Persoonlijk

De meest gestelde vragen aan GoYvon in China

reuzenpanda

China is nog altijd een homogene maatschappij en dat maakt dat ik behoorlijk opval als lange, blonde buitenlander. Nu ik sinds september 2010 in dit fascinerende land woon heeft de lokale bevolking me al heel veel verschillende vragen gesteld. Vaak dezelfde vragen ook. Ga je ook naar China? Lees dan dit artikel en je weet wat je kunt verwachten.

1. Hoe lang ben je?

In Nederland val ik met mijn 1.86m al in de categorie ‘lang’ en val ik best op. In China word ik (bijna) voor reus aangezien. De meeste mensen hier zijn behoorlijk onder de indruk wanneer ze mij zien. Mensen kijken op, draaien zich om, nemen een foto van me of gaan voor/naast me staan en vergelijken hun eigen lengte met de mijne door de hoogte met hun hand ‘af te passen’. Ze vertellen ook nog eens dat ik heel lang ben; 真高, (zhēn gāo) en willen altijd mijn exacte lengte weten.

2. Hoeveel verdien je per maand?

In veel Westerse landen is het onbeleefd om te vragen hoeveel salaris iemand krijgt. Het wordt als onbeleefd en brutaal beschouwd. In China is dit niet zo. Chinezen zijn erg nieuwsgierig en kennen wat dat betreft geen gêne. Wanneer mensen een gesprek met mij aanknopen, of ik met hen, is het vanzelfsprekend dat deze vraag gesteld wordt op een bepaald moment in het gesprek. Het wordt als een normale vraag beschouwd en niemand maakt zich er druk om.

Ik ben zelf altijd wat terughoudend over hoeveel ik verdien. Niet omdat mensen niet mogen weten hoeveel ik verdien, maar omdat ik me enigszins ‘schaam’ voor hoeveel ik verdien. Mensen in China verdienen soms maar 2000RMB per maand. Ik verdien een stuk meer, maar om dat te vertellen vind ik niet zo netjes. Weet niet precies waarom, het voelt niet goed.

3. Hoe oud ben je?

Wellicht niet een heel unieke vraag en waarschijnlijk een vraag die in veel andere landen ook gesteld wordt, maar ik hoor hem zo vaak dat hij in dit rijtje thuishoort. Mensen vragen me altijd ‘ 今年你多大了'(Jīnnián nǐ duōdàle?). Letterlijk betekent dit ‘dit jaar jij hoeveel groot?’. Mensen lijken het erg belangrijk te vinden om te weten hoe oud iemand is. Ik vind het nooit erg dat deze vraag gesteld wordt. Men gokt vaak en ik word regelmatig 25 gegokt. Een goede ego-boost lijkt me zo 😉

eten in China

4. Wat is je favoriete Chinese eten? / Vind je Chinees eten lekker?

Dit zijn twee vragen die vooral mijn leerlingen me veelvuldig vragen. Ze willen altijd weten of en wat voor eten ik lekker vind. Ja, ik vind Chinees eten lekker. Wanneer ik een paar dagen geen rijst heb gegeten kan ik daar echt trek in hebben (goed teken, ik begin in te burgeren). Favoriet zijn toch wel dumplings, gōngbǎo jīdīng (宫保鸡丁) en mápó dòufu 麻婆豆腐 . Dit zij een aantal favorieten, China heeft zoveel lekkers te bieden!

5. Hoe lang ben je al in China?

In Augustus 2010 zette ik voor het eerst voet op Chinese bodem. Op het moment ben ik dan ook al weer ruim 2 jaar in China. Gedurende deze twee jaar ben ik twee keer terug geweest naar Nederland. De eerste keer in 2011 en nog niet zo lang geleden was ik er ook, samen met Miguel.

6. Vind je Chinese mannen leuk?

Steeds wanneer ik een nieuwe groep studenten ontmoet en ze vragen laat stellen zit deze vraag er tussen. Nadat ze me hebben gevraagd of ik een vriend heb. Ik antwoord dan dat ik een vriend heb, waarop ze altijd willen weten of hij Chinees is. Wanneer ik vertel dat Miguel Amerikaans is, lijken ze enigszins teleurgesteld. Waarom heb ik geen Chinese vriend?

Wat is de vreemdste vraag die iemand jou ooit gesteld heeft? Laat het weten in een reactie.

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Paco
  26 September, 2012 at 5:52 AM

  Hehe…I was thinking to do something like this for my blog in spanish. I would add “Which places have you visited in China?”, and “how long do you plan to stay here?”.

 • Yvonne
  Reply
  jam
  4 October, 2012 at 6:38 AM

  So, here is my one question to you, hope you don’t mind. How much you earn per month by teaching English in the university? I know it is the no.2 question above, but I hope you don’t mind, haha! I am interested to come to China to teach English too. I think there is a big needs there in the Mainland.

 • Yvonne
  Reply
  Miguel
  4 October, 2012 at 4:18 PM

  Hey Jam,
  Thanks for asking! We make around 5000 RMB per month working at the university but many people chose to work at a training school and they can make any were from 5000-15000 RMB a month. The problem with working at a training school is more hours and not many holidays. If you want to read more about it we have a few good blog posts here: https://goyvon.com/china/teaching-in-china/

 • Yvonne
  Reply
  t
  6 October, 2012 at 11:57 PM

  leuk stuk dit.

  Lijkt me supergrappig als je lang en blond ben in China

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   8 October, 2012 at 5:54 AM

   Bedankt voor je compliment. 🙂
   In het begin, wanneer je net in China bent, is het nog wel leuk, maar naarmate je er, zoals ik, langer woont is het niet meer zo grappig. Dan wordt het op een bepaald moment toch lichtelijk irritant 😉

 • Yvonne
  Reply
  Rosalijne
  17 August, 2016 at 9:51 PM

  Haha leuk om dit weer eens te lezen. Mk vragen ze hier in Finland vooral waarom ik toch voor Finland heb gekozen. Alsof ze zelf niet zo goed kunnen geloven dat ze in een leuk en mooi land wonen.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares