fietsen in shanghai

Verken het oude deel van de stad; ga fietsen in Shanghai

Of het komt doordat ik Nederlandse ben of omdat ik het simpelweg één van de leukste manieren vind om een nieuwe plek te verkennen weet ik niet, maar feit is dat ik dol ben op fietsen. Tijdens mijn laatste reisje naar de grootste stad van Beijing was er dan ook geen twijfel: ik moest gaan fietsen in Shanghai.

Fietsen in Shanghai

Voor mij is er geen leukere manier om een stad te verkennen dan op de fiets. Je kunt op een makkelijke manier snel veel van een stad zien. Het gaat veel sneller dan wanneer je zou lopen en je krijgt geen last van je voeten. Fijn, want ik houd er absoluut niet van pijnlijke voeten te hebben. Je ziet veel van de stad, je kunt stoppen wanneer je wilt en hebt geen last van het verkeer.

fietsen in shanghai

Ik regelde een paar dagen voor vertrek een gids om samen mee te gaan fietsen in Shanghai en fietste zo niet veel later door de straten van Shanghai.

Shanghai

Shanghai is de grootste stad van China; ze had in 2014 zo’n 24 miljoen inwoners! De stad groeide vanaf de 19e enorm; ze was erg belangrijk voor de handel, zowel via land als zee. Vooral als haven was (en is) Shanghai belangrijk. Ze was één van de eerste steden die mocht gaan handelen met andere landen ten tijde van de Opium Oorlog.
Tijdens deze periode onstonden ook de Lilongs; buurten met huizen die te vergelijken zijn met de hutongs in Beijing. De lilongs zijn zowel de straten waar de huizen op uit kijken als groepen huizen aan een lilong bij elkaar. Aangezien ik de hutongs in Beijing geweldig vind, kon ik niet wachten om de lilongs in Shanghai te zien.

fietsen in Shanghai

Longtang / Lilong – de oude buurten

Je moet ze kennen; de shikumen. Een shikumen is de ingang naar een lilong. Vaak is het een smalle entree die zich tussen winkels bevindt. Weggestopt achter winkelpanden bevinden zich kleine dorpjes waar zich van alles afspeelt. En wat dat van alles is? Dat is voor mij het ‘echte Chinese leven’. Het leven zoals het decennia geleden was.
De kleine raampjes laten zien waar vroeger de keuken zat, de was hangt buiten (je moet het wel met een stok ophangen), kinderen spelen in de lange smalle steegjes, geuren van vers gekookt eten komen je tegemoet en her en der zie je mensen in de huizen Mahjong spelen.
Wanneer ik door de lilongs fiets voelt het allemaal heel echt en puur en ik vergeet dat ik door een miljoenenstad fiets. Op het moment dat ik de lilongs weer verlaat komt er een kakofonie aan geluiden op me af en ben ik terug in de 21e eeuw.

fietsen in shanghai
搞好卫生举止文明 – gao hao wèishēng juzhi wénmíng. Aandacht besteden aan hygiëne en je gezondheid is beschaaf gedrag.

Oude Franse school

fietsen in Shanghai
Voor de oude school

Na een tijd fietsen komen we een oude school tegen. Nou ja, het is niet zo dat er spontaan tegenaan fietsen. De gids kent de plek en wil dit mooie gebouw in de French concession graag aan ons laten zien. We parkeren de fietsen en stappen een prachtig gebouw binnen.
Het deed vroeger dienst als school. Chinese kinderen kwamen hier naar toe om lessen te volgen. Toen de school gesloten werd het tijden later opnieuw in gebruik genomen. Ditmaal als restaurant. Helaas moest het restaurant sluiten en vind er nu alleen nog een café.

fietsen in shanghai

Markt op straat

Wanneer je vaste lezer bent op mijn site dan weet je dat ik dol ben op markten. Ik bezoek er, als het even kan, minstens één per reis en ze vervelen me nooit. Ik vond het dan ook erg leuk om vlakbij de ‘Shanghai Old Street’ een kleine markt tegen te komen waar de lokale bewoners hun groenten, vlees en vis halen.

fietsen in shanghai
Wachtend op klanten.

Ga met een goede gids op pad!

Wanneer je wilt gaan fietsen in Shanghai zoek dan een bedrijf op dat ervaring heeft met het fietsen in deze grote stad. Zorg dat de gids die met je meegaat ervaren is en je het één en ander over de stad en China kan vertellen. De gids waar ik mee was fietsen in Shanghai deed dit als hobby en dat was helaas te merken aan de kwaliteit van de fietstocht. Als ik met een gids op pad ga wil ik achtergrondinformatie krijgen over de plek waar ik ben, wil ik wat te weten komen of de geschiedenis en hoop ik dat mijn vragen beantwoord worden. Helaas was dit tijdens mijn fietstocht niet het geval. Sterker nog; de gids stelde mij een aantal vragen!

Het fietsen in Shanghai zelf was geweldig! Ik houd er van om een stad per fiets te verkennen en om op plekken te komen die ik zelf niet kennen. De lilongs bijvoorbeeld; die had ik zelf niet kunnen vinden. Dat maakt zo’n tocht met een gids wel de moeite waard.

fietsen in shanghai

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

16 thoughts on “Verken het oude deel van de stad; ga fietsen in Shanghai”

 1. Fietsen is inderdaad een leuke manier om een stad te verkennen! Is ook minder warm (door het windje ;p) en het bespaart inderdaad pijnlijke voeten. Jammer dat wij tijdens onze China reis waarschijnlijk geen tijd hebben voor Shanghai, maar wie weet komt het er ooit nog van :p

 2. Wat een leuke fietstocht lijkt me dit. Op de fiets zie je veel meer en ervaar je een stad zo anders! Leuk om zo even mee genomen te worden door al die smalle straatjes. 🙂

 3. Een fiets is inderdaad een van de leukste manieren om een stad te ontdekken! Al hadden wij in Beijing echt mini-fietsjes, ik was zo blij dat ik nog vrij klein ben voor Nederlandse begrippen ;p Leuk om nu trouwens ook een andere kant van Shanghai te zien met zo’n fietstocht! 🙂

 4. Hoe meer ik fiets, hoe leuker ik het ga vinden! Ideaal om met een groepje plekjes te ontdekken waar je zelf nooit gekomen zou zijn.

  Deze tocht lijkt me een mooie combinatie van Chinese en Europese invloeden.

 5. Fietsen is ook van mij een hobby, zeker op reis vind ik het leuk om zo de omgeving te verkennen. Het lijkt me wel een beetje hectisch om zo in een drukke stad als Shangai te fietsen. Het grootste voordeel van fietsen is, geen pijnlijke voeten na uren lopen!

 6. Ik ga echt super graag met de fiets op pad in een stad. Wij doen het regelmatig als we op reis zijn, heerlijk. Meestal alleen, maar soms ook met een gids. Ik ontdekte in Myanmar zelfs een fietstocht in de Lonely Planet! Het was geinig om eens Amerikanen op de fiets te zien, want vaak zijn het toch die Hollanders die je overal tegenkomt 😉

 7. Shanghai is één van de laatste steden waar ik zou gaan fietsen.. Waarschijnlijk omdat ik een hele drukke stad in m’n hoofd heb.. Maar als ik jouw foto’s zie, valt dat best wel mee en is het best wel goed te doen. Wat leuk!

 8. Fietsen is erg fijn, het voelt ook altijd wat meer alsof je ergens hoort ipv op bezoek bent. Die achterafstraatjes lijken me erg leuk. Een wereldje apart.

 9. Het lijkt me best wel spannend om te fietsen in een stad met zoveel inwoners! Ik zou dan ook zeker met een gids op pad gaan, heb je nog tips voor een gids die wel goed aangeschreven staat?

 10. Hoi, Voor het fietsen in Shanghai kan ik Wheely Bike Tours aanbevelen, het bedrijf wordt gerund door een Nederlander met Chinese vrouw en ze hebben ongeveer 30 fietsen!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares