Leven in Beijing

De Militaire Parade in Beijing ~ foto’s & vlog

militaire parade in beijing

Misschien heb je het op het nieuws voorbij zien komen of heb je één van mijn foto’s op Instagram of Facebook voorbij zien komen: China was in de ban van de Militaire Parade die gisteren in Beijing plaatsvond. Vooraf aan deze Militaire Parade én op de dag zelf heb ik wat foto’s gemaakt plus een vlog en die laat ik graag zien.

Militaire Parade in Beijing

verboden stad beijing

Een prachtig blauwe lucht, vlak voor de parade. Het wordt ook wel ‘government controlled weather’ genoemd.

Voorbereidingen op de Parade

De afgelopen weken stond de hele stad al op zijn kop en werden er voorbereidingen getroffen voor 3 september. De Verboden Stad ging dicht, musea sloten deuren en op het Plein van de Hemelse Vrede werden grote tribunes gebouwd. En dat niet alleen, de fabrieken in en rondom de stad moesten dicht zodat er een mooie, blauwe en schone lucht zou zijn wanneer de parade zou plaatsvinden.

Verder werden kosten noch moeite gespaard om de stad er mooi uit te laten zien. Overal werden grote kunstwerken van bloemen neergezet.

militaire parade in beijing

Winkels dicht

Zo’n 24 uur voordat de parade zou starten moesten veel winkels in de directe omgeving van het Plein van de Hemelse Vrede hun deuren sluiten. En in die directe omgeving, daar woon ik dus. ‘s Ochtends had ik van Miguel al gehoord dat alle ontbijtrestaurantjes in de straat hun deuren dicht hadden en er maar weinig mensen op straat waren.
‘s Middags wilde ik naar een cafeetje toe, maar welke ik ook opzocht, allemaal waren ze dicht. Als alternatief ben ik maar een wandeling gaan maken door de buurt. Een hele vreemde wandeling, want het was alsof ik door een spookstad liep. Bijna alle winkels waren dicht, er waren minder mensen op straat en ik merkte dat er ‘iets aan de hand’ was. Er hing een bepaalde sfeer waaraan ik merkte dat de situatie abnormaal was. Een heel gekke gewaarwording. Op mijn Instagram plaatste ik dit korte filmpje.

miltaire parade in beijing

Behalve dat álles dicht was, zag ik overal ook vrijwilligers in blauwe shirts en met rode petjes op. Ze hadden het vooral heel druk met hun telefoon, haha. De andere 3 foto’s maakte ik in de straat waar ik aan woon. Normaal gesproken een heel levendige buurt!

De dag van de Militaire Parade in Beijing

Op deze vrije dag, waarop dus “The Anniversary of Victories in the Chinese People’s War of Resistance Against Japanese Aggression and the World Against Fascism” werd gevierd, stond een grote parade gepland. Tientallen militaire wagens en duizenden militairen trokken door de stad, voorbij de Verboden Stad waar Xi Jinping hen begroette, samen met andere wereldleiders. Behalve dat maakte hij ook een ritje langs al deze militairen, terwijl hij hen (onder andere) bedankt voor hun harde werk.

militaire parade in beijing

In plaats van de parade op televisie te bekijken besloten Miguel en ik de straat op te gaan in de hoop een glimp op te vangen van de parade en de overvliegende vliegtuigen en helikopters.
We waren niet de enigen; veel mensen trokken er op uit met hun camera in de hoop om wat te zien. Ik verbaasde over de hoeveelheid mensen, zeker vanwege de vele veiligheidsmaatregelen die er genomen waren in de aanloop naar de parade.

militaire parade in beijing

Wat me ook verbaasde was hoe relatief dichtbij we konden komen. Van de parade hebben we, helaas, niets kunnen zien, maar er zat slechts één blok tussen waar wij (en vele anderen) stond en waar de tanks reden.
Van de vliegtuigen die in formatie overvlogen hebben we ook maar een klein beetje gezien. Bij de eerste serie gebeurde het heel plotseling en iedereen rende vanuit de schaduw naar de beste plek om te fotograferen; dringen dus! Niet echt prettig.
Daarna zeiden sommige mensen dat het over was en er geen vliegtuigen meer over zouden vliegen, anderen zeiden van wel. We besloten nog even te wachten, maar na een klein kwartiertje besloten we toch maar naar huis te gaan.
Slecht besluit, want terwijl we richting huis liepen kwamen er plots heel veel vliegtuigen overgevlogen! Wel typisch, want dat soort dingen gebeuren me nou altijd!

militaire parade in beijing

Ten slotte de vlog die ik maakte van deze ochtend. Je ziet er niet de parade in, maar je ziet wel hoe de dag van de parade was voor de lokale bewoners, wat ze deden en hoeveel lol Miguel en ik hadden.

Heb jij er wat van gezien op televisie?

You Might Also Like

2 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn Travels
  4 September, 2015 at 3:43 PM

  Ah, ik was al zo benieuwd hoe de parade was verlopen! Wat een toestand zeg, met al die afsluitingen, dichte winkels en spookstadsfeer. Only in China…Heel leuk dat je hier een post over hebt gemaakt, het was toch een bijzonder gebeuren! De vlog moet ik nog even bekijken als internet beter meewerkt 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   5 September, 2015 at 6:05 AM

   Bedankt voor je reactie Karlijn, en leuk dat je het met plezier hebt gelezen 🙂 Je kunt over dit hele gebeuren een mening hebben, maar bijzonder was het zeker! Zoiets maak je niet snel weer mee, zo uniek. Wilde er dus zeker wat van zien en het proberen vast te leggen.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares