doen in hong kong

Doen in Hong Kong: struinen over de vele markten die de stad kent

Geuren van alle verse producten die verkocht worden, je mengen tussen de lokale bewoners, maar ook op jacht op koopjes of gewoon om doorheen te wandelen, zonder doel. Dat is het leuke aan het bezoeken van lokale markten. Althans, dat vind ik het leuk aan het bezoeken van markten tijdens mijn reizen. In dit artikel vertel ik je welke 6 markten in Hong Kong leuk zijn om te bezoeken.

Doen in Hong Kong: struinen over de vele markten die de stad kent

1. Temple Street Markt

doen in hong kong

Elke avond, tegen zonsondergang verzamelen zich tientallen, zo niet honderden, verkopers in Temple Street met hun kraampjes. Ze maken zich klaar voor een lange avond onderhandelen over prijzen, hopend op genoeg kopende klanten. Je vindt er van alles; souvenirs, kleding, speelgoed, telefoonhoesjes en koffers of tassen om al je aankopen in mee terug te nemen. Hoewel deze markt populair is onder toeristen zal je hier ook zeker locals tegenkomen.
Zo’n 100 jaar geleden werd de tempel die zich in deze buurt bevond erg populair als sociale ontmoetingsplaats. Langzaamaan kwamen steeds vaker en steeds meer rijdende marktkraampjes naar de tempel toe om hun waar en eten aan de man te brengen. Aan het eind van de zestiger jaren werd het officieel een avondmarkt en zo’n 20 jaar later werd de Temple Street Market voor het eerst in een reisgids genoemd.
De straten rondom Temple Street zijn ook leuk om te bezoeken; daar vind je veel restaurantjes, street food én je kunt er heel goed mensen kijken.

Locatie: Temple Street, Yau Ma Tei, Kowloon
Hoe kom je er: neem de MTR naar Yau Ma Tei Station, uitgang C, en vanaf Man Ming Lane loop je naar Temple Street. Of je neemt de MTR naar Jordan Station, uitgang A. Ga rechtsaf Jordan Road op en sla dan nogmaals rechtsaf om bij Temple Street te komen.

2. Ladies’ Market

doen in hong kong

Voor wie niet genoeg heeft aan een bezoek aan Temple Street Market is er, gelukkig, ook nog de Ladies’ Market. Je vindt deze kilometer lange markt aan de Tung Choi Street. Net zoals de Temple Street Market bestaat deze markt al jaren en ontstond ze door het feit dat er zich op willekeurige plekken in stad allerlei verkopers verzamelden. Illegaal. Deze illegale verkopers zorgden voor problemen waarop de regering van Hong Kong in 1975 20 legale plekken aanwees voor straatverkopers. Net nadat de Tung Choi Street aangewezen was als officiële verkoopplek werd er vooral kleding voor vrouwen verkocht, vandaar de naam Ladies’ Market.
Vandaag de dag vind je er naast kleding veel tassen, make-up, horloges en sieraden.

Locatie: Tung Choi Street, Mong Kok, Kowloon
Hoe kom je er: neem de MTR naar Mong Kok station, uitgang E2. Vanaf hier ga je Nelson Street op en deze loop je twee blokken af.

3. Flower Market

doen in hong kong

De straat waar de Flower Market zich aan bevindt heeft haar naam (Flower Market Road) sinds de zeventiger jaren. De straat kreeg deze naam nadat groothandelaren zich hier begonnen te verzamelen en er zich aan deze straat uiteindelijk ruim 50 winkels bevonden. Dat lijkt misschien niet veel, maar in een stad als Hong Kong waar een tuin alleen voor de rijken is weggelegd is dat een vrij groot aantal. In de jaren 90 begon de markt ook populair te worden bij mensen die niet zo rijk waren. Zij realiseerden zich dat ze best bloemen op een vaas konden zetten of een klein plantje in de vensterbank in leven zouden kunnen houden. De markt werd nog populairder na een aantal shows die de eigenaren van de winkels organiseerden.

Het hele jaar door is het leuk om deze markt in Hong Kong te bezoeken, maar mocht je rond Chinees Nieuwjaar in Hong Kong zijn, ga er dan zeker naar toe! Dat is namelijk het moment waarop de lokale bewoners naar de markt gaan, op zoek naar de beste bloemen om het nieuwe jaar mee in te luiden.

Locatie: Flower Market Road, Prince Edward, Kowloon
Hoe kom je er: neem de MTR naar halte Prince Edward, uitgang B1. Loop in oostelijke richting over Prince Edward Road tot je bij de markt komt. Je kunt ook de MTR naar de halte Mong Kok East nemen. Verlaat de metro via uitgang C, neem de voetgangersbrug naar Sai Yee Street en volg de bordjes.

4. Cat Street

De naam van deze straat is wat misleidend, dus wees gerust, je vindt hier geen katten. De naam ‘Cat Street’ kom uit het Kantonees. Zo’n 100 jaar geleden veranderde het kleine buurtmarktje in een levendige bazaar waar antiek en tweedehands spullen verkocht werden. Later werd de buurt bekend om de grote hoeveelheid gestolen spullen die er verkocht werden. In het Kantonees worden gestolen spullen ‘rattenspullen’ genoemd en de mensen die de spullen kopen worden ‘katten’ genoemd, vandaar de naam Cat Street.
Cat Street is dus dé markt voor wie van antiek en kunst houdt, want dat vind je hier namelijk. Zelf zou ik het willen vergelijken met de Panjiayuan Markt in Beijing; daar kun je ook zomaar dat ene leuke beeldje vinden of die communistische poster voor aan je muur. Houd je meer van dit soort souvenirs dan van de standaard souvenirs, dan is dit de plek voor jou om te gaan winkelen. Ga overigens nooit zomaar akkoord met de prijs die de verkoper je geeft, onderhandel daarover en betaal het bedrag dat jij voor je antiekstuk overhebt.

Locatie: Hollywood Road en Upper Lascar Road, Sheung Wan, Hong Kong Island.
Hoe kom je er: Neem de MTR naar halte Central Station, uitgang D2. Sla rechtsaf naar Theatre Lane en loop langs Queen’s Road Central richting The Center. Neem dan de Mid Levelss Roltrappen naar Hollywood Road.

5. Willekeurig lokale markten

doen in hong kong

Niet ver van de Temple Street Market liep ik zo deze markt op. Een enorme markt met groenten, fruit, maar ook met verse vis. Hong Kong barst van de markten, en dan heb ik het niet over de markten die je in de reisgidsen vindt. Deze markt (aan Pak Hoi Street en Reclamation Street) kwam ik zo maar tegen en ook toen ik de omgeving van mijn hotel aan het verkennen was liep ik tegen een lokale markt aan.
Ronddwalen en willekeurige straatjes inlopen is dan ook iets waarvan ik vind dat je het zeker moet doen in Hong Kong. Je komt zo heel leuke buurtjes tegen en ziet het lokale leven.

6. Sneakers Street

We winkelen nog even door, ditmaal voor sneakers en sportschoenen. Een kleine 50 jaar geleden kreeg de economie in Hong Kong een enorme boost. Dit zorgde er voor dat veel winkels de huur niet meer konden betalen. Ze vertrokken daarom Fa Yuen Street; in de buurt van Nathan Road, maar met een veel lagere huur én dicht in de buurt van wat scholen waar vooral de wat rijkere studenten kwamen.
Langzaamaan kwamen steeds meer schoenwinkels naar Fa Yuen Street. Eerst vooral kleine winkels en zelfstandige ondernemers, later ook de grotere ketens. Vandaag zijn er zo’n 50 winkels in deze straat te vinden en is het haast onmogelijk niet een tof paar sneakers te scoren.

Locatie: Fa Yuen Street, Mong Kok, Kowloon
Hoe kom je er: Neem de MTR naar halte Mong Kok, uitgang D3. Loop via Argyle Street naar Fa Yuen Street.

7. Goldfish Market

doen in hong kong

Net zoals vele andere markten in Hong Kong heeft ook deze markt haar eigen historie. Als onderdeel van de Feng Shui en om er voor te zorgen dat het huis in balans is, zijn water en vissen erg belangrijk. Er wordt namelijk geloofd dat dit geluk brengt. Hierdoor lag de vraag naar goudvissen in Hong Kong altijd een stuk hoger dan in andere delen van de wereld.
Inmiddels is Feng Shui wat naar de achtergrond verschoven en richt de markt zich vooral op hobbyisten; mensen die thuis een aquarium hebben.Deze mensen komen naar de Goldfish Market omdat ze hier alles verkopen wat je maar nodig kunt hebben. Veel van de eigenaren van de winkels in Goldfish Market houden zelf een aquarium en doen zelfs mee aan internationale wedstrijden om wie het mooiste / beste aquarium heeft.

Goldfish Market ligt niet ver van Ladies’ Market, je kunt een bezoek aan deze markten gemakkelijk combineren.

Locatie: Tung Choi Street North, Mong Kok, Kowloon.
Hoe kom je er: neem de MTR naar halte Prince Edward, uitgang B2. Loop in oostelijke richting over Prince Edward Road West tot je de markt bereikt. Je kunt ook de MTR naar halte Mong Kok East nemen. Je neemt daar uitgang  C en loopt over de voetgangersbrug via Sai Yee Street en volgt de bordjes.

Ook naar de markten in Hong Kong?

Persoonlijk vind ik de buurtmarkten het leukst om te zien, maar de Temple Street Market was ook heel leuk, vooral vanwege alle eetkraampjes rondom de markt.
Welke markten in Hong Kong zou jij bezoeken tijdens de bezoek aan Hong Kong?

doen in hong kong

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Doen in Hong Kong: struinen over de vele markten die de stad kent”

  1. Ik ben ook dol op markten, wat een leuke post! Een aantal van deze markten kende ik al wel (Goldfish Market vond ik erg apart, met die plastic zakjes met vissen), maar van anderen had ik nog nooit gehoord. Ik hoop volgend jaar weer naar Hongkong te gaan, dan neem ik dit lijstje mee!

  2. Leuk overzicht van alle markten in Hongkong! Ik kende ze allemaal, behalve de goldfish market. In Shanghai heb je wel de bird&flower market waar ze ook van die goudvissen in zakjes verkopen. maar je hebt daar ook heel veel andere dieren & plantjes.

  3. Ook ik ken ze allemaal, behalve de Goldfish Market. Dus daar moeten we nog eens voor terug!
    Over de sneakermarkt nog één ding; het bleek voor mij en mijn vriend onmogelijk om er sneakers te kopen, we hebben te grote voeten! De damessneakers gingen maar tot maat 39 en de herensneakers maar tot maat 43/44. Er zijn wel enkele winkeltjes met grotere schoenmaten maar die zitten niet in de sneakerwijk. (en waar wel weet ik zo even niet meer)

    1. Bedankt voor de tips! Ik ben niet voor sneakers gaan shoppen, maar kan me voorstellen dat de maten er niet zo groot zijn. 43 / 44 is voor mannen ook wel heel klein!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares