Reizen in China Shanghai

Verken het oude deel van de stad; ga fietsen in Shanghai

fietsen in shanghai

Of het komt doordat ik Nederlandse ben of omdat ik het simpelweg één van de leukste manieren vind om een nieuwe plek te verkennen weet ik niet, maar feit is dat ik dol ben op fietsen. Tijdens mijn laatste reisje naar de grootste stad van Beijing was er dan ook geen twijfel: ik moest gaan fietsen in Shanghai.

Fietsen in Shanghai

Voor mij is er geen leukere manier om een stad te verkennen dan op de fiets. Je kunt op een makkelijke manier snel veel van een stad zien. Het gaat veel sneller dan wanneer je zou lopen en je krijgt geen last van je voeten. Fijn, want ik houd er absoluut niet van pijnlijke voeten te hebben. Je ziet veel van de stad, je kunt stoppen wanneer je wilt en hebt geen last van het verkeer.

fietsen in shanghai

Ik regelde een paar dagen voor vertrek een gids om samen mee te gaan fietsen in Shanghai en fietste zo niet veel later door de straten van Shanghai.

Shanghai

Shanghai is de grootste stad van China; ze had in 2014 zo’n 24 miljoen inwoners! De stad groeide vanaf de 19e enorm; ze was erg belangrijk voor de handel, zowel via land als zee. Vooral als haven was (en is) Shanghai belangrijk. Ze was één van de eerste steden die mocht gaan handelen met andere landen ten tijde van de Opium Oorlog.
Tijdens deze periode onstonden ook de Lilongs; buurten met huizen die te vergelijken zijn met de hutongs in Beijing. De lilongs zijn zowel de straten waar de huizen op uit kijken als groepen huizen aan een lilong bij elkaar. Aangezien ik de hutongs in Beijing geweldig vind, kon ik niet wachten om de lilongs in Shanghai te zien.

fietsen in Shanghai

Longtang / Lilong – de oude buurten

Je moet ze kennen; de shikumen. Een shikumen is de ingang naar een lilong. Vaak is het een smalle entree die zich tussen winkels bevindt. Weggestopt achter winkelpanden bevinden zich kleine dorpjes waar zich van alles afspeelt. En wat dat van alles is? Dat is voor mij het ‘echte Chinese leven’. Het leven zoals het decennia geleden was.
De kleine raampjes laten zien waar vroeger de keuken zat, de was hangt buiten (je moet het wel met een stok ophangen), kinderen spelen in de lange smalle steegjes, geuren van vers gekookt eten komen je tegemoet en her en der zie je mensen in de huizen Mahjong spelen.
Wanneer ik door de lilongs fiets voelt het allemaal heel echt en puur en ik vergeet dat ik door een miljoenenstad fiets. Op het moment dat ik de lilongs weer verlaat komt er een kakofonie aan geluiden op me af en ben ik terug in de 21e eeuw.

fietsen in shanghai

搞好卫生举止文明 – gao hao wèishēng juzhi wénmíng. Aandacht besteden aan hygiëne en je gezondheid is beschaaf gedrag.

Oude Franse school

fietsen in Shanghai

Voor de oude school

Na een tijd fietsen komen we een oude school tegen. Nou ja, het is niet zo dat er spontaan tegenaan fietsen. De gids kent de plek en wil dit mooie gebouw in de French concession graag aan ons laten zien. We parkeren de fietsen en stappen een prachtig gebouw binnen.
Het deed vroeger dienst als school. Chinese kinderen kwamen hier naar toe om lessen te volgen. Toen de school gesloten werd het tijden later opnieuw in gebruik genomen. Ditmaal als restaurant. Helaas moest het restaurant sluiten en vind er nu alleen nog een café.

fietsen in shanghai

Markt op straat

Wanneer je vaste lezer bent op mijn site dan weet je dat ik dol ben op markten. Ik bezoek er, als het even kan, minstens één per reis en ze vervelen me nooit. Ik vond het dan ook erg leuk om vlakbij de ‘Shanghai Old Street’ een kleine markt tegen te komen waar de lokale bewoners hun groenten, vlees en vis halen.

fietsen in shanghai

Wachtend op klanten.

Ga met een goede gids op pad!

Wanneer je wilt gaan fietsen in Shanghai zoek dan een bedrijf op dat ervaring heeft met het fietsen in deze grote stad. Zorg dat de gids die met je meegaat ervaren is en je het één en ander over de stad en China kan vertellen. De gids waar ik mee was fietsen in Shanghai deed dit als hobby en dat was helaas te merken aan de kwaliteit van de fietstocht. Als ik met een gids op pad ga wil ik achtergrondinformatie krijgen over de plek waar ik ben, wil ik wat te weten komen of de geschiedenis en hoop ik dat mijn vragen beantwoord worden. Helaas was dit tijdens mijn fietstocht niet het geval. Sterker nog; de gids stelde mij een aantal vragen!

Het fietsen in Shanghai zelf was geweldig! Ik houd er van om een stad per fiets te verkennen en om op plekken te komen die ik zelf niet kennen. De lilongs bijvoorbeeld; die had ik zelf niet kunnen vinden. Dat maakt zo’n tocht met een gids wel de moeite waard.

fietsen in shanghai

You Might Also Like

16 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Linda | travellersoftheworld
  11 December, 2016 at 4:04 PM

  Fietsen is inderdaad een leuke manier om een stad te verkennen! Is ook minder warm (door het windje ;p) en het bespaart inderdaad pijnlijke voeten. Jammer dat wij tijdens onze China reis waarschijnlijk geen tijd hebben voor Shanghai, maar wie weet komt het er ooit nog van :p

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  11 December, 2016 at 7:46 PM

  Mooie foto’s weer. Leuk om zo met jou ‘mee te fietsen’.

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  18 December, 2016 at 8:07 PM

  Wat een leuke fietstocht lijkt me dit. Op de fiets zie je veel meer en ervaar je een stad zo anders! Leuk om zo even mee genomen te worden door al die smalle straatjes. 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 December, 2016 at 2:04 PM

   Precies daarom is het zo leuk te gaan fietsen; het is zo’n andere beleving!

 • Yvonne
  Reply
  Jessica | Corners of the World
  19 December, 2016 at 2:34 AM

  Een fiets is inderdaad een van de leukste manieren om een stad te ontdekken! Al hadden wij in Beijing echt mini-fietsjes, ik was zo blij dat ik nog vrij klein ben voor Nederlandse begrippen ;p Leuk om nu trouwens ook een andere kant van Shanghai te zien met zo’n fietstocht! 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 December, 2016 at 2:16 PM

   Dat is jammer, dat maakt het fietsen een stuk lastiger, als je fiets niet groot genoeg is.
   Met wie zijn jullie wezen fietsen?

 • Yvonne
  Reply
  Jenny
  19 December, 2016 at 9:16 AM

  Hoe meer ik fiets, hoe leuker ik het ga vinden! Ideaal om met een groepje plekjes te ontdekken waar je zelf nooit gekomen zou zijn.

  Deze tocht lijkt me een mooie combinatie van Chinese en Europese invloeden.

 • Yvonne
  Reply
  Gabriëlle
  20 December, 2016 at 10:59 AM

  Fietsen is ook van mij een hobby, zeker op reis vind ik het leuk om zo de omgeving te verkennen. Het lijkt me wel een beetje hectisch om zo in een drukke stad als Shangai te fietsen. Het grootste voordeel van fietsen is, geen pijnlijke voeten na uren lopen!

 • Yvonne
  Reply
  ivonne calis
  21 December, 2016 at 3:24 PM

  Ik ga echt super graag met de fiets op pad in een stad. Wij doen het regelmatig als we op reis zijn, heerlijk. Meestal alleen, maar soms ook met een gids. Ik ontdekte in Myanmar zelfs een fietstocht in de Lonely Planet! Het was geinig om eens Amerikanen op de fiets te zien, want vaak zijn het toch die Hollanders die je overal tegenkomt 😉

 • Yvonne
  Reply
  Kelly | Dutchie on the Road
  22 December, 2016 at 8:06 PM

  Ik vond Shanghai echt geweldig! Helaas heb ik er niet gefietst, maar ik wil zeker nog een keer terug dus zal het onthouden. Fietsen op reis vind ik leuker dan in Nederland 🙂 .

 • Yvonne
  Reply
  Maud - Maudgeniet.nl
  23 December, 2016 at 12:51 PM

  Shanghai is één van de laatste steden waar ik zou gaan fietsen.. Waarschijnlijk omdat ik een hele drukke stad in m’n hoofd heb.. Maar als ik jouw foto’s zie, valt dat best wel mee en is het best wel goed te doen. Wat leuk!

 • Yvonne
  Reply
  Carolien | Dream the world
  23 December, 2016 at 6:34 PM

  Fietsen is erg fijn, het voelt ook altijd wat meer alsof je ergens hoort ipv op bezoek bent. Die achterafstraatjes lijken me erg leuk. Een wereldje apart.

 • Yvonne
  Reply
  Mirre
  24 December, 2016 at 5:33 PM

  Het lijkt me best wel spannend om te fietsen in een stad met zoveel inwoners! Ik zou dan ook zeker met een gids op pad gaan, heb je nog tips voor een gids die wel goed aangeschreven staat?

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  28 December, 2016 at 11:07 AM

  Ik vind fietsen in ‘t buitenland altijd leuk, maar dit lijkt me ook best spannend. Zo’n grote stad!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   28 December, 2016 at 3:37 PM

   Ja, je moet wel even wennen hoor! Gelukkig fiets je over veel kleine weggetjes, die zijn niet zo druk.

 • Yvonne
  Reply
  Thomas
  11 October, 2017 at 10:56 AM

  Hoi, Voor het fietsen in Shanghai kan ik Wheely Bike Tours aanbevelen, het bedrijf wordt gerund door een Nederlander met Chinese vrouw en ze hebben ongeveer 30 fietsen!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares