Thailand

Eten in Bangkok: té goed, té lekker & té veel

Een echte food blogger ben ik niet. Ik geloof dat ik sowieso geen typische blogger ben. Niet in de zin van een blogger met een niche in elk geval. Van lekker eten houd ik echter wel, goed & lekker eten zorgen bij mij voor kleine geluksmomentjes. In Thailand heb ik heel wat geluksmomentjes gehad; het eten in Bangkok is zo lekker! Ik ga je laten zien wat ik heb gegeten plus nog wat extra food foto’s. Lees dit niet me een lege maag want je gaat ongetwijfeld trek krijgen! (het is een lange post)

Eten in Bangkok

Eten in Bangkok: van kokosnootijs tot heerlijke Pad Thai

Mijn geluksmomentjes waren nogal verschillend de afgelopen week. Niet in de zin van dat ik blijer werd van het ene soort eten dan van het andere soort, maar het waren nogal extremen. Dat kon je al zien in de blog met foto’s die ik afgelopen week plaatste en dat zal ook in deze blogpost te zien zijn. Ik had luxe diners, maar at ook bij de eetkraampjes op Sukhumvit Soi 38. Allebei heel lekker, maar heel verschillend.

eten in bangkok
Als er kokosnoot in zit lust ik het. Kokosnootijs & vers kokoswater.

Maandagavond, na te hebben genoten van een mojito op het dakterras van het Marriott hotel en een adembenemend mooie zonsondergang liep ik met een aantal mensen naar de overkant van de straat. Naar Sukhumvit Soi 38 om exact te zijn. Een klein groepje mensen had besloten het ietwat formele diner te skippen en naar dé plek te gaan waar je goed eten kunt krijgen bij verschillende straatstalletjes.
Wat was ik blij dat ik mee ging en er voor koos om lokaal & authentiek te eten! Ik dronk er (één van) mijn favoriete drankje(s) kokosnootwater (45 baht – €1,00),  smulde er van Pad Thai (70 baht – €1,58) en nam als toetje kokosnootijs (25 baht – €0,56). Het laatste overigens op aanraden van Mark, een echte foodie die in Bangkok woont. Het moest dus wel goed zijn. En dat was het! Zo lekker zelfs dat ik 2 bekertjes nam.eten in bangkok
Wat doe jij op je ijsje?

Dit is het kraampje waar ik het ijs haalde. Wanneer je vanaf de hoofdweg komt is het halverwege aan je rechterhand. En Mark zijn blog over Thais eten is trouwens echt een aanrader. Het heet Eating Thai Food.

eten in bangkok

Mmm… Pad Thai (ผัดไทย). Een gerecht dat door de Vietnamezen naar Thailand is gebracht een aangepast werd aan de smaak van de Thai. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Pad Thai gepromoot als campagne om het Thaise nationalisme  populairder te maken. Er zitten noodles in, maar ook ei, kip, tofu, wat knoflook, sjalotjes, limoen, taugé en fijngehakte pinda’s. 

Ontbijt, een goed begin van mijn dag.

In het Rembrandt Hotel, waar ik mocht verblijven had men elke dag een heerlijk ontbijt klaar staan. Vers fruit, scones, verse sapjes en eieren voor wie dat wilde. Ik nam vooral fruit en sapjes. De blueberry scones kon ik overigens ook niet overslaan.

eten in bangkok

Als onderdeel van de conferentie en bloggermatchup was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een tour van Expique. De tour nam me mee naar plekken die ik zelf niet zou hebben kunnen vinden en daarbij lieten de gidsen me ook nog eens de lekkerste snacks proeven. Het was geen culinaire tour, maar zo zou ik het bijna willen noemen.Op de foto’s zie je, vanaf linksboven en met de klok mee; thong yib (ทองหยิบ). Het is gemaakt van eigeel en wordt in de vorm van een bloem gepresenteerd. De smaak is zoetig, het eigeel is niet overheersend. Daarnaast groene plakrijst met pandan, in het Thai khao neaw sticky rice (ข้าวเหนียว). Zoetig en erg lekker. Het cakeje dat je ziet heet khanom farang kudeejeen (ขนมฝรั่งกุฎีจีน) en naast suiker zitten er rozijnen en stukjes ananas in. De smaken waren goed, het cakeje was alleen wat aan de droge kant. Tenslotte Meang Kham (เมี่ยงคำ) dat bestaat uit suikerriet, gedroogde gember en gedroogde kokos. Het zit dichtgevouwen in een blad waardoor ik niet wist wat ik in mijn mond stopte (de gidsen vond het leuk om ons te laten raden). Ik kon duidelijk de gember proeven en ook het zoete van de suikerriet. In eerste instantie vond ik het niet heel lekker, maar na een minuutje of 10 at ik een tweede, haha.

Eten in Bangkok
Zoveel pepers!

Eten in Bangkok

Het Millennium Hilton Hotel nodigde ons uit voor een etentje. En wat voor etentje zeg! Dit was enorm luxe en erg lekker. Voor mij iets onwerkelijks omdat het zo chique was en zo goed. Wanneer ik op reis ben doe je mij een groot plezier met een maaltijd in een lokaal restaurantje. Zo’n uitgebreid diner echter is op zo’n tijd ook geen straf. Het hotel heeft haar eigen restaurant, Flow, met verschillende keukens. Ze hebben er een Thaise, Indiase, Chinese en Japanse keuken en alle koks die in de betreffende keuken werken komen uit het desbetreffende land. Vooral de cheese room was indrukwekkend; een kamer die op temperatuur wordt gehouden en waarin zich 75 (!) verschillende soorten kaas bevinden. Weet je, als ze me alleen een kaasdiner hadden aangeboden was ik ook blij geweest, kaas is zo lekker!
Dat deed men echter niet. Ik smulde ook van de kokosnootsoep (ja, alweer kokos), sushi, avocado met garnaal en heerlijke toetjes.

Eten in Bangkok

Het was heerlijk weer in Bangkok de afgelopen week. Warm (35° C) en een hoge luchtvochtigheid. Om al het vocht dat ik verloor aan te vullen heb ik veel verse shakes en sapjes gedronken. Zo dronk ik tijdens de tour met Bangkok Vanguards verse limoensap (20 baht – €0,45), dronk in een typisch Thais biertje, Singha, dronk ik de beste Lemon Ice Tea ooit (credits voor de foto van de Lemon Ice Tea gaan overigens naar Kerwin) en bestelde ik ladingen verse mango shakes. De mango shake op deze foto dronk ik in een restaurantje waar Maria & Espen van NerdNomads me mee naar toe namen, genaamd café Bangrak. Eén van hun favorieten die in hun lijst met favoriete plekken om Thais te eten in Bangkok voorkomt.

Eten in Bangkok

Mijn favoriete toetje aller tijden: mango sticky rice met kokosnootmelk (ข้าวเหนียวมะม่วง) (60 baht – €1,35). Een ander toetje dat ik at was Chinees. Ik kende het niet als zodanig (hier in China heb ik het nog nooit gegeten) en ben er nog altijd niet over uit of ik het lekker vond of niet. Er zat van alles op en in, sommige dingen lekker, sommige wat minder. Expique nam me tijdens hun avond Tuk Tuk Tour mee naar het restaurant waar men zegt Bangkok’s beste Pad Thai te hebben. Ik weet niet of dat waar is, maar lekker was het wel! Deze Pad Thai wordt trouwens in een ei verpakt. Daar kon je vorige week een filmpje van op mijn facebookpagina zien. En durian, de stinkende vrucht.Eten in Bangkok

Vrijdagavond was mijn laatste avond in Bangkok en ik wilde graag weer terug naar Sukhumvit Soi 38, nog meer lekkers eten en nog een keer van mango sticky rice genieten. Maria wilde wel met me mee (het klikte erg goed tussen ons) en we aten ons tonnetje rond. Ik begon met de massaman beef curry (แกงมัสมั่น) (70 baht – € 1,58), die op zich erg lekker was, op het vlees na. Dat was niet zo mals (pezig vlees). Daarbij at ik de kokosnootmelksoep (80 baht – € 1,80) met kip en die was echt goddelijk. Een ware smaakexplosie! Ik proefde gember, kip, kokos, limoengras, knoflook en nog meer. Hij was pittig, maar niet te scherp. Je vindt het restaurantje waar ik dit at aan het eind van de straat, aan je rechterhand. De inrichting is van hout. Ik dronk er een mango-passievruchtshake (30 baht – €0,68) bij. Als toetje aten we mango sticky rice en namen we een bekertje kokosnootijs.

Rod Fai Market

Wanneer je de kans hebt, reis dan naar de Rod Fai Market. Deze markt wordt ook wel de Train Market genoemd en je vindt er heel veel street food. Het is een (grotendeels) overdekte markt, wat erg fijn is, want zo blijf je droog tijdens een regenbui. Behalve allerlei eten vind je op de Rod Fai Market ook veel kleding en sieraden. Daarnaast is er een deel met winkeltjes waar antiek wordt verkocht en een deel waar oude, antieke auto’s staan.
Een leuke bijkomstigheid is dat deze markt vooral door de locals wordt bezocht; tijdens mijn bezoek kwam ik er maar weinig buitenlandse toeristen / reizigers tegen!

Eten met je gezin

Backpackers gaan hier over het algemeen zonder problemen eten; zij (wij) achten het risico vaak klein dat we ziek worden. De dagen dat ik hier was viel het me op dat er ook best wel wat gezinnen met kinderen waren die hier kwamen eten. Street food hoef je dus zéker niet te vermijden als je Bangkok met kinderen bezoekt.

Wanneer je deze blogpost helemaal hebt gelezen heb je nu ongetwijfeld trek, wat zou je nu willen eten?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

4 thoughts on “Eten in Bangkok: té goed, té lekker & té veel”

  1. Oeh, lijkt me allemaal zalig! Ben gék op Thais eten en maak het graag ook zelf. (Geen idee of het lijkt op wat jij hebt gegeten qua smaak, want ik ben er nooit geweest…)

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares