – 包子 – gestoomd broodje
De baozi is een klein gestoomd broodje dat gemaakt wordt met diverse soorten vulling. De vulling bestaat vaak uit varkensvlees, maar ze worden ook geregeld met groenten gevuld. Denk daarbij aan Chinese chives of kool. Populair zijn ook de baozi gevuld met rode bonen pasta. Mijn persoonlijke favoriet is de met zoete, gele custard gevulde baozi. In Beijing zie je ze minder vaak, ze zijn populairder in het zuiden van China.
Yóutiáo – 油条 – broodstengel
De yóutiáo is een populair item op de menukaart als het om ontbijt gaat. Ook deze snack is gemaakt van deeg, maar wordt in tegenstelling tot de baozi niet gestoomd, maar gefrituurd. Een lang stuk deeg wordt op een hoge temperatuur gebakken en zodra de buitenkant goudbruin is, is de broodstengel klaar. Eet je de yóutiáo op traditionele wijze, dan neem je er een kopje / schaaltje sojamelk bij waar je de yóutiáo in dipt voor je hem opeet.
Jiānbing – 煎饼 – gevulde pannenkoek
Eén van de meest populaire ontbijtsnacks in China is de jiānbing. Tijdens je reis door China moet je écht één eten als ontbijt, simpelweg omdat de jiānbing zo populair is.
De jiānbing is een grote pannenkoek, gemaakt van een beslag van meel, eieren, en kruiden. Eerst wordt de dunne pannenkoek gebakken, waar een ei overheen wordt gebroken en uitgesmeerd zodra de pannenkoek droog begint te worden. Vervolgens kies je de toppings die je op je pannenkoek wilt. Meestal is dit in elk geval een dunne, gefrituurde cracker, een sausje, en chilipeper. Wie het lekker vindt voegt er een Chinees worstje, gezuurde groenten, of koriander aan toe.
Ik vind de jiānbing erg lekker en zou hem wel vaker willen eten! Het is een goedkope én vullende ontbijtoptie.
Mijn meest recente jiānbing at ik in Tianjin, waar de vulling geen cracker, maar een yóutiáo was. Lees er over in het artikel ‘Een weekend in Tianjin‘ dat ik schreef.
Táng yóubǐng – 糖油饼 – zoete, gebakken pannenkoek
Deze gefrituurde pannenkoek zal je een beetje aan een oliebol doen denken. De textuur van deze Chinese ontbijt snack heeft veel van een oliebol weg. Het grote verschil is dat deze snack plat en rond is met een flinke laag suiker. Tot ik de food tour deed had ik deze gebakken pannenkoek nog nooit gehad. Ik vond hem persoonlijk erg lekker, maar zoals met veel van de ontbijtitems op deze lijst is het geen snack voor elke dag. Zo veel olie kan niet goed voor je zijn!
Běijīng suānnǎi – 北京酸奶 – Beijing yoghurt
De Beijingse yoghurt mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van typisch Chinees ontbijt. Deze yoghurt is één van mijn favorieten hier! Ik drink / eet hem graag op een warme zomerdag, dan is het een heel goede dorstlesser en verfrissing. Wat deze yoghurt lekker maakt is het feit dat hij niet gezoet is én hij is lekker dik en lobbig. Bijna alle yoghurt die je hier kunt kopen is zoet en lijkt meer op melk, wat naar mijn mening niet hoort. Deze Beijing suānnǎi is friszuur en heerlijk koel. Aanrader!
Lǜdòu zhī – 绿豆汁 – mungbonenmelk
Deze is er één voor de wat meer avontuurlijke eter (of drinker in dit geval), een melk / sap van mungbonen. In Beijing is dit drankje behoorlijk populair bij het ontbijt; men denkt dat het gezond is om te drinken. Kan best zo zijn, maar dat neemt niet weg dat deze mungbonenmelk een behoorlijk sterke smaak en geur heeft. De melk krijgt zijn geur omdat de bonen gefermenteerd zijn en zoals het met fermenteren nou eenmaal gaat, daar komt een sterke geur bij kijken.
Ik vond het niet echt lekker, maar er waren mensen die de food tour ook deden die het wél lekker vonden.
Yángròu jiǎozi – 羊肉饺子 – dumplings gevuld met lamsvlees
Beijing is een melting pot van mensen die uit verschillende delen van China komen. Al die mensen hebben hun gewoonten en tradities meegenomen en ook de gerechten die kenmerkend zijn voor de gebieden waar ze vandaan komen. Dat is natuurlijk alleen maar positief omdat je zo veel meer keus hebt voor je Chinese ontbijt.
Dumplings worden door heel China gegeten, maar deze variant uit het Mongoolse deel van China is nét wat anders. De vulling is nogal anders doordat het lamsvlees is in plaats van varkensvlees en het deeg is ook anders. Wat dunner en lichter.
Deze dumplings waren érg lekker en raad ik dan ook zéker aan!
Chá dàn – 茶蛋 – thee-ei
Eieren zijn erg populair en horen dan ook bij een typisch Chinees ontbijt. De eieren worden eerst in gewoon water gekookt. Zijn ze gekookt, dan wordt de schaal licht gebroken waarna ze in donkere thee worden gekookt (voor een paar uur). De thee trekt door de schaal heen, in het ei, waardoor het de smaak van de thee en de toegevoegde kruiden in het ei trekken.
Een thee-ei moet je zeker een keer proberen tijdens je reis door China!
Met een gevulde maag klaar voor de dag!
Kies je er voor om met een tour je typisch Chinees ontbijt te gaan eten, dan kan ik je Lost Plate aanraden. Lees hier meer over hun Breakfast Tour. Na een goed ontbijt ben je zeker klaar voor de rest van de dag en kun je met een gevulde maag de rest van Beijing gaan bekijken!