Beijing Reizen in China

Waarom je zeker de hutongs in Beijing moet verkennen

hutongs in beijing

De hutongs van Beijing zijn één van de kenmerkende aspecten van Beijing. Ze zijn honderden jaren oud, laten je het ‘echte China zien’, en een wandeling door de hutongs doet je ontsnappen aan de drukte en hectiek van deze miljoenenstad. Zelf vind ik de hutongs echt één van de mooiste dingen in Beijing en ik vind het nog altijd leuk om nieuwe hutongs te ontdekken.

De hutongs in Beijing

hutongs in Beijing

Vandaag vertel ik je waar ik de hutongs in Beijing zo fantastisch vind, wat een hutong precies is en waarom jij ze ook moet gaan bekijken.

Wat is een hutong?

Je kent de term ‘hutong’ ongetwijfeld wel. Ze zijn immers kenmerkend voor Beijing en zeker tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen in 2008 kwamen ze geregeld ter sprake omdat veel van de hutongs in Beijing plaats moesten maken voor hotels en moderne woningen. Zo ontzettend jammer want deze woningen van honderden jaren oud zijn erg bijzonder.

wat is een hutong
Een hutong is een lange straat waaraan je meerdere siheyuans vindt. Toen Djenghis Khan Beijing bereikte veranderde en organiseerde hij het hart van de stad. Ze werden voor het eerst gebouwd door de Mongolen gebouwd tijdens de Yuan dynastie (1271-1368). Het woord ‘hutong’ is van origine dan geen Chinees woord, maar een Mongools woord. Er gaan meerdere verhalen over de exacte betekenis van het woord. Sommige bronnen zeggen dat het woord afkomstig is van de manier waarop het uitgesproken werd, anderen zeggen dat het ‘bron’ betekent. De betekenis ‘bron’ zou dan verwijzen naar de waterbron die als eerste gemaakt werd en waar de hutongs omheen gebouwd werden.

hutongs in Beijing

De hutongs in Beijing laten je het echte China zien

China is een enorm veelzijdig land en hetzelfde geldt voor Beijing. Je kunt het zo gek niet bedenken of Beijing heeft het. Van moderne themarestaurants tot historische tempels en van enorm grote winkelcentra tot nauwe steegjes waarin je gemakkelijk zou kunnen verdwalen. Voor mij zijn die nauwe steegjes het echte China. Oud, authentiek, vol geschiedenis, verhalen en details. Ik geniet er van om daar de hutongs te wandelen en af en toe een praatje te maken met de mensen die er wonen. Al gaat dat soms wat lastig wanneer de bewoners het lokale dialect spreken; dan heb ik soms het idee alsof ze Arabisch tegen me praten.

Het leven in de hutongs vindt buiten plaats. Er is zoveel te zien! De gepensioneerde mannen die buiten, onder een boom op kleine krukjes zitten en zich rondom een schaakbord hebben verzameld. Vrouwen en mannen die samen zitten en hele middagen Mahjong spelen. Vrienden die ‘s zomers in de avond op het geïmproviseerde terras van een terras zitten te eten onder het genot van een koud Tsingtao biertje.
Zeker wanneer je de populaire hutongs (rondom Nanluoguxiang, het Houhai meer en Qianmen) vermijd zul je optimaal het ‘China-gevoel’ kunnen ervaren.

hutongs in beijing

Ik had geluk en werd uitgenodigd een siheyuan binnen te komen. Daar zag ik deze prachtige poort.

De drie buurten die ik net noemde zijn overigens wel de moeite van het bezoeken waard. Je vindt er tal van leuke winkels, hippe café’s en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Verder vind je in een groot aantal hutongs in Beijing heel mooi opgeknapte siheyuans waar zich nu hotels en / of hostels bevinden. Niet ver van waar ik woon vind je bijvoorbeeld het Red Wall Garden Hotel
, een siheyuan die helemaal opgeknapt is en waar zich nu een prachtig hotel bevindt.

hutongs in beijing

Ben jij al eens in de hutongs van Beijing geweest?

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  18 June, 2015 at 1:13 PM

  Gaaf dat je dat doet zeg! Ik ben zelf vorig jaar in Beijing geweest, dus ik zal er denk ik de komende tijd niet komen. Maar ik ga het even delen met mijn reislustige (Facebook-) maatjes!

 • Yvonne
  Reply
  Kimber - Reisgenie
  18 June, 2015 at 5:44 PM

  Jaaaa, de hutongs staan zo hoog op mijn must see lijstje. Het lijkt me zo mooi om even ‘terug in de tijd’ te stappen. Ik wist dat je fietstochten door Bejing deed, maar wist niet dat je ook de hutons aan deed. Super gaaf!

 • Yvonne
  Reply
  Esther
  18 June, 2015 at 10:52 PM

  Gaaf! Ga ik zeker onthouden voor september als ik in Beijing ben!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 June, 2015 at 2:18 AM

   Wat leuk dat je naar China komt!
   Mocht je nog meer tips willen voor Beijing, laat het me gerust weten. I’m happy to help 🙂

   • Yvonne
    Reply
    Simone Scholtz
    28 December, 2018 at 1:26 PM

    Wij gaan met onze 2 kinderen (4 en 11 jaar) in de zomer naar Beijing en willen graag tour door hutongs doen (eventueel met rikshaw). Zou jij iets kunnen aanbevelen?

    • Yvonne
     Reply
     Yvonne
     3 February, 2019 at 4:07 AM

     Als je van eten houdt zou je met Lost Plate een food tour kunnen doen door de hutongs. Er zijn ook verschillende bedrijven die fietstochten organiseren, dat is ook erg leuk!

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  19 June, 2015 at 10:02 AM

  Ik herken het een beetje van Hongkong en Thailand, het is het ECHTE leven en niet het opgepoetste toeristenkijkje

 • Yvonne
  Reply
  Maaike
  12 November, 2016 at 10:39 PM

  Ja, heel indrukwekkend om te zien inderdaad! Of de tijd er heeft stil gestaan!

 • Reply
  Wat te doen in Beijing in China: de leukste bezienswaardigheden
  30 June, 2020 at 12:19 PM

  […] vind je nog een paar authentieke hutongs. Yvonne woont al jaren in China. Op haar blog deelt ze een aantal leuke hutongs in Beijing waar je naartoe kunt […]

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares